Home » Desserts en Zoetigheid » Recepten » Rijstcake met edamame pasta (zunda dango)

Rijstcake met edamame pasta (zunda dango)

by Joyce

Zunda dango is een traditionele, Japanse lekkernij die je in vele varianten kunt vinden. Maar dango zelf wordt gemaakt van zoete kleefrijstmeel. Wanneer je deze combineert met diverse andere ingrediënten kun je het kneden en vormen tot kleine balletjes.

Deze balletjes worden eerst nog kort gekookt tot ze mooi stevig zijn en worden dan op een prikker geregen. Kers op de taart zijn de diverse soorten toppings die je toe kunt voegen. Afhankelijk van de topping heb je een geheel andere smaakbeleving en kan de dango hartig zijn of zoet, of wellicht een combinatie van beide!

Unieke structuur

Dango heeft een structuur die we hier niet zo goed kennen, het is erg zacht, wat kleverig en rubberachtig. Een beetje als een hele stevige marshmallow. Dat klinkt wellicht niet als een smakelijk iets, maar zeker in combinatie met diverse toppings is het echt een hele lekkere snack. Met name geserveerd naast een traditioneel kopje groene thee, gemaakt van matcha.

Bijzondere herinneringen

Tijdens natte en regenachtige periodes moet ik altijd aan dango denken, en dan met name aan zunda dango. Deze variant at voor het eerst tijdens mijn reis door de Tohoku-regio in Japan.

Zunda is een soort puree gemaakt van edamame, suiker, en sojamelk en is een specialiteit van de Japanse stad Sendai. Ze maken er ijs, milkshakes, en snoepgoed van. Maar dus ook dango.

Op een nogal druilerige dag waren ik en mijn reispartner een beetje door Sendai aan het slenteren toen we een lokale markt tegenkwamen. Daar werden diverse soorten dango gemaakt en verkocht. Uiteraard konden we de verleiding niet weerstaan en kochten er drie; een mitarashi dango (met zoete sojasaus topping), anko dango (met zoete rode bonenpasta), en dus de zunda dango.

Welke is het lekkerste?

Elke topping geeft een geheel eigen twist aan de basis van de dango. En maakt het tot een heel andere ervaring om ze te eten. Welke je het lekkerste vindt is dus erg afhankelijk van je eigen voorkeuren.

We hebben flink lopen smikkelen van onze dango en hevig gediscusseerd over welke de lekkerste was. De anko dango vonden we beiden geslaagd. Maar waar vriendjelief de voorkeur gaf aan het zoutige van de mitarashi dango, was de onbetwiste winnaar voor mij de zunda dango.

Zunda dango

Het is dan ook het recept voor de zunda dango die ik met jullie wil delen dit keer. En geen zorgen, de anderen volgen ook nog zo gauw ik tevreden ben met mijn versies van de toppings. Voor nu dus echter de eer aan mijn grote favoriet.

Zelf maken

Er zijn twee manieren om dango te maken. Eentje is door mochiko of shiratamako (zoet rijstmeel) te vermengen met joshinko (rijstmeel) en aardig wat water. Een andere manier is door de joshinko te vervangen met silken tofu (en een stuk minder water). Soms wordt er dan ook wel gesproken van tofu dango.

Aangezien in de meeste gevallen het makkelijker is om aan tofu te komen dan aan joshinko geven wij dan ook de voorkeur aan de tofu methode. Voor de mochiko of shiratamako is echter geen vervanging te vinden.

De meeste toko’s hebben het echter wel in het assortiment of kunnen het voor je bestellen. Heb je geen toko in de buurt die het verkoopt? Kijk dan of je het online kunt bestellen.

Grote of kleine balletjes

Het recept is op basis van 15 dango met elk drie balletjes van 15 gram. Na een aantal keren ze gemaakt hebben is dat mijn inziens het perfecte formaat, maar je kunt ze natuurlijk ook nog groter of kleiner maken.

En detail: over het algemeen wordt er gekozen voor drie balletjes op één spiesje. Eventueel kan vijf ook, maar meestal geen vier! In het Japans is de uitspraak van vier (shi) gelijk aan die van ‘dood’. Het getal vier wordt daarom als ongeluksgetal gezien.

Recept: Zunda dango

Zunda dango is een traditionele, Japanse lekkernij die je in vele varianten kunt vinden. Maar… Desserts en Zoetigheid dango, snack, zunda, edamame, snoep, groente, European Print dit recept
Porties: 15 spiesjes Bereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Waardering 5.0/5
( 1 x gewaardeerd )

Ingrediënten

Voor de dango:

 • 350 gram (soft) silken tofu
 • 350 gram shiratamako (of mochiko)
 • beetje water

Voor de zunda:

 • 200 gram gekookte en gedopte edamame (ongeveer 400 gram als ze nog in de schil zitten)
 • 100 ml sojamelk
 • 60 gram suiker
 • snufje zout

Instructies

Voor de dango:

 1. Zet een grote pan met ruim water te kook.
 2. Meng in een grote schaal de shiratamako en tofu en kneed samen.
 3. Is het deeg te droog voeg dan een klein beetje extra water toe en kneed door.
 4. Je deeg is goed als het nét een klein beetje plakkerig is maar wel glad samen te kneden is.
 5. Verdeel het deeg in 4 delen, en verdeel deze delen wederom in porties van ongeveer 15 gram (een keukenweegschaal is heel handig).
 6. Hiermee maak je ongeveer 45 balletjes, uiteraard kun je ze ook wat groter of kleiner maken maar hou rekening met 3 stuks op een spiesje.
 7. Als het water kookt voeg je de balletjes toe aan het water. Ze zullen eerst naar de bodem zakken maar al snel komen ze drijven.
 8. Wanneer ze drijven laat je ze nog twee minuutjes door koken en leg je ze daarna in een bak met koud water.
 9. Spies per drie balletjes de dango op een satéprikker en leg opzij.

Voor de zunda:

 1. Indien nodig dop je eerst de edamame
 2. Doe de edamame in een mixer samen met de suiker, een snufje zout en de sojamelk (begin eerst met de helft en voeg eventueel later de rest toe)
 3. Meng tot een mooie pasta hebt en voeg eventueel de rest van de sojamelk toe
 4. Je kunt het pureren tot een dikte en structuur die je zelf prettig vindt. Ik hou er van als er nog een beetje structuur te vinden is
 5. Bedek de dango spiesjes met de zunda en serveer!

Opmerkingen

Je hoeft uiteraard niet zo pietje precies te zijn met het afwegen van je dango, maar het mooiste is het om gelijkmatige balletjes op een spiesje te hebben. Vandaar dat ik de voorkeur geef aan het in gelijke delen splitsen van het deeg en het tussendoor af te wegen. Dango kun je overigens goed een dag of twee bewaren in een luchtdichte bak, buiten de koelkast. Ook invriezen is goed te doen.

De teksten, foto’s, receptinformatie, en overige content op Proef Japan zijn – tenzij anders vermeld – ons eigen intellectueel eigendom en mogen niet zonder (vooraf gegeven) toestemming geheel of gedeeltelijk worden gebruikt op andere platformen. Zowel online als offline. Je mag je uiteraard wel laten inspireren maar we zouden het fijn vinden als je dan naar ons linkt als originele bron.Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!

Heb je dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan! We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties <3

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te gebruiken ga je akkoord met het gebruik hiervan. Klik op "lees meer" voor meer informatie. Prima! Lees meer