Ieder land heeft wel een variatie op de schijf van 5 en ook in Japan is dat niet anders. Maar hoe ze deze opbouwen en welke producten een belangrijke rol spelen (en met name in welke verhouding) kan per land behoorlijk verschillen. Traditioneel was deze verdeling in Japan gebaseerd op de volgende zeven groepen:
- Vis (o.a. zalm en makreel)
- Groenten (o.a. daikon, radijs en zeewier)
- Rijst
- Soja (o.a. tofu, miso & edamame)
- Noedels (o.a. soba, udon, ramen & somen)
- Fruit (o.a. Fuji-appels, Kaki-appels & mandarijnen)
- Groene thee
Maar tegenwoordig hebben ze dit in een ander jasje gegoten en heeft de Japanse schijf van 5 een geheel nieuwe look en indeling.
Beweging en water
Opvallend is de vorm van de Japanse schijf van 5. Het is in feite een soort tol is. Met bovenaan beweging en water (of thee) als belangrijkste drijfveer voor de hele tol.
Het zijn de twee voornaamste factoren voor een gezond dieet. En hetgeen dat je tijdens je dagelijks leven op de been moet houden terwijl je langs de piramide naar beneden werkt.

Vooral opvallend vind ik de speciale vermelding van thee. In Japan wordt het bijna dagelijks gedronken of zit het wel op een andere manier verwerkt in het eten. Niet zo vreemd want groene thee is niet alleen erg lekker maar bevat vele stoffen die erg goed voor je zijn.
Graan, groente, proteïne
De drie voornaamste groepen zijn echter niet heel anders dan die bij ons: graan, groente, en proteïne. Wel is de invulling van deze groepen een tikje anders op een aantal vlakken. Zo is de portieverdeling en verhouding anders, en de aangeraden producten ook.
Nog altijd is de meest voorname bron voor granen in Japan het eten van witte, Japanse rijst. Dit is voor velen, te samen met noedels, één van de meest gegeten koolhydraten op een dag. Brood is de afgelopen jaren wel populairder geworden, maar is nog altijd een kleiner onderdeel van de dagelijkse maaltijden.
Groenten worden ook in vrijwel elke maaltijd wel op de een of andere manier verwerkt. Zelfs bij het ontbijt! Of het nou gestoomd, gekookt, gebakken, gegrild, of als tafelzuur is, er is altijd wel wat groente aanwezig. Er wordt meer nadruk op gelegd zelfs dan op proteïne als onderdeel van de maaltijd.
Weinig melk en fruit
Zoals je ziet staan melkproducten helemaal onderaan, in de helft van de punt. Dit omdat melkproducten maar een zeer kleine rol spelen in het dagelijks leven van de meeste Japanners.
Zegt natuurlijk niet dat het er niet is of genuttigd wordt, want ook in Japan zijn ze gek op een pizza met flink wat kaas, of een lekker softijsje. Het is alleen geen integraal onderdeel van het dagelijkse dieet.
En wordt dus ook niet gezien als cruciaal voor de gezondheid. Het wordt met name gezien als een relatief ongezond product met veel kcal en vet, en is toebehoren aan kleine porties of als een luxe verwennerij. Denk bijvoorbeeld aan een kaasplankje, of softijsje.
Ook fruit staat helemaal onderaan de pilaar. Het wordt namelijk niet direct gezien als ontzettend gezond. Maar met name als een suikerrijke verwennerij die met mate genuttigd moet worden.
Net even ander dus
Al met al is de Japanse schijf van 5 dus net even anders als wat bij ons aangeraden wordt. Gevoelsmatig neig ik ook meer naar de opzet en verdeling van deze manier, dan onze eigen versie.
Voornamelijk het begin van de tol, beweging en water vond ik erg mooi gedaan. Wat dat betreft zou ik er zelf wel wat meer voorbeeld aan mogen nemen! Wat vind jij van deze indeling? Lijkt dit een beetje op jouw dagelijkse dieet?
Coverfoto via Pixabay.