Het kersenbloesemseizoen is één van de meest iconische momenten van het jaar in Japan. Niet alleen kleurt het land roze vanwege de schitterende bloesem aan de bomen, maar trekken winkels, restaurants, en bakkerijen alles uit de kast voor hun seizoensgebonden specialiteiten. Waaronder sakura mochi!
Mochi
Mochi zal menig liefhebber van Japans snoepgoed niet vreemd in de oren klinken. Want deze lekkernij heeft zich ook buiten de grenzen van Japan al aardig populair gemaakt! Mochi is een soort rijstcake, maar niet te vergelijken met de cake zoals we die herkennen. Mochi wordt gekenmerkt door haar “chewy” structuur, alsof een marshmallow en gummybeer zich hebben vermengt tot een nóg plakkeriger geheel.
Ze worden gemaakt van kleefrijst welke tot een super gladde massa wordt gekookt, gestoomd, gestampt, of tegenwoordig ook in de magnetron wordt bereid. Vervolgens wordt het gevorm om een vulling en klaar is je mochi!
Sakura Mochi
Deze sakura mochi is een speciale variant die je alleen tijdens het sakura seizoen tegenkomt in Japan. Vooral kenmerkend is het blad dat om de rijst gewikkeld wordt. Dit is een gepekeld kersenbloesemblad welke de mochi haar unieke smaak geeft. Want in tegenstelling tot wat de roze kleur misschien doet vermoeden, dankt deze mochi haar naam niet aan de roze rijst! De rijst zelf is namelijk alleen maar roze omdat er wat kleurstof wordt gebruikt.
En hoewel deze sakura mochi er misschien wat indrukwekkend uitziet is het zo gemaakt! Het enige wat je hoeft te doen is wat anko (zoete rode bonen pasta) tot bolletjes te draaien en deze omwikkelen met kleefrijst. Tenslotte nog een kersenbloesemblaadje er omheen en klaar is kees!
Kleefrijst
De kleefrijst genoemd vind je bij de toko meestal onder de noemer “ketan rijst” of “glutinous rice”, vaak van Thaise afkomst. Deze kleefrijst heeft een wat langere korrel dan de Japanse variant (mochigome) maar ook die is prima te gebruiken.
De rijst moet je een nacht weken (neem hier echt de tijd voor!) en kun je daarna met wat water en een heel klein beetje kleurstof bereiden in de magnetron. Het kan eventueel op het vuur, maar een magnetron is makkelijker en verhit het geheel sneller naar een kneedbare staat. Want eenmaal op temperatuur meng je er nog wat suiker door, stamp je het lekker plat en is het klaar om te rollen, en te vullen met anko.
Anko
In het midden van de rijst vind je ook een balletje anko. Dit is een bijzondere pasta die in tal van traditionele Japanse snoepjes wordt gebruikt. Denk aan dorayaki, als topping op dango, of dus in deze sakura mochi. Dit is een pasta die gemaakt wordt door rode bonen – in dit geval azuki bonen – te weken en koken. Daarna worden ze met flink wat suiker nog verhit en plat gestampt. Afhankelijk van de structuur die je wilt kun je het ook nog in een keukenmachine fijnmalen tot een super gladde pasta.
Je kunt anko kant-en-klaar kopen in kleine blikjes, de meeste toko hebben ze wel in het assortiment. Maar je kunt het ook gemakkelijk zelf maken. Het enige wat je nodig hebt is wat tijd om de bonen een nacht te laten weken, maar dat kan mooi tegelijkertijd met de kleefrijst! Wij hebben in dit geval de anko ook zelf gemaakt, en het recept staat onderaan deze post.
Kersenbloesem ingrediënten
Eigenlijk is het moeilijkste aan dit recept het vinden van de kersenbloesembladeren waarmee de rijst omgeven wordt. Deze gepekelde bladeren zijn hier vrijwel niet te krijgen en zal je online moeten bestellen. Dit kan o.a. bij Nihon Ichiban (ook bekend als Everything From Japan). Je vindt er nog veel meer handige kersenbloesem ingrediënten zoals gedroogde en gezouten kersenbloesem, kersenbloesemhoning en nog veel meer. Alles is over het algemeen langere tijd houdbaar, dus wees niet bang dat je alles in één keer op moet maken.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!