Inmiddels zijn we al even bezig met onze site en hebben een aantal lezers gespot dat ik in mijn intro benoem dat ik streef naar een diervrije manier van eten. Dit kan wat vreemd overkomen aangezien we op deze site wel regelmatig recepten delen met vlees, vis, zuivel, of eieren. Dit licht ik graag even toe toe!
Waarom vega?
Laat ik beginnen met de vraag waarom ik überhaupt zo min mogelijk dierlijke producten nuttig. In het kort zijn er drie redenen voor mij om over te stappen naar een grotendeels plantaardig dieet. Zo hebben we inmiddels veel zicht op de negatieve milieu impact van het (dagelijks) consumeren van dierlijke producten.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over het onmeetbare dierenleed wat nog altijd gemoeid gaat met de vlees- en melkindustrie (ook in Nederland!). Of de gezondheidsrisico’s die bijvoorbeeld bewerkt en rood vlees met zich meebrengen. Voor mij redenen genoeg om dierlijke producten te laten staan.
Daarbij heb ik sowieso al nooit zoveel om vlees en vis gegeven en was het voor mij daarom geen moeilijke stap om te zetten.
Zo min mogelijk dieren
Vegetarisch betekent (voor mij) alles waarbij een dier (in de breedste zin van het woord) gedood moet worden om een bepaald product te maken, of eten. Dit betekent dus ook vis of schaaldieren. Maar in het verlengde daarvan ook gelatine in winegums, bepaalde wijnen, en maagstremsel in kazen.
Veganistisch gaat nog een stap verder en maakt ook geen gebruik van producten waarbij er – op wat voor manier dan ook – gebruik gemaakt wordt van dieren om aan het product te komen. Denk aan melk van een koe, of een ei van de kip.
Deze dieren worden dan wel niet gedood maar wordt vaak allerhande verschrikkelijk onrecht aangedaan om de producten te verkrijgen. Sommige veganisten letten hierbij ook op de milieu impact van bepaalde producten en gebruiken dus ook geen palmolie, honing, of (gemodificeerde) soja.
Alternatieven
Waar mogelijk kies ik voor niet-dierlijke producten, als er een goed alternatief voor is. Denk bijvoorbeeld aan esdoornsiroop in plaats van honing, of havermelk in plaats van koemelk. Zo is melk en yoghurt van koemelk volledig verdwenen van het menu, maar gaat er af en toe nog wel een stukje kaas van koemelk naar binnen.
En waar er wel dierlijke producten gebruikt worden zijn deze van goede kwaliteit, waarbij het welzijn van de dieren zoveel mogelijk voorop staat. Dus 3-sterren eieren van bijvoorbeeld Kipster (of bij onze vrienden die een aantal kippen houden), en honing van de lokale (hobby) imker die alleen werkt met inheemse bijen.
Waarom dan toch vlees en vis?
Ingrid, mijn partner in crime voor deze website, staat daar wat anders in. Hoewel ook zij en haar gezin veel minder dierlijke producten gebruiken dan voorheen, zijn ze nog iets te verliefd op echte kip-karaage om dit helemaal te laten staan. Wel kiezen ze voor kwaliteitsproducten. Zoals 3-sterren eieren, beter leven vlees, en bio-producten. En zoveel mogelijk lokale seizoensproducten.
Ons voornaamste doel met deze website is echter om mensen te laten kennismaken met de Japanse keuken in haar totaliteit, en dit toegankelijk maken voor iedereen. Hierdoor is er een mix van recepten, dus ook met vlees en vis.
Nieuwe tradities
We willen namelijk voor iedereen wat lekkers te bieden en hebben en de veelzijdigheid van de Japanse keuken belichten. Gelukkig heeft de Japanse keuken ook een uitgebreide vega(n) geschiedenis en is er dus meer dan genoeg lekkers voor mij om te maken en uit te lichten.
En door bij de (traditionele) recepten wel andere opties te geven en heerlijke vega recepten te delen, hoop ik echter dat steeds meer mensen dierlijke producten laten staan. Al is het maar een paar dagen in de week. Dat gezegd te hebben maak ik zelf ook regelmatig keuzes die niet passen in dit beeld.
Transitie in stappen
Misschien is het dan ook beter om mezelf flexanist te noemen. Of simpelweg iemand die bezig is met betere keuzes maken, maar nog wel imperfect en lui is. Hypocriet dus wellicht, maar wel menselijk.
Inmiddels ben ik sinds 2018 al veel verder gekomen dan ik had verwacht en dat zonder drastische stappen of wonderlijke openbaringen. Er was bij mij in het begin ook geen sprake van een ‘knop om’ maar langzaam veranderingen maken. Geen vleeswaren op brood, geen rood vlees meer, geen varkensvlees meer, wat vaker een vleesvervanger en eet ik nu inmiddels vrijwel helemaal geen vlees meer. Met uitzondering bijvoorbeeld van recepten voor Proef Japan en wanneer ik in Japan zelf ben.
Smakelijke alternatieven
Een heel lang verhaal kort hoop ik dat goed voorbeeld doet leiden. Want hoewel jij of ik misschien niet 100% vega(n) zijn vind ik het belangrijk dat we veel bewustere keuzes maken, en vaker nadenken over de impact van onze keuzes op mens, milieu en dier.
Wanneer mensen andere keuzes en opties voorgelegd krijgen, en deze toegankelijker worden gemaakt hoop ik dat er uiteindelijk steeds meer mensen voor plantaardige maaltijden kiezen. Hierbij leg ik graag de nadruk op het positieve en laat ik graag zien dat je door – dierlijke producten steeds vaker te laten staan – helemaal niks hoeft in te leveren op voedingswaarde of smaak.
Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat er een hele nieuwe wereld voor je opengaat als je jezelf openstelt voor een andere manier van koken en eten! Want smakelijke alternatieven zijn er inmiddels meer dan genoeg.
En dat dat niet altijd perfect gaat, of dat je soms toch de “verkeerde” keuze maakt, daar moet je mijn inziens niet te lang bij stil staan. Maar als motivatie gebruiken voor een volgend moment.