Recentelijk hebben wij een ontzettend leuke gyoza workshop mogen volgen bij Japan Holland Link (voorheen Trip Driver in Oegstgeest. Dit bijzondere bedrijf bestaat uit de enthousiaste Shinji-san en Naoko-san, een Japans stel dat in 2018 vanuit Yokohama naar Nederland verhuisde.
Hier wonen zij nu dus al twee jaar en hebben met hun bedrijf Japan Holland Link een uitgebreid aanbod aan diensten opgezet waarmee ze niet alleen Japanners kennis laten maken met de Nederlandse cultuur en hotspots, maar bovenal Nederlanders laten kennismaken met enkele bijzondere aspecten van de Japanse cultuur. Waaronder dus deze gyoza workshop.
Wat is gyoza?
De workshop begon met een korte introductie over de gyoza zelf. Deze – van oorsprong Chinese – dumplings zijn razend populair in Japan. Je kunt ze op verschillende manieren bereiden zoals stomen, of in dit geval bakken. De zogenaamde yaki gyoza!
Gyoza worden gemaakt door een velletje deeg te vullen met een mix van ingrediënten en deze op een speciale manier dicht te vouwen. Vervolgens worden de gyoza gebakken in de pan tot er een krokant laagje ontstaat, en dan nog even kort gestoomd.
De standaard vulling bestaat uit een mix van half-om-half gehakt, Chinese kool, bieslook (of nira als je het kunt vinden!), sojasaus, en sesamolie. Maar elke familie geeft hier een eigen twist aan. Zo voegt Shinji-san nog wat shiitake en een scheutje melk toe, om het geheel extra romig te maken.
Gyoza vouwen
De vulling was voor ons al klaargemaakt, net als de gyoza vellen. Gelukkig maar want om de juiste textuur van je vulling te krijgen moet je de gehaktmix extreem goed kneden en mixen. Hier kun je rustig 20 minuten mee bezig zijn. Goed voor het kweken van armspieren!
In deze workshop draait het echter met name om techniek: het vullen en vouwen van de gyoza. Want dit is nog niet zo makkelijk als het lijkt. De meeste gyoza worden dichtgevouwen met 5~7 vouwen die je verdeelt over de rand. Maar het vergt wel wat oefening om goed in te worden!
Gelukkig hadden we al snel de basis onder de knie en werden er nog enkele andere vouwtechnieken laten zien. Waaronder een simpele manier waarbij je de vouwtjes kunt overslaan, en juist een extra bijzondere vouwwijze, speciaal bedacht voor ons Hollanders. Met een knipoog natuurlijk 😉
Namelijk gyoza windmolens! Hierbij werden er 4 aparte hoeken gevouwen bij de gyoza, en plat omgeslagen waardoor het eindresultaat lijkt op de wieken van een molen. Een super leuke en speelse manier van presenteren.
Het was ontzettend gezellig en leuk de gyoza te vouwen, en met de tips en tricks van Shinji-san hadden we het zo onder de knie. Hierdoor konden we lekker kletsen en lol maken terwijl we in record tempo door onze gyoza mix heen gingen. Het resultaat? Een duizelingwekkende hoeveelheid gyoza waar het water je van in de mond loopt!
Smullen maar
Ons harde werk werd beloond met een verrukkelijke maaltijd: onze eigen gyoza natuurlijk! Hiervoor werden we nog even mee de keuken in genomen om ons enkele tips te geven voor het bakken van de gyoza.
Zo is het beter om ze direct in de koude olie te leggen en geleidelijk te laten verwarmen. En door op het laatste nog wat sesamolie toe te voegen geef je de gyoza net een beetje extra smaak mee, en zorg je er voor dat alles super lekker begint te ruiken. Een belangrijk element om de smaakbeleving te vergroten. Je wordt namelijk enorm geprikkeld door alle lekkere geuren, en kunt niet wachten om toe te slaan!
En toeslaan konden we zeker want we hadden niet alleen de gyoza om van te smullen. Shinji-san en Naoko-san hadden ook nog eens gezorgd voor wat salade, Japanse rijst, en een soep met onze gyoza dumplings (餃子スープ) er in. Een waar feestmaal dus.
We hebben ons letterlijk tonnetje rond gegeten en nog even lekker zitten nagenieten en kletsen met z’n allen. We hebben echt een fantastische tijd gehad tijdens onze gyoza workshop. Niet alleen kunnen we nu gyoza vouwen als ware meesters, we hebben simpelweg heerlijk gegeten en ontzettend veel gelachen.
Naoko-san en Shinji-san zijn beiden super enthousiast en vriendelijk en doen er alles aan om je een goede tijd te laten hebben. Daarbij is het duidelijk dat ze simpelweg veel vaardigheid en kennis bezitten en je steekt er dan ook een hoop van op.
Volg zelf een workshop!
Ik kan dan ook niet anders dan je aan te sporen eens een workshop bij ze te volgen! Waar je ook vandaan moet komen (wij moesten bijvoorbeeld ruim anderhalf uur rijden), het is de rit absoluut waard. Het is een fantastische manier om meer te weten te komen over de Japanse keuken, lekker te eten, en nieuwe mensen te ontmoeten.
Daarbij wisselen de thema’s elke maand dus is er altijd wat nieuws te beleven. Zo staat er (op moment van schrijven) voor de aanstaande kookworkshop takoyaki op het programma. Dit zijn kleine balletjes deeg met stukjes octopus er in. Je kunt ze nog het beste vergelijken met poffertjes, maar dan met meer vulling en volledig rond. Ze zijn authentiek Japans en een iconisch gerecht uit Osaka. En komt 24 oktober je niet uit? Geen zorgen, een maand later zijn ze er weer met een ander Japans gerecht.
Voor meer informatie over het volgen van de workshops kun je kijken op de website van Japan Holland Link, of rechtstreeks contact opnemen met Naoko-san en Shinji-san via hun website, facebook, instagram of e-mail. Je kunt ze volgen op:
https://japanhollandlink.wixsite.com/workshop
https://www.instagram.com/miffymiffy9/
https://www.facebook.com/JapanHollandLink
En als je Japans spreekt/kunt lezen kun je ook nog Naoko-san volgen op haar Ameblo blog. Deze vind je hier:
https://ameblo.jp/miffymiffy9/
Multi-talenten
Het is absoluut de moeite waard om even op hun website te kijken naar alles dat ze bieden, want er zit een grotere selectie achter dan je denkt!
Zo organiseert en begeleid Shinji-san niet alleen de kookworkshops maar richt hij zich voornamelijk op tours door Nederland aan Japanse toeristen. Gezien de situatie staat dat even op een laag pitje. Maar daarnaast is hij een professioneel sushi chef en levert handgemaakte sushi in Oegstgeest als onderdeel van zijn cateringservice. Zulke authentieke sushi zul je maar op weinig plekken in Nederland kunnen vinden! En wil je zelf sushi leren maken? Dan kun je hun (privé) sushi workshops volgen.
Maar ook Naoko-san is een vrouw van vele talenten. Zo is zij niet alleen expert op het gebied van de Japanse theeceremonie (en Chinese thee!) maar heeft ze meer dan 30 jarig ervaring met Shodo, Japanse kalligrafie. Wekelijks kunnen mensen haar shodo lessen volgen, online of op locatie. Zo hebben wij op de dag van onze gyoza workshop ook een shodo workshop mogen volgen.
Verder bieden ze hulp aan Japanners bij het emigratie proces naar Nederland, geven ze adviezen aan Nederlanders voor een reis naar Japan (inclusief opstellen van een reisplan, of regelen van reserveringen en kaartjes voor bepaalde activiteiten), en organiseren ze dus maandelijks een kookworkshop met wisselende thema’s, zoals de gyoza workshop van deze maand.
Nieuwe normaal
En met het oog op de “nieuwe normaal” willen we ook nog even benadrukken dat er met voldoende zorg en aandacht wordt omgegaan met deze workshops. Alle workshops worden in kleine groepen gegeven van 4~6 mensen met gepaste afstand (tussen deelnemers buiten eigen huishouden). En met inachtneming van andere maatregelen zoals regelmatig handen wassen en het goed ventileren van de ruimte. Mochten er speciale verzoeken, voorkeuren, of aanpassingen nodig zijn e.d. kan er altijd even contact opgenomen worden om meer details te spreken.
Dus nogmaals: lijkt het je leuk om een of meerdere workshop te volgen? Kijk dan voor meer informatie op de website van Japan Holland Link, of neem rechtstreeks contact op met Naoko-san en Shinji-san via hun website, facebook, instagram of e-mail. Je kunt ze volgen op:
https://japanhollandlink.wixsite.com/workshop
https://www.instagram.com/miffymiffy9/
https://www.facebook.com/JapanHollandLink