Pasen is een typisch christelijke viering, waar gelovigen de wederopstanding van Jezus herdenken. Die, volgens de verhalen, drie dagen na zijn kruisiging opstond uit de dood. Het is dan wellicht ook een vreemd idee dat Pasen tegenwoordig ook steeds meer in Japan, een grotendeels niet-christelijk land, gevierd wordt.
Pasen vanuit commercie
Het wordt daar echter wel op een hele andere wijze gevierd dan hier. Zo wordt de populariteit vooral aangestuurd vanuit een commercieel oogpunt.
Net als met kerst en Halloween namen ook hier grote bedrijven (en in het bijzonder de pretparken) het voortouw door speciale Paasevenementen te organiseren. Denk aan schattige konijnen mascottes, eieren zoeken, eieren versieren en vele andere activiteiten die zeker voor de jongeren onder ons fantastisch zijn.
In deze pretparken werd het al snel duidelijk dat er ook in Japan interesse is voor Pasen. Uiteraard niet vanwege de christelijke achtergrond, maar vooral omdat het gelegenheid geeft om met vrienden en familie weer een gezellig samenkomen te organiseren.
Kersenbloesem
Niet zo vreemd want de heerlijke lentesferen van de paasdecoratie sluiten mooi aan op het kersenbloesemseizoen. Een periode waar men er toch al veel op uit trekt om van de natuur, de lente, en lekker eten en drinken te gaan genieten. Door hier nog eens een extra toevoeging aan te doen in de vorm van Pasen versterken de twee vieringen elkaar.
Paasartikelen in overvloed
Om over de lekkere snoeperijen nog maar te zwijgen! Want ook in Japan weten ze maar al te goed dat Pasen ook draait om heel veel lekkers. En daar spelen de meeste bedrijven natuurlijk met liefde op in.
Relatief onbekend
Desondanks is Pasen nog altijd geen daverend succes geworden zoals kerst en Valentijnsdag dat wel is gelukt. Volgens een interview in The Japan Times met Tomoki Inoue (analyst bij NLI Research Institute) komt dit grotendeels omdat Pasen wordt gezien als een evenement voor, met name, jonge kinderen.
Daarbij is ook de datum lastig, of eigenlijk het feit dat Pasen altijd op een andere datum valt. Hierdoor kan het moeilijk wortel schieten als “vast ritueel”. Al helemaal als je nagaat dat Pasen soms op of vlak voor 1 april valt. In Japan de datum waarop het fiscale jaar eindigt, scholen weer beginnen, en ook pas afgestudeerde mensen aan een nieuwe baan beginnen.
In opkomst
En toch is er sinds 2013 een enorme opmars bezig en is de total paasmarkt inmiddels gegroeid naar ruim 32 miljard Yen. Ook raken steeds meer mensen voorzichtig enthousiast over de diverse activiteiten.
Met name evenementen zoals het vieren in een Pretpark, (chocolade) eieren versieren, decoratie kopen en het maken van speciale paasgerechten staan hoog op de lijst van paasactiviteiten waar men graag eens mee aan de slag wil gaan.
Het lijkt er dan ook op dat het slechts een kwestie van tijd is voor Pasen in Japan net als kerst, Halloween, en Valentijnsdag, ook een jaarlijks ritueel wordt!