Home » Ingrediënten » Blog » Wat is Kewpie Mayonaise?

Wat is Kewpie Mayonaise?

by Joyce

Wij zijn hier niet vies van een flinke klodder mayonaise bij het eten. Met name bij een portie friet mag deze niet ontbreken. Maar ook in Japan lusten ze het graag, en in het bijzonder de Kewpie Mayonaise (キユーピー マヨネーズ)! Het wordt meestal niet gegeten naast een bakje patat, maar is wel een onmisbaar onderdeel bij gerechten zoals okonomiyaki, takoyaki, en Japanse aardappelsalade.

De liefde gaat echter verder dan dat. Want meer dan 10% van de Japanners zegt dat ze vrijwel elke maaltijd wel combineren met wat mayonaise. Zelfs over kommetjes rijst wordt het gegoten.

Ook de markt voor allerhande mayonaise flavoured snacks is groot. Er zijn tal van producten voor mayonaise liefhebbers. Van chips met mayonaise smaak, tot restaurants die alleen maar gerechten met mayonaise serveren. Er is zelfs een Japans woord voor mensen met een ongezonde liefde voor mayonaise: mayora.

Kewpie Mayonaise

De liefde voor mayonaise in Japan is geen recente trend. De opmars van dit bijzondere sausje begon al in 1925. Na een bescheiden introductie vanuit het westen werd het vrijwel meteen opgepikt door (toen nog) Shokuhin Kogyo Co.. Zij produceerden een Japanse variant onder de naam Kewpie, met als mascotte de op dat moment razend populaire Rose O’Neill pop.

Deze mascotte is niet specifiek ontworpen voor Kewpie maar is een character ontworpen door Rose O’Neill in 1909. De pop was een internationaal succes en werd overal ingezet ter promotie van producten. Kewpie Mayonnaise is echter het enige product waarmee de pop nog altijd onlosmakelijk mee verbonden is, en vandaar dat iedereen er vanuit gaat dat de Kewpie pop 100% Japans is.

Kewpie museum

Kewpie is inmiddels zo populair geworden dat het een eigen museum heeft, genaamd het MayoTerrace. Hier leer je niet alleen van alles over de geschiedenis van de mayonaise maar kun je ook zien hoe deze gemaakt wordt. Je kunt er zelfs je eigen sauzen maken in de Mayo Kitchen. Na afloop mag je deze meenemen en krijg je nog een goodiebag met samples mee naar huis. Wat wil een mens nou nog meer? 

Het museum was zo’n groot succes dat deze na opening al direct voor twee maanden volgeboekt zat! Ook nu kan het soms te druk zijn om gewoon naar binnen te wandelen. Dus mocht je een bezoekje willen plannen kun je beter reserveren of een plan-B achter de hand houden.

Wat maakt Kewpie Mayonaise zo speciaal?

Ook internationaal is Kewpie Mayonaise inmiddels razend populair en zweren vele mensen bij de unieke smaak en structuur van deze mayonaise. Maar wat is het nou dat Kewpie Mayonaise zo speciaal maakt?

Dit heeft puur te maken met de manier waarop Kewpie Mayonaise wordt geproduceerd. De basisingrediënten zijn gelijk aan Amerikaanse of Europese mayonaise, maar worden in andere verhouding gebruikt.

Zo gaan in Kewpie altijd alleen de eidooiers (in tegenstelling tot bijvoorbeeld sommige Amerikaanse mayo’s waar het hele ei in gaat). Daarnaast wordt er meer azijn gebruikt, en wordt er hierbij gekozen voor rijstazijn, voor een net wat ander smaakprofiel. Vervolgens gaat er Japanse mosterd (karashi) in de mix, en om het af te maken wat MSG (mononatriumglutamaat, E621). Dit laatste goedje zorgt voor extra veel umami, en geeft Kewpie Mayonaise nét dat beetje extra.

Hierdoor krijgt Kewpie dus een andere smaak dan je gewend bent van de mayonaise die je hier kunt krijgen. Kewpie is lichter, romiger, en heeft een zachter zuurtje. Dit maakt het dan ook lastig te vervangen met andere soorten mayonaise. Je mist simpelweg het exacte smaakprofiel van Kewpie.

Wat kun je doen met Kewpie Mayonaise?

Kewpie mayonaise kun je in principe gebruiken voor alles waar je normale mayonaise ook voor zou gebruiken. Het is lekker bij je patat, frikandel speciaal, of als onderdeel van een dressing. Ook gevuld eitjes zijn net wat lekkerder dan anders als je Kewpie gebruikt en zo kunnen we nog wel even door gaan.

Enkele populaire gerechten met Kewpie Mayonaise op onze website zijn o.a.:


Kewpie “insiders info”

Oh, en nog een “geheimpje”… Kewpie Mayonaise flessen hebben eigenlijk twee doppen inéén. Hiermee kun je op twee manieren de mayonaise uit de fles krijgen. Manier één is via het klepje waarbij je een klein spuitgaatje hebt, maar wanneer je de dop eraf haalt zul je zien dat je een groter, ster-vormig spuitgat hebt. Perfect dus voor allerhande gerechten!

Coverfoto door Takeaway. Via WikiMedia. Edit door ProefJapan.

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te gebruiken ga je akkoord met het gebruik hiervan. Klik op "lees meer" voor meer informatie. Prima! Lees meer