Okra is een behoorlijk ondergewaardeerde, en onbekende groente in Nederland. Zonde want het is erg smaakvol en ook nog eens erg gezond. Zo is het een goede bron van diverse vitamine (zoals A, C, E en B Complex), ijzer, en vezels. En is het ook nog eens caloriearm en vetvrij. Al kunnen we dat laatste van deze gefrituurde okra (オクラフライ) niet echt meer zeggen.
Veelzijdige groente
Okra komt oorspronkelijk uit de gebieden in Noord-Afrika maar wordt op talloze plekken in de wereld gegeten. Zo wordt er op de Nederlandse Antillen vaak Jambo (een soep) van gemaakt, hebben ze in het zuiden van de Verenigde Staten een iconisch stoofgerecht met okra (gombo), en wordt het in India vaak in de curry gemixed.
Niet zo vreemd want okra doet het name goed in soepen, curry, en stoofgerechten vanwege de slijmerige binnenkant. Zo gauw je in een okra, of specifiek door de zaden en zaadlijsten, van de vrucht heen snijdt komt er een slijmerige substantie vrij. Deze zorgt ervoor dat soepen e.d. goed kunnen indikken. Maar je kunt okra ook gestoomd, gebakken, gegrild, gefrituurd, of gewoon rauw eten.
Ook in Japan weet men wel raak met wat okra. Het is er een ingrediënt dat wellicht niet heel vaak wordt gebruikt, maar bij vrijwel iedereen wel bekend is. Zo wordt deze wel eens als tempura gegeten, of wordt de gehele okra als een soort salade, samen met een sojasaus/sesamdressing en bonitovlokken, geserveerd.
Frituren maar!
Het is echter niet deze variant die we gemaakt hebben, maar een lekkere gefrituurde versie. Geïnspireerd door hoe ze okra vaak in de Verenigde Staten maken. Maar uiteraard wel net even anders, en afgemaakt met een heerlijke saus van Japanse Kewpie mayonaise en shichimi togarashi kruidenmix.
Het geheel is een lekker luchtige, gefrituurde snack. De crunch van de panko combineert super goed met de zachte okra. En door het sausje krijgt het geheel ook nog een beetje extra kick. Precies genoeg om de milde smaak van de okra naar voren te halen.
Deze gefrituurde okra zetten we regelmatig als bijgerechtje op tafel, maar doet het ook altijd goed als een borrelhapje an sich. Koud is deze snack wat minder geslaagd dus eet deze wel vlak na het maken op.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!