Home » Voor- en bijgerechten » Recepten » Spinazie met tofu en sesampasta (horenso no shira-ae)

Spinazie met tofu en sesampasta (horenso no shira-ae)

by Joyce

Een traditionele Japanse maaltijd bestaat vaak uit meerdere gerechtjes. En hoewel het soms moeilijk lijkt om zo’n maaltijd op te bouwen, of te vertalen naar een dagelijkse Nederlandse maaltijd, valt dat reuze mee. Een voorbeeld van zo’n makkelijk recept dat je overal voor kunt gebruiken is deze spinazie met tofu en sesampasta, ofwel horenso no shira-ae.

Serveer het bijvoorbeeld naast een stukje vlees(vervanger), en wat zoete aardappelpuree. Of doe het op z’n Japans met wat rijst, miso soep, en een proteïne naar keuze. En anders is het ook nog eens lekker om mee te nemen in een bentobox. Keuze genoeg.

Wat is horenso no shira-ae?

Misschien wel goed om nog even toe te lichten wat het nou betekent dat “horenso no shira-ae”. Horenso is simpelweg spinazie. Nu is Japanse spinazie over het algemeen wel net wat anders als die van ons, maar in principe maakt het voor dit recept niet zo heel veel uit.

Shira-ae is namelijk een verzamelnaam voor gerechten waarbij er stukjes tofu verwerkt zijn tot een soort dressing. Dit geldt niet alleen voor spinazie met tofu. Je kunt dus ook varianten maken met broccoli, bimi, of verzin het maar met wat voor soort groente!

In dit geval doen we er letterlijk nog een schepje bovenop. We maken een, niet bepaald traditionele, combinatie met horenso no gomae-ae. Alleen wordt er hierbij geen tofu gebruikt, maar een sesampasta. Ik heb ze alleen beiden in één gerecht gecombineerd. Dus je zou dit ook een horenso no shirae-ae to gomae-ae kunnen noemen. Ofwel spinazie met tofu en sesampasta. Niet traditioneel, wel lekker.

Sesampasta maken

Je zult wel even je mouwen op moeten stropen om de sesampasta te kunnen maken! Want het lekkerste is als deze nog wat structuur heeft en niet volledig tot pasta vermalen is. Het beste kun je het dan ook gewoon maken in een kleine vijzel. Optioneel is om kant-en-klare tahini te gebruiken maar dat is gewoon net niet hetzelfde.

Spinazie met tofu en sesampasta

Een traditionele Japanse maaltijd bestaat vaak uit meerdere gerechtjes. En hoewel het soms moeilijk lijkt… Voor- en bijgerechten groente, spinazie, tofu, sesam, vegetarisch, vegan, bento, sojasaus, saké, mirin European Print dit recept
Porties: 2 Bereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Waardering 5.0/5
( 1 x gewaardeerd )

Ingrediënten

 • 200 gram (Japanse) spinazie
 • 100 gram tofu naar keuze (ik gebruik het liefst firm tofu)
 • 1 el sojasaus
 • 1 tl saké
 • 1 tl mirin
 • 3 eetlepels sesamzaad. Eventueel te vervangen door 1 a 2 eetlepels tahini of (bij voorkeur) een andere grove sesampasta, als je geen eigen sesampasta wilt maken.

Instructies

 • Laat het vocht uit de tofu trekken door deze te "pressen" (lees hier hoe)
 • Verkruimel daarna de tofu zo fijn als je zelf wilt. In het geval van soft silken tofu kun je het echt heel fijntjes maken tot een soort puree. Ik vind het echter lekker als er nog wel iets structuur in zit. Vandaar de keuze voor firm tofu en kleine brokjes. Zet daarna opzij.
 • Heb je geen geroosterd sesamzaad, rooster deze nu eerst enkele minuten.
 • Mix in een vijzel het sesamzaad, sojasaus, de saké, en mirin en vermaal tot een grove pasta.
 • Kook de spinazie volgens instructies en laat goed uitlekken.
 • Meng de spinazie met de tofu en de sesampasta en serveer direct.

De teksten, foto’s, receptinformatie, en overige content op Proef Japan zijn – tenzij anders vermeld – ons eigen intellectueel eigendom en mogen niet zonder (vooraf gegeven) toestemming geheel of gedeeltelijk worden gebruikt op andere platformen. Zowel online als offline. Je mag je uiteraard wel laten inspireren maar we zouden het fijn vinden als je dan naar ons linkt als originele bron.Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!

Heb je dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan! We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties <3

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te gebruiken ga je akkoord met het gebruik hiervan. Klik op "lees meer" voor meer informatie. Prima! Lees meer