Al sinds het maken van mijn Japanse curry met pompoen en daikon en de Japanse miso soep met pompoen had ik nog altijd één mooie kabocha liggen. Ik wist maar niet wat ik er mee wilde maken. Tot ik een poosje terug ontzettende “lekkere trek” kreeg. Maar geen chips of chocolade te bekennen in de kosten. En dus ging ik door mijn kookboeken bladeren voor inspiratie. Daar kwam ik een recept tegen voor ‘candied sweet potato’. En ineens ging er een lichtje branden wat ik met de pompoen kon doen; zie hier dit recept voor Japanse pompoen met boter en suikerglazuur!
Candied Kabocha
Candied sweet potato is een geliefde lekkernij in Japan. Vooral populair in de herfst, en winter. Wanneer de Japanse zoete aardappel volop in het seizoen is. Daar wordt dit gerecht vaak geserveerd als bijgerecht van een traditionele, Japanse maaltijd. En is eigenlijk bedoelt als een klein ‘dessert’.
De traditionele variant is namelijk het koken, bakken, of frituren van stukje Japanse, zoete aardappel. En deze bedekken in een heerlijke suikersiroop. Maar ook met kabocha, Japanse pompoen (hier ook wel bekend als Hokkaido pompoen) werkt het verrassend goed!
Het moeilijkste aan dit recept voor Japanse pompoen met boter en suikerglazuur is het snijden van de kabocha zelf. Want deze is behoorlijk hard! Gebruik hiervoor dan ook een groot, scherp mes, met een goed handvat en groot snijvlak. Pas echt heel goed op je handen en vingers, want een ongeluk zit in een klein hoekje!
Als je een geschikt mes hebt gevonden kun je de kabocha in parten snijden, hier volg ik vaak de natuurlijk lijnen in de pompoen al voor. Eventueel kun je deze nog een keer in de lengte halveren als het hele grote parten zijn. Maar meestal is het wel een goed formaat in daarna in 3~4 blokken te snijden. Maar dit hangt natuurlijk af van je pompoen.
Vind je het moeilijk om te beginnen? Bekijk dan bijvoorbeeld eerst nog eens deze youtube video voor extra tips. Daarna lukt het je ongetwijfeld!
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Ook mogen de recepten en alle daar toebehorende materialen en informatie niet worden ingezet of gebruikt worden voor commerciële doeleinden zoals (bijvoorbeeld maar niet behouden tot) restaurants, catering, verzamelrecepten sites en meer. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website. De op de website aangeboden materialen worden geleverd zonder enige vorm van garantie of aanspraak op juistheid. Zet- en typfouten onder voorbehoud. Zie volledige disclaimer hier.
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!
2 comments
Hoort de sojasaus niet in het ingrediëntenlijstje, of mist het in het recept? 😉
Hi Jasper, Je hebt helemaal gelijk! Ik heb het meteen aangepast. Dank voor je bericht 🙂