Home » Blog » Ingrediënten » Wasabi: De eeuwenoude alleskunner

Wasabi: De eeuwenoude alleskunner

by Joyce

Iedereen die zijn tanden wel eens heeft gezet in een lekker stuk sushi is wel bekend met wasabi. Dit groene goedje, wat vaak geserveerd wordt bij je sushi, heeft al heel wat mensen verbaasd want niet iedereen verwacht de pittige smaak die het aan je voedsel geeft. Maar wist je dat de wasabi die je hier krijgt, vaak helemaal niet de echte soort is?

Mierikswortel

Het verbouwen ervan valt namelijk niet echt mee. Niet alleen moet de plant onder specifieke omstandigheden groeien, hij is bijna niet vers te houden. Deze plant kan eigenlijk alleen maar echt goed groeien wanneer je deze in de bergen plant. Te midden van stromend water én dan ook nog eens met flinke schaduw. En alsof dat nog niet genoeg is duurt het ruim 2 jaar voordat de wasabi groot genoeg is om te oogsten. Dit kan namelijk pas als hij ongeveer 15-30 cm lang is, en een diameter heeft van 5-10 cm.

Om die redenen wordt er in het buitenland vaak ‘gewone mierikswortel met een een beetje groene kleurstof gebruikt. Het is simpelweg vaak niet mogelijk om verse wasabi snel genoeg te importeren en te verwerken. 

Inmiddels zijn er wel bedrijven hier in het westen die zich in wasabi specialiseren, en de omstandigheden zo goed mogelijk proberen na te bootsen om ook échte Japanse wasabi te gaan produceren. Zo’n initiatief vind je bijvoorbeeld in Engeland.

Goed voor de gezondheid

Het nabootsen van de juiste omstandigheden alleen is vaak niet genoeg. Het groeien van wasabi vergt ook veel kennis. En de meeste kennis zit in Japan, bij de boeren die van generatie op generatie hun kennis delen.

De variant die wij nu kennen wordt al eeuwen gegeten, al sinds de Jomon periode (14.000 – 400 BC). Het wordt echter pas sinds zo’n 400 jaar verbouwd op boerderijen. De oudste boerderij is op dit moment al 17 generaties lang in het bezit van dezelfde familie en vindt je in het dorp Utogi in Shizuoka. Ook vandaag de dag produceren zij nog een groot deel van de wasabi.

Wasabi velden. Foto door Batholith via Wikipedia.

Van oorsprong gebruikte mensen dit groene goedje om bacteriën te doden en de sushi langer vers te houden. Dat niet alleen, er zouden tal van gezondheidsvoordelen aan zitten. Zo helpt het bij ontstekingen en infecties, kan het voorkomen dat je gaatjes krijgt, voorkomt het voedselvergiftiging en zou het zelfs goed zijn tegen bepaalde soorten kanker.

We hebben het hier dan wel over verse wasabi. Dus jammer genoeg niet de wasabi die wij hier in tubetje kopen.

Tal van producten

Wanneer de wasabi is geoogst wordt het plant gedeelte (wat boven de grond groeit) gescheiden van de wortel (die onder de grond groeit). De wortel wordt fijntjes verwerkt tot de pasta en de bladeren kunnen o.a. worden gebruikt in salades of in de frituur gegooid worden waardoor je een soort chips krijgt. Het voornaamste gebruik is echter in de Japanse keuken. Hierbij wordt wasabi niet alleen geserveerd met sushi, maar wordt het ook verwerkt in tal van sauzen, snacks en meer.

Er zijn bijvoorbeeld al wasabi KitKat’s en wasabi ijsjes. Maar er is nu ook een heus brandalarm voor dove mensen op de markt gekomen welke een hevige wasabi geur verspreidt. Deze geur is zo sterk dat het mensen (binnen twee minuten) wekt. Hierdoor is het een zeer geschikt brandalarm. En dit is nog maar het puntje van de ijsberg want natuurlijk zijn er nog veel meer producten en wordt het in vele recepten gebuikt!

Coverfoto via Shutterstock


Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te gebruiken ga je akkoord met het gebruik hiervan. Klik op "lees meer" voor meer informatie. Prima! Lees meer