おはようみんな! Goedemorgen allemaal! Hoe begin jij je dag? Volgens een recente enquête van gezonderworden.nl is de boterham met kaas het populairste ontbijt in Nederland. Veel Nederlanders kiezen voor meergranen, volkoren of bruinbrood, en één op de drie Nederlanders geeft de voorkeur aan een plakje worst op de boterham. Tien procent kiest liever voor een laagje hagelslag óf pindakaas. Uiteraard mag een kopje koffie bij het ontbijt niet ontbreken.
In Japan gaat het er heel anders aan toe. Daar bestaat een typisch ontbijt vaak uit rijst, misosoep, groenten, vis en natuurlijk natto. Voeg daar nog een glas melk, koffie of groene thee aan toe, en je hebt een klassiek Japans ontbijt.
Het Traditionele Japanse Ontbijt
Hoewel de populariteit van een westers ontbijt toeneemt in Japan vanwege de korte bereidingstijd, kiezen veel gezinnen nog steeds voor een traditioneel Japans ontbijt. Dit vraagt wat meer tijd, maar wordt vaak als voedzamer en veelzijdiger gezien.
Een eenvoudig Japans ontbijt (voor doordeweekse ochtenden) bevat meestal:
- Gestoomde rijst (ご飯): Witte rijst vormt, net als bij veel andere Japanse gerechten, de basis.
- Misosoep (味噌汁): Een dunne soep met ingrediënten zoals tofu, ui, wakame (zeewier), en aburaage (gefrituurde tofu).
- Natto (納豆): Gefermenteerde sojabonen met een sterke geur en smaak. Natto wordt meestal gemengd met sojasaus en soms aangevuld met toppings, zoals lente-ui of mosterd, en geserveerd bovenop de rijst.
En in het weekend, wanneer er meer tijd is, worden vaak extra gerechten toegevoegd, zoals:
- Nori (海苔): Gedroogd zeewier dat je in sojasaus kunt dopen en met rijst kunt eten.
- Tamagoyaki (卵焼き): Een opgerolde omelet, vaak geserveerd met geraspte radijs.
- Geroosterde vis: Gezouten zalm of gedroogde makreel zijn populaire keuzes.
- Tsukemono (漬物): Gepekelde groenten, zoals umeboshi (ingelegde pruimen), die vaak dienen als smaakvolle bijgerechten.
Ik zie je al denken, wat een gedoe om dat s’ochtends allemaal te moeten maken! Laat mij maar lekker met me boterham verder gaan. En al kost zo’n ontbijt natuurlijk wel meer tijd, als je onderstaande foto’s ziet lijkt me dat het zeker wel waard.
Regionale Variaties in Japan
Wat je eet bij het ontbijt hangt ook in Japan een beetje af van waar je woont. In Okinawa krijg je bijvoorbeeld vaker zoete aardappelen en goya (bittere meloen) op tafel, terwijl ze in Hokkaido juist dol zijn op melkproducten zoals boter en kaas. Dat laatste klinkt weer een beetje vertrouwd, toch?
De opkomst van brood
Dat gezegde hebbende, wint het westerse ontbijt aan populariteit in Japan. Geroosterd brood met jam of een bakje yoghurt is inmiddels een veelvoorkomende keuze. Ook croissants en andere westerse broodsoorten worden steeds vaker gegeten. Vaak nog wel met een toevoeging als miso soep, of maissoep.
Een interessante toevoeging aan het Japanse ‘westerse’ ontbijt is salade. Terwijl salade in Nederland meestal wordt geassocieerd met lunch of diner, is het in Japan niet ongebruikelijk om een klein schaaltje gemengde salade bij het ontbijt te serveren. Een typisch westers ontbijt in een Japans café kan bestaan uit een croissant, een beetje yoghurt, een gekookt ei en een schaaltje salade.
Kwestie van smaak
Het is echter nog altijd een kwestie van smaak hoe er ontbeten wordt en natuurlijk eten niet alle Japanners hetzelfde als ontbijt, net als dat niet alle mensen hier met hetzelfde ontbijten.
De een geeft de voorkeur aan de boterham met kaas, de ander kiest voor een groene smoothie, of wie weet zelfs wel een traditioneel Japans ontbijt in Nederland! Hoe ontbijt jij meestal? Laat het weten in de comments!
En wil je zelf een keer een Japans ontbijt proberen? Begin simpel: een kom gestoomde rijst, misosoep (je kunt instant miso halen bij de toko) en een zachtgekookt eitje erbij. Als je durft, kun je natto proberen – al is dat wel een acquired taste, haha. En vergeet niet wat zeewier en tsukemono voor de finishing touch. Je hebt gelijk een mini-Japanse ervaring in je eigen keuken!