Okonomiyaki (お好み焼き) is nog het beste te vergelijken met een soort dikke, hartige pannenkoek. En net als onze pannenkoek dat hier is, is okonomiyaki erg geliefd onder jong en oud in Japan. Met meer dan 30,000 verschillende okonomiyaki restaurants in Japan is het heel makkelijk om een plek in de buurt te vinden om deze lekkernij te eten. Die luxe hebben we hier helaas niet, maar gelukkig kun je het ook heel gemakkelijk zelf maken!
Okonomiyaki kun je grof vertalen als “gebakken naar jouw smaak”. Dit slaat niet alleen op de manier van bereiden maar ook de verschillen in ingrediënten. Sommige hebben alleen vis en schaaldieren, andere vlees, groente, kaas, kimchi, paddenstoelen en noem het maar op.
Zoals je het zelf wilt
Er zijn dus heel veel variaties mogelijk, maar toch kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten okonomiyaki. De Hiroshima-stijl, en de Osaka stijl. Deze laatst wordt veelal gezien als de “standaard” variant.
Hiroshima stijl is opgebouwd uit verschillende laagjes. Waarbij het beslag en de ingrediënten niet door elkaar worden gemengd. Je bouwt hem op uit verschillende lagen. Te beginnen met een laagje beslag, met daarop de diverse losse ingrediënten zoals kool, bacon, garnalen en groenten. Gevolgd door een gebakken ei of omelet en een laag gebakken noedels. Het klapstuk zijn de okonomiyakisaus, Kewpie mayonaise, bonito-vlokken (geschaafde, gedroogde vis) en aonori (zeewierpoeder).
De Osaka variant maak je met een beslag van bloem, geraspte nagaimo, water of dashi (bouillon), eieren en kool, waar je vervolgens ingrediënten zoals ui, vlees (meestal varkensvlees), octopus, inktvis, garnalen, groenten, of kaas aan toevoegt. Alles wordt in één keer door elkaar gemengd, en in zijn geheel gebakken. Je bakt de pannenkoek op een bakplaat, of in een pan. Ook op deze okonomiyaki mogen okonomiyaki saus, kewpie mayonaise, bonito vlokken, aonori en de gemberreepjes niet ontbreken.
Ze bevatten dus vrijwel dezelfde elementen, maar worden op een andere manier klaargemaakt. Dit zorgt ervoor dat er een hevige discussie woedt onder liefhebbers van okonomiyaki over wat nu eigenlijk de beste of lekkerste variant is.
Belangrijkste elementen
Er zijn er een paar elementen die je altijd terug ziet komen in de okonomiyaki. De meest belangrijke zijn: nappa cabbage (Chinese kool), nagaimo, okonomiyakisaus, kewpie mayonaise, aonori, en bonito vlokken.
Een van de meest kenmerkende ingrediënten is de nagaimo. Dit een specifieke, Japanse berg yam. Een beetje een grote, harige wortel met een unieke, witte binnenkant. Wanneer je deze snijdt of raspt krijg je een plakkerige, slijmerige substantie en dat geeft de okonomiyaki haar unieke smaak en structuur. Helaas is nagaimo niet zo makkelijk te vinden in Nederland, en hoewel de okonomiyaki dan niet meer “echt” authentiek is, kun je het eventueel wel weglaten. Net als wij gedaan hebben in ons recept.
Nog een vrij uniek maar kenmerkend element in okonomiyaki is ’tenkasu’. Dit zijn “restjes” gefrituurde tempura, en kun je ook kant-en-klaar kopen. Wederom wat moeilijker te vinden, maar je kunt het eventueel weglaten. Of vervangen met panko, knapperig Japanse paneermeel.
De kool die je moet hebben is de napa cabbage, ofwel Chinese kool. Maar je kunt ook experimenteren met andere koolsoorten, zoals mijn favoriet – rode kool. De andere elementen zijn volledig vrij in te vullen.
Denk aan je toppings
En hoewel je flink kunt variëren met de vulling en manier van opbouw is er altijd één ding gelijkt. Want okonomiyaki kan niet zonder een flinke laag okonomiyakisaus, een lekkere drizzle Kewpie mayonaise, wat aonori, en bonito vlokken die dansen door de hitte. Deze toppings bovenop de okonomiyaki kun je écht niet weglaten (tenzij je vegetarisch bent, dan zijn de bonito vlokken optioneel).
Je ziet hier nog vaak dat op Nederlandse websites (we kijken naar jou, allerhande!!!) waar ze deze weglaten of een super zuinig scheutje saus gebruiken. Maar zonder de toppings heb je simpelweg géén okonomiyaki. Ook mag de okonomiyaki niet te dun zijn, deze mag echt wel een paar centimeter dik zijn.
Misschien is het de purist in ons en tillen we er te zwaar aan, maar we krijgen de kriebels van die kale koolpannenkoeken. Neem vooral de moeite deze ingrediënten even te halen bij de toko of Aziatische supermarkt, het is het echt waard. Want juist de combinatie van al dit lekkers samen maakt de okonomiyaki zo geliefd en op-en-top Japans. Geniet er van!
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!