Deze pompoentaart is het Japanse antwoord op de Amerikaanse pumkin pie die vaak met Thanksgiving geserveerd wordt. We gebruiken hiervoor de heerlijke, Japanse Kabocha (de Japanse pompoen) en laten de pumkin spice kruiden achterwege. Hierdoor kun je maximaal genieten van de verrassend, zoete pompoensmaak! De taart is niet al te groot, maar wel bijzonder machtig!
Kabocha, de Japanse pompoen
Kabocha, Kuri Pompoen, Hokkaido pompoen, het zijn diverse benamingen voor dezelfde groep Japanse pompoenen, varianten van de çucurbita maxima. In het westen wordt met kabocha vaak de diepgroene, grotere variant met geel/oranje vruchtvlees bedoelt.
De Hokkaido pompoen wordt meestal als label op de kleinere, oranje pompoenen geplakt. De oranje variant is iets zoeter van smaak, maar verder zit er weinig verschil in.
Dit keer hebben wij de kabocha gebruikt maar je kunt beide soorten voor dit recept gebruiken, net wat je lekker vindt of beschikbaar hebt.
Portugese zeelieden introduceerden Kabocha in 1541 vanuit Zuid-Amerika via Cambodja in Japan. Ze noemden de pompoen “Cambodia abóbora”, een naam die de Japanners omdoopten tot Kabocha. Het Kabocha seizoen begint in september, na de oogst in de zomer hebben ze dan nog even lekker kunnen narijpen, en duurt tot december.
Inmiddels is deze Japanner ook flink ingeburgerd in Nederland en vind je hem gewoon in de supermarkt!
Hoe eet je Kabocha?
Er zijn veel lekkere recepten met kabocha te bedenken. Je kunt het taaie vruchtvlees niet rauw eten, maar gekookt of gefrituurd is het wel bijzonder lekker. Om een paar gerechten te noemen: kabocha-no-nimono (pompoen gekookt in bouillon), kabocha-tempura (gefrituurd in een krokant jasje), kabocha gratin, kabocha risotto en de lekkere Japanse pompoentaart in dit recept.
Wij hebben inmiddels ook al aardig wat recepten met kabocha gemaakt, maar een Japanse pompoentaart ontbrak nog, maar dat is bij deze opgelost!
Maak hem van te voren
Het maken van deze Japanse pompoentaart is zeker niet moeilijk maar vergt wel wat voorbereidingstijd. Wil je al helemaal het maximale uit deze lekkernij halen? Maak de taart dan een dag van te voren al en maak hem vlak voor het serveren pas af met de slagroom. Op deze manier krijgt de vulling genoeg kans om haar smaak maximaal naar voren te brengen. Geloof ons, het is het wachten waard!
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!