Home » Voor- en bijgerechten » Recepten » Misosoep met rivierkreeftjes (uit Het Miso Kookboek)

Misosoep met rivierkreeftjes (uit Het Miso Kookboek)

by Joyce

Hoewel de basis van misosoep altijd gelijk is (dashi en miso), is het aantal mogelijkheden dat je daarmee hebt bijna eindeloos! Dit begint al bij de keuze voor het soort dashi dat je gebruikt, en natuurlijk de miso zelf. Ga je voor witte miso? Donkere miso? Een mix? En met de introductie van deze misosoep met rivierkreeftjes komt er ook nog de optie bij voor warm óf koud serveren!

Deze heerlijke miso soep wordt namelijk ijskoud geserveerd. Heerlijk voor op een warme dag, of handig als je hem al van te voren wilt maken. Zelf heb ik misosoep voornamelijk warm gegeten, dus ik was blij verrast deze twist tegen te komen. Het originele recept komt namelijk uit Het Miso Kookboek, een fantastisch kookboek voor liefhebbers van miso.

Rivierkreeftjes en komkommer

Maar dat de misosoep koud geserveerd wordt is niet de enige verrassing in dit recept. Zo wordt er ook gekozen om rivierkreeftjes en komkommer toe te voegen. Beiden geen voor de hand liggende keuzes als het gaat om een misosoep.

En toch werkt het verrassend goed! De knisperende, frisse komkommer en wortel staan in heerlijk contrast met de rijke bouillon vol umami. En het toevoegen van de rivierkreeftjes en chili olie zorgen ook voor wat contrasterende zachtheid en pit. Een hele mooie combinatie dus van structuren en smaken.

Bord opmaken

Het kost echter wel wat moeite om deze kom misosoep met rivierkreeftjes er ook echt een beetje mooi uit te laten zien. De meeste ingrediënten (zoals de kreeftjes) zakken van nature gewoon naar de bodem, en ook de komkommerrolletjes vergen wat voorbereiding.

Daarbij word je soep ook pas helder als je deze echt een uur of langer laat staan. De miso zakt dan langzaam wat naar de bodem. Voor je het eet kun je gewoon even roeren en lost het geheel weer netjes op om te eten.

In dit geval heb ik met een kaasschaaf plakjes komkommer gemaakt en deze strak opgerold en naast elkaar in een bakje (gevuld met water) in de koelkast gezet. Dit in de tijd dat de soep toch ook aan het afkoelen was. Ze behouden hun vorm dan beter.

Met het opmaken heb ik langs de randen de komkommer gelegd, met in het midden een bedje van wortel. Daarbovenop wat van de rivierkreeftjes en als laatste de chili olie en sesamzaadjes eroverheen gestrooid. Vervolgens zoveel mogelijk het bord met rust laten.

Het geduld om te wachten tot de miso naar de bodem gezakt was had ik echter niet meer. Ik vond het tijd om zelf eens te gaan genieten van deze heerlijke misosoep met rivierkreeftjes!

Misosoep met rivierkreeftjes

Hoewel de basis van misosoep altijd gelijk is (dashi en miso), is het aantal mogelijkheden… Voor- en bijgerechten miso, soep, dashi, rivierkreeft, zeevruchten, komkommer, wortel, bieslook, sesam, sesamzaad, chili olie, European Print dit recept
Porties: 4 Bereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Waardering 5.0/5
( 1 x gewaardeerd )

Ingrediënten

 • 3 el witte miso
 • 1 el rode miso
 • 2 el mirin
 • 1 liter dashi
 • 150 gram gekookte rivierkreeft(staartjes)*
 • 100 gram komkommerlinten (deze maak je bijvoorbeeld met een kaasschaaf)
 • 2 el julienne gesneden wortel (ongeveer één halve wortel, in héle dunne reepjes gesneden) 
 • 1 el fijngesneden bieslook
 • 1 tl geroosterd sesamzaad

Optioneel: chili olie

* Rivierkreeftjes kunnen eventueel ook vervangen worden door licht gepocheerde garnalen

Instructies

 1. Roer eerst de misopasta en mirin door elkaar tot een gladde pasta en schenk in een soeplepel.
 2. Breng de dashi zachtjes aan de kook en draai het vuur laag. Voeg de rivierkreeftjes toe en kook 1 minuut.
 3. Draai het vuur uit en schep een beetje dashi bij je misopasta mix en roer nog eens tot het verdund is.
 4. Voeg dan de mix aan je soep toe en roer zachtjes tot volledig is opgelost.
 5. Laat op kamertemperatuur komen en zet dan minimaal 2 uur (bij voorkeur zelfs 4 uur of meer) in de koelkast.
 6. Vlak voor het serveren doe je de komkommerlinten in een schaaltje samen met de wortel en schenk de soep er overheen. Bewaar wat rivierkreeftjes om nog extra bovenop te leggen.
 7. Voeg tenslotte de bieslook, chili olie en het sesamzaad toe, en serveren maar.

Opmerkingen

De "wolkjes" die zich vormen in de bouillon zijn volledig normaal. De miso zal naar de bodem zakken zo gauw deze eventjes stil staat. Je kunt gewoon even door de pan roeren om alles weer goed te vermengen.

De teksten, foto’s, receptinformatie, en overige content op Proef Japan zijn – tenzij anders vermeld – ons eigen intellectueel eigendom en mogen niet zonder (vooraf gegeven) toestemming geheel of gedeeltelijk worden gebruikt op andere platformen. Zowel online als offline. Je mag je uiteraard wel laten inspireren maar we zouden het fijn vinden als je dan naar ons linkt als originele bron.Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!

Heb je dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan! We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties <3

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te gebruiken ga je akkoord met het gebruik hiervan. Klik op "lees meer" voor meer informatie. Prima! Lees meer