Home » Blog » Eetcultuur » Osechi Ryori: Smullend het nieuwe jaar in

Osechi Ryori: Smullend het nieuwe jaar in

by Joyce

In Japan luiden ze het nieuwe jaar op culinaire wijze in met schitterende osechi ryori. Dit smakelijke hoogstandje uit de Japanse keuken bevat enkele heerlijke gerechten, die prachtig worden gepresenteerd in Japanse bento boxes.

Dit zijn niet de standaard bento boxes die je normaal met je lunch bij je hebt, maar bijzonder Japans servies genaamd Jubako. Dit zijn hele luxueuze dozen versierd met lakwerk of gemaakt van hand geschilderd porselein.

Wat zit er in een osechi ryori?

Waar deze jubako mee gevuld worden wisselt per regio, en zelfs familie. Maar de symboliek van de gerechtjes die er in gaan speelt een belangrijke rol. Zo moeten ze voldoen aan gomi goshoku, ofwel ‘vijf smaken (zoet, zuur, zout, bitter, pittig) en vijf kleuren (groen, rood, zwart, geel, wit). Elke smaak en elke kleur is namelijk gerelateerd aan een bepaalde wens voor het nieuwe jaar. Bijvoorbeeld voor geluk, liefde, of gezondheid.

Een eenduidig antwoord over de inhoud van een osechi ryori bestaat er dus niet echt. Het is helemaal afhankelijk van de persoonlijke voorkeur of wellicht de wensen die men voor het aankomend jaar wil benadrukken.

Er zijn echter wel een aantal gerechten waarvan je er altijd wel één of meerdere van kunt terugvinden in een osechi ryori. Denk bijvoorbeeld aan namasu (salade van wortel en daikon), datemaki (zoete tamagoyaki), garnalen, kuromame (zoet, zwarte bonen), kamaboko (mooi gesneden fishcakes), en veel meer.

Dit is slechts nog een greep uit de mogelijkheden die je hebt. Dus voel je vrij ook zelf wat toe te voegen. Vergeet echter niet om de vijf smaken (zoet, zuur, zout, bitter, pittig) en vijf kleuren (groen, rood, zwart, geel, wit) te verwerken, om een “perfecte” combinatie samen te stellen.

Maken of kopen?

Osechi ryori zijn een heel belangrijk onderdeel van de Japanse tradities rondom de jaarwisseling. Vrijwel alle families doen er in bepaalde mate aan mee. Maar lang niet ieder gezin maakt een eigen osechi. E zijn ook meer dan genoeg mensen die kant-en-klare varianten halen. En hier hangt soms een stevig prijskaartje aan!

Zo zijn er speciale uitgaves met bijzondere jubako, of hele luxueuze producten. Een osechi kan dan ook al snel richting de €100,- gaan. Maar er zijn vele extremere versies die (met name) door grote warenhuizen klaargemaakt worden. Zo heeft de Tokyu Department Store een variant van bijna €6500,- . Deze wordt die geserveerd met extravagante decoratie en alleen de beste ingrediënten.

En voor wie denkt deze lekkernijen last-minute te kunnen regelen, die heeft straks een lege maag. De kant-en-klaar varianten zijn zo enorm populair dat ze vaak al voor september besteld moeten zijn. Zeker bij de betere restaurants en warenhuizen.

Je eigen osechi ryori maken?

Hier is het knap lastig om een mooie (en betaalbare) jubako te vinden voor je eigen osechi. Maar dat neemt niet weg dat je je er niet door kunt laten inspireren! Dus lijkt het je leuk je eigen versie te maken? Houdt onze website dan ook goed in de gaten. De komende periode zullen wij diverse recepten delen om je eigen osechi ryori mee samen te stellen.

Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij onze al bestaande osechi recepten waaronder:

Coverfoto door Sixgimic via WikiMedia.

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te gebruiken ga je akkoord met het gebruik hiervan. Klik op "lees meer" voor meer informatie. Prima! Lees meer