Home » Dranken » Recepten » Matcha Iced Latte

Matcha Iced Latte

by Joyce

Inmiddels is matcha, ofwel groene thee poeder, allang geen vreemd of exotisch ingrediënt meer. En zijn er talloze overheerlijke gerechten en combinaties mee te maken. Een simpele maar, oh zo heerlijke, manier om van dit groene goud te genieten is bijvoorbeeld deze matcha iced latte.

Romige sojamelk, krakende ijsklontjes, en rijke, bittere matcha zijn een perfecte combinatie. Al helemaal met heel klein beetje suiker om nét het meest bittere randje van de matcha af te halen.

De matcha

Belangrijkste onderdeel van de matcha iced latte is natuurlijk de matcha! En aangezien er een aardige hoeveelheid van in gaat is het belangrijk dat je een groene thee hebt die ook echt goed smaakt.

Want hoe beter je matcha, hoe beter de smaak van je drankje zal zijn. Een goede kwaliteit matcha heeft een diep groene kleur, en is geurig. Goedkopere varianten zijn vaak wat meer groen/geel en ruiken minder sterk. Vaak is de prijs ook al een indicatie.

Dit betekent niet dat je meteen de duurste matcha moet kopen die er is, maar het is goed om even op te letten wat je haalt.

Voor je het in de mix kunt gooien moet je de matcha eerst nog even klaarmaken. Want zomaar deze in je sojamelk strooien geeft niet het effect dat je wilt. Maak daarom eerst de matcha aan met een beetje water, en klop deze op tot alles netjes is opgelost en een beetje schuimt. Dit kun je natuurlijk op de traditionele manier doen, of een beetje valsspelen.

Zo pak ik graag een bakje (welke zéér goed afsluit) en doe daar het water en het groene thee poeder in. Dan sluit ik hem af en schud ik hem even een paar keer heel hard door elkaar. Niet bepaald elegant, maar wel effectief! Je kunt dan de matcha daarna direct bij de sojamelk schenken.

Sojamelk of Amandelmelk

En ik heb het hierbij heel bewust over sojamelk. Want ook de keuze voor welke melk je gebruikt is van groot belang in dit geval. Niet alle soorten melken smaken immers hetzelfde.

Het klinkt wellicht wat vreemd maar ik kan je écht aanraden om deze latte niet met koemelk te maken. Even buiten de discussie of koemelk wel/niet goed is, is het in dit geval een kwestie van (betere) smaak.

Waar koemelk een harde, frisse ondertoon heeft, is sojamelk (of amandelmelk) zachter en romiger. In combinatie met de bittere groene thee en de koele ijsblokjes is dit zóveel lekkerder. Probeer het dus vooral eens op die manier, en geniet van de perfecte matcha iced latte!

Recept: Matcha Iced Latte

Inmiddels is matcha, ofwel groene thee poeder, allang geen vreemd of exotisch ingrediënt meer. En… Dranken ijs, matcha, sojamelk, vegan, vegetarisch, suiker, groene thee European Print dit recept
Porties: 1 Bereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Waardering 4.5/5
( 2 x gewaardeerd )

Ingrediënten

  • 50 ml water
  • 2 tl matcha
  • 1 tl suiker (optioneel)
  • 150 ml sojamelk
  • ijsblokjes

Instructies

  • Los twee theelepels matcha, en (optioneel) 1 theelepel suiker op in ongeveer 50 ml water
  • Schep een glas vol met ijs
  • Schenk tot ongeveer een derde vol met sojamelk
  • Schenk tenslotte de matcha over het geheel
  • Even roeren en genieten maar

Opmerkingen

Afhankelijk van je matcha en persoonlijke voorkeur kun je uiteraard meer/minder matcha toevoegen. Let ook even op de suiker! Ik gebruik altijd ongezoete sojamelk, maar heb je een gezoete variant? Dan is de extra suiker vaak echt niet nodig.

De teksten, foto’s, receptinformatie, en overige content op Proef Japan zijn – tenzij anders vermeld – ons eigen intellectueel eigendom en mogen niet zonder (vooraf gegeven) toestemming geheel of gedeeltelijk worden gebruikt op andere platformen. Zowel online als offline. Je mag je uiteraard wel laten inspireren maar we zouden het fijn vinden als je dan naar ons linkt als originele bron.Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!

Heb je dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan! We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties <3

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te gebruiken ga je akkoord met het gebruik hiervan. Klik op "lees meer" voor meer informatie. Prima! Lees meer