Chocolade is een universeel geliefd ingrediënt. Waar je ook komt, overal is er al wel een unieke chocolade specialiteit te vinden. In Japan is één van deze specialiteiten de nama chocolate, in Japan ook wel Royce’s Chocolate (生チョコレート) genoemd. Nog het meest te vergelijken met Japanse chocolade truffels, maar dan in rechthoekige blokjes gesneden en bedekt met cacaopoeder.
Wat is nama chocolate?
De originele bedenker van nama chocolate is het – inmiddels iconische – Japanse bedrijf Royce’ uit Sapporo, in Hokkaido. In 1995 brachten zij deze decadente lekkernij voor het eerst op de markt. Het is een combinatie van (pure) chocolade en verse slagroom. Afgemaakt met een lekker laagje cacao. Meer komt er niet bij kijken!
De unieke smaak komt vooral door het gebruiken van de beste ingrediënten en deze in de juiste verhouding te mixen. En Royce’ heeft daar de perfecte manier voor gevonden! Niet alleen maken ze gebruik van overheerlijke chocolade maar ook de beste regionale melk.
Het noordelijke Hokkaido staat namelijk bekend om haar fantastische melkproducten. Sowieso zijn deze producten al behoorlijk uniek in Japan, waar je van oudsher maar weinig grazers en melkkoeien tegenkomt. Maar in Hokkaido heb je het in overvloede en van hele goede kwaliteit. Hierdoor is volgens vele de nama chocolade van Royce’ de beste die er is.
Leuk detail is overigens ook dat chocolade door de Nederlander is geïntroduceerd in Japan! Jarenlang mochten wij als enige handel bedrijven met Japan en we brachten veel met ons mee. Waaronder dus cacao maar ook bier!
De juiste verhoudingen
Met slechts drie ingrediënten verwacht je misschien dat het maken van deze Japanse chocolade truffels ontzettend makkelijk is. Maar dat valt nog behoorlijk tegen! De perfecte verhouding vinden tussen de chocolade en de slagroom valt niet mee. Het is namelijk sterk afhankelijk van het type chocolade en de slagroom die je gebruikt.
Sommige soorten slagroom hebben een net wat hoger vet percentage, en sommige soorten chocolade worden net wat harder of zachter. Hierdoor kan de uiteindelijk structuur en stevigheid van de nama chocolate aardig afwijken.
Experimenteer met je favorieten
Dat betekent dus dat je aardig wat zult moeten experimenteren tot ook jij de perfecte verhoudingen hebt gevonden voor de ingrediënten die je gebruikt. Maar ook je persoonlijke voorkeur speelt een rol. Zo vinden sommige mensen een hele stevige, of juist hele zachte nama chocolade lekkerder.
Zelf ben ik groot fan van de wat stevigere varianten, dus ik gebruik net wat minder slagroom dan sommige andere recepten. De afgelopen jaren heb ik dan ook al heel wat versies gemaakt, en zelfs dan lukt het me niet altijd om dé perfecte nama chocolade te maken.
Deze versie maakte ik echter met pure chocolade van de Lidl (Way to Go variant) en verse slagroom van de Jumbo en dat werkte uitstekend!
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!