Inmiddels word je er in tal van winkels mee om de oren geslagen: bento boxes. Van die lunchboxes met diverse lagen en/of vakjes. Deze – van oorsprong Japans lunches – zijn hier ook al jaren een fenomeen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten én voor alle leeftijden.
Een bento box is een traditionele Japanse lunch die honderden jaren geleden zijn oorsprong vond. Deze speciale lunchboxen zitten boordevol hapjes die niet alleen heel erg lekker en smaakvol zijn, maar ook nog eens gezond. Nog een voordeel is dat je er restjes van de vorige dag in mee kunt nemen. Zo ben je ook nog eens duurzaam bezig!
Deze lunchboxes zijn ook buiten Japan een regelrechte hit en er zijn online inmiddels hele community’s die hun liefde voor deze Japanse lunches delen.
Hoe ziet een bento er uit?
De meeste bento hebben meerdere lagen. Vaak zijn het er twee, waarvan één laag in elk geval is opgedeeld in meerdere vakjes. Die vul je met allerhande lekkere dingen en die vormen samen met de rest een gebalanceerde maaltijd.
Er zijn globaal twee bento; voor kleine eters (en kinderen) met een inhoud van ongeveer 500ml, en voor grotere eters (volwassenen en/of mensen met actieve levensstijl) tot ongeveer 800ml.
En hoewel ze klein lijken, kan een gemiddeld bord eten er echt wel in! Je moet alles wel goed aanschuiven, maar dat is sowieso handig want dan blijft je bento er tijdens de reis ook goed uitzien.
Qua kleur, vorm, en versie kun je echter alle kanten op. Je hebt vrolijke gekleurde printjes, luxueuze designs, bamboo, en ga zo maar door.
Wat zit er in een bento?
Wat er in zit verschilt per persoon en per dag. Over het algemeen zijn er een paar richtlijnen waar mensen ze zich aan houden wanneer ze een bento maken. Dit om ervoor te zorgen dat er een goede mix aan voedingsstoffen in zit.
Een traditionele, Japanse bento bestaat voor ongeveer de helft uit koolhydraten, een kwart proteïne, en een kwart groente en fruit. Westerse varianten zijn juist meer gevuld met proteïnen en minder met koolhydraten. De verdeling is dan: de helft proteïnen, een kwart koolhydraten en een kwart groente/fruit. Dit hangt natuurlijk helemaal af van jouw persoonlijke voorkeur.
Populaire ingrediënten om een bento mee te vullen zijn:
Koolhydraten: Rijst, pasta, tortilla, etc. Deze zijn helemaal makkelijk en snel als je de avond ervoor wat extra rijst of pasta maakt.
Proteïne: vlees, vis,(soja)bonen, eieren, etc. Hiervoor geldt hetzelfde, probeer wat extra kip te bakken, tofu klaar te maken, of een eitje te koken voor je bento.
Groente: tomaat, komkommer, worteltjes, paprika, etc. Met name snoeptomaatjes en komkommer zijn snelle vullers.
Fruit: appels, bananen, aardbeien, bosbessen, druiven, etc. Vooral bessen en druiven doen het goed omdat je ze niet hoeft te snijden en ze niet verkleuren.
Kyaraben bento
Als je lekker ruim in de tijd zit is het erg leuk om een kyaraben bento te maken. Dat is de afkorting van character bento. Je maakt dan een eetbaar karakter uit anime (Japanse tekenfilms) en manga (Japanse stripboeken). Op pinterest vliegen de Hello Kitty’s, Pikachu’s en Totoro’s je om de oren. De een nog mooier dan de ander.
Deze kyaraben zijn in het leven geroepen door bezorgde ouders die er op deze manier voor zorgen dat kinderen gezonder lunchen. Door groente en fruit om te toveren tot geweldige kunstwerkjes vergeten de kinderen (bijna) dat ze groenten en fruit zitten te eten.
Hoe maak je een bento?
Het maken lijkt soms ontzettend ingewikkeld. En, eerlijk is eerlijk, het kost inderdaad wat meer tijd dan het maken van een broodje kaas. Maar het hoeft zeker geen uren te duren. Zo kan ook de boterham prima in een bento box. Doe er wat groenten, fruit en een blaadje sla bij en het ziet er meteen feestelijker uit!
Een andere handige manier om je lunchbox snel te vullen is door simpelweg je restjes te gebruiken. Heb je bijvoorbeeld de avond ervoor rijst gegeten? Bewaar dan wat voor de volgende dag. Kook wat extra pasta die je kunt verwerken tot een pastasalade voor in je bento. Zo hou je zelfs nog tijd over in de ochtend.
Daarnaast is het altijd slim om wat algemene “vullers” te hebben, zoals snoeptomaatjes, komkommer, druiven, bessen of een gekookt eitje. Een bento hoeft namelijk lang niet altijd overduidelijk Japans te zijn. Ook een bruine boterham kan dus prima onderdeel zijn van je bento.
Het belangrijkste is om een goede balans qua voedingsstoffen te vinden en goed na te denken hoe je die op een leuke (en makkelijke) manier in je box stopt.
Bento benodigheden
Je hebt helemaal niet zo veel nodig om een bento te kunnen maken. Behalve de lunchbox zelf natuurlijk! Verder kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Je houdt het simpel door weinig te doen met accessoires zoals vormpjes, uitsnijders, prikkers etc.
Ben jij iemand die wel graag een stapje extra zet, of wil je een kyaraben bento maken? Dan loop je al snel tegen wat zaken aan. Want waar haal je al die leuke spulletjes?
Gelukkig is dat dankzij de populariteit van dit type lunches geen enkel probleem meer! Op tal van plekken kun je leuke spulletjes halen om je lunch naar een volgend niveau te tillen. Kijk voor echte Japanse hebbedingetjes bijvoorbeeld eens bij Roppongi. Maar ook bij de Xenos, Bol.com, Action, Hema, en tal van andere winkels kun je allerhande benodigdheden vinden.
Zo zijn siliconen cupcakevormpjes ook prima te gebruiken als kleine verdeelbakjes in je bento. Kleine koekvormpjes zijn perfect voor het uitsnijden van bijvoorbeeld stukjes brood, en ga zo maar door.
Extra inspiratie
Op zoek naar wat extra inspiratie om je bento mee te vullen? Gebruik dan onze bento recepten als leidraad! Doe je restant yakisoba of aardappelsalade in een bento box. Of maak een flinke batch van deze recepten die zeer geschikt zijn als (bij)gerecht in je bento. Denk aan onze teriyaki balletjes, kinpira, of namasu salade. Die kun je in kleine porties invriezen, en later in je lunchbox stoppen.
Ook is het altijd leuk om even op instagram of pinterest te zoeken op bento of bento inspiration. Hier kom je direct honderden fantastische leuke ideeën tegen om zelf aan de slag te gaan met bento.