Als je een zwak hebt voor Japanse zoetigheden, heb je vast weleens mochi geproefd: die zachte, kleverige rijstcakejes die bijna smelten in je mond. Maar heb je ook al dango geprobeerd? Op het eerste gezicht lijken ze erg op elkaar. Ze zijn allebei rond, gemaakt van rijst en vaak zoet van smaak.
Toch heeft dango een heel eigen karakter, én een plekje veroverd in het Japanse straatbeeld én in festivals, seizoensvieringen en anime (Japanse tekenfilms). En geloof me: als je eenmaal een goede mitarashi dango geproefd hebt, vergeet je mochi misschien even helemaal.
Wat maakt dango dan zo anders?
Dango wordt, in tegenstelling tot mochi, niet gemaakt van gestoomde en gestampte rijst, maar van rijstmeel dat met water tot een deeg wordt gekneed. De structuur is daardoor steviger en iets minder elastisch. Het resultaat zijn kleine balletjes, meestal drie tot vijf op een stokje geregen, die je dampend warm of juist op kamertemperatuur geserveerd krijgt, vaak met een saus of pasta eroverheen.
Van straatvoedsel tot seizoenssymbool
Wat ik zelf het leukste vind aan dango, is hoe veelzijdig het is. Zo at ik tijdens een wandeling in Kyoto, hanami dango van een kraampje op de markt. Terwijl ik in Asakusa mitarashi dango probeerde: licht gegrild, met een glanzende saus van sojasaus en suiker die precies het goede evenwicht had tussen zoet en hartig. Een paar weken later zat ik in een theehuisje in Sendai met een bordje zunda dango voor me. Deze was bedekt met een felgroene pasta van gepureerde edamame, fris en een beetje nootachtig van smaak.

Er zijn werkelijk talloze soorten, vaak verbonden aan bepaalde regio’s of seizoenen. Sommige soorten dango worden ook speciaal gemaakt voor festivals. Denk aan tsukimi dango, witte bolletjes die je bij volle maan offert tijdens het Tsukimi-festival in de herfst. Of de vrolijke versies met sesam, kinako (geroosterde sojabonenmeel) of rodebonenpasta die je vaak ziet bij nieuwjaarsvieringen.
Wat ik zelf nooit had verwacht, is hoe vullend dango eigenlijk is. Ondanks dat ze eruitzien als iets luchtigs voor bij de thee, vullen ze best goed. Perfect als snelle snack tussen het sightseeing door, of gewoon voor thuis op de bank met een kopje matcha en een dekentje erbij!
Proberen?
Ben je nieuwsgierig geworden naar dango, dan zijn er gelukkig steeds meer plekken in Nederland waar je ze kunt proberen. Japanse supermarkten hebben ze soms kant-en-klaar in de vriezer liggen, en sommige Aziatische restaurants bieden ze als dessert aan.
Maar pas op: als je eenmaal je favoriet hebt gevonden, wil je waarschijnlijk alles proeven. Net als bij mochi, is dango een wereld op zich, maar dan op een stokje 🙂
En liever zelf aan de slag? dat kan natuurlijk ook! Probeer bijvoorbeeld eens van onze favorieten: