Podcasts zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van velen. En voor elk onderwerp is er inmiddels wel een podcast te vinden. Zo ook voor liefhebbers van de Japanse keuken! Graag deel ik enkele van mijn favoriete podcasts die het hebben over de Japanse keuken en Japans eten in het algemeen.
Let wel; ze zijn allemaal in het Engels, maar vaak prima te volgen. Zelfs als je Engels niet zo sterk is.
Japan Eats
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, er is eigenlijk maar één podcast die zich 100% richt op de Japanse keuken, en dat is Japan Eats. Er zijn daarnaast talloze andere podcasts die de Japanse keuken zo nu en dan aanhalen of bespreken, maar alleen Japan Eats spreekt exclusief over de Japanse keuken.
Japan Eats laat de luisteraars kennis maken met de uitgebreide eetcultuur van Japan en de geschiedenis van haar keuken. Akiko Katayama, een Japanse, in New York gevestigde voedselschrijver en directeur van de New York Japanese Culinary Academy, vertelt van alles over de echte Japanse eet- en eetcultuur. Daarnaast schuiven er regelmatig interessante gasten aan voor uitgebreide interviews.
Eerlijk is eerlijk, de interview vaardigheden van Akiko Katayama zijn niet altijd optimaal. Ze richt zich vaak op het afwerken van haar vragenlijstje. Maar dat neemt niet weg dat de uiteindelijke interviews bomvol interessante weetjes en feiten zitten.
Conbini Boys
Dat er maar één podcast is die zich exclusief richt op de Japanse keuken betekent niet dat er geen andere toffe podcasts te vinden zijn waarbij de Japanse eetcultuur aan bod komt! Want de Conbini Boys richten zich volledig op al het leuks, lekkers, mafs, en fantastisch dat je kunt tegenkomen in de iconische, Japanse, konbini. Dit is een Japanse afkorting voor convenience store en kun je nog het beste vergelijken met kleine buurtsupermarkten, die je op elke straathoek wel tegenkomt.
Maar daar doen wet het eigenlijk mee te kort want de konbini is eigenlijk een drogisterij, bank, postkantoor, ticket service, en boekenwinkel in één. Met daarbij een ruim assortiment boodschappen en bovenal heerlijk vers eten. Van sandwiches en curry tot spaghetti en nikuman.
Sake on Air
Ook Sake on Air richt zich op één specifiek onderdeel van de Japanse eetcultuur, namelijk (zoals de naam al doet vermoeden) op sake (en zo nu en dan op shochu). Om de week delen ze in een nieuwe podcast hun verhalen en ervaringen met sake en komen er zo nu en dan interessante gasten aan bod. Zo kom je meer te weten over het productieproces van sake, lokale variaties, toffe geschiedenislessen en meer.
Take A Bao
Weer een stapje verder weg zijn de podcasts die zich richten op de Aziatische keuken. Maar niet perse Japan. Neem bijvoorbeeld Take A Bao.
Take A Bao wordt gehost door de Maleisische Jun. Een fantastische podcasts over (voornamelijk zuid-oost) Aziatisch eten. Er zijn nog niet zo gek veel afleveringen, en heel erg consistent is hij niet met uploaden, maar dat neemt niet weg dat de podcast absoluut de moeite is om te luisteren én volgen. Want ik verwacht nog een hoop toffe podcasts van Jun in de toekomst, waarbij ook Japan de revue zal passeren. Vergeet ook vooral niet zijn website Jun & Tonic te bekijken, voor talloze heerlijke recepten!
Een soortgelijke podcast is Feast Meets West, maar dan een stuk meer gepolijst en consistenter in hun uploads. Niet zo vreemd want deze podcast gaat inmiddels alweer heel wat jaartjes mee.
Heston’s Journey to the Centre of Food
Eigenlijk hoort Heston’s Journey to the Centre of Food niet thuis in het rijtje “Japans” of zelfs “Aziatisch”. Maar toch wil ik deze podcast genoemd hebben, want het is mijn absolute favoriet. Niet alleen is Heston fantastisch om naar te luisteren, de onderwerpen zijn altijd interessant en ik luister er telkens weer met veel plezier naar. De kennis van deze man is ongekend groot en de manier waarop hij kijkt naar eten en koken is ontzettend gaaf. Want eten is – zoals hij het noemt – een multi-sensory ervaring. Die verder gaat dan alleen reuk en smaak. Maar waarbij gevoel, geluid, en herinneringen eveneens een grote rol spelen.
Daarnaast zit er ook veel praktische kennis in. Bijvoorbeeld over het belang van umami, het gebruik van MSG, wanneer je verse of juist oude eieren zou willen gebruiken. Of waarom chili toevoegen aan ananas ervoor zorgt dat je er wél een jelly van kan maken, maar zonder chili niet. En tal van andere fijne feitjes en weetjes.