Een simpel kommetje rijst kan je volledig transformen met een klein beetje furikake. Dit simpele strooisel is een belangrijk ingrediënt in de Japanse keuken, en buiten rijst een belangrijke smaakmaker in tal van gerechten. Het mag dan ook zeker niet ontbreken in je eigen voorraadkast!
Geschiedenis en soorten
Al tientallen jaren strooien de Japanners naar hartelust dit magische goedje over hun kommetje rijst. Van oorsprong met als doel extra voedingsstoffen binnen te krijgen. In de vroege Taishō periode (1912-1926) vond de apotheker Yoshimaru Sueyoshi namelijk dat de meeste Japanners te weinig calcium binnen kregen.
Hij bedacht hierop een recept van fijngemalen, gedroogde sardientjes (inclusief graat) die hij mixte met sesamzaadjes en zeewier om over rijst te strooien. Hij noemde het product toen “vriend van rijst” (gohan no tomo). Het was in eerste instantie puur als een soort supplement bedoelt.
Het was pas eind jaren ’50 toen het de naam furikake ging dragen en het massaal geproduceerd werd door het Japanse bedrijf Nissin. Een grote naam in de voedingsmiddelen industrie in Japan. Vanaf daar werd de focus ook steeds meer verlegd van supplement naar smaakmaker.
Waar wordt furikake van gemaakt?
Inmiddels is de samenstelling van de furikake ook behoorlijk veranderd. De basis bestaat meestal nog steeds uit sesamzaadjes, gedroogd zeewier, en bonito vlokken (gedroogde en geschaafde tonijn). Met tegenwoordig nog extra toevoegingen zoals suiker, zout, en MSG (voor extra umami).
Maar er zijn allerlei variaties waar andere ingrediënten aan toegevoegd worden. Denk aan zalm, rundvlees (heel zelden!), wakame zeewier, wasabi, shisoblad, ume pruim, gedroogde shiitake, en gedroogde ei balletjes. Alles wordt gewassen, gesneden en gedroogd en ze komen elke keer weer in een andere samenstelling in een zakje terecht.
Hoe gebruik je furikake
Furikake zijn in feite dus een soort rijstkruiden. In de meest simpele vorm wordt het dan ook over de rijst gestrooid. Maar je kunt het ook heel goed gebruiken door je onigiri, op je yakitori, door je salade, op je friet en stiekem eigenlijk alles waarbij het je lekker lijkt wat extra umami toe te voegen. Je kunt het zelfs gebruiken als extra smaakmaker over je popcorn, crackers, of pinda’s. Keuze genoeg dus!