Super trots zijn we dat we mogen vertellen dat we recent hebben samengewerkt met Hario Europe. Dit Japanse merk is vooral bekend van hun bijzondere koffie- en theeproducten, maar ze hebben ook prachtige keukenproducten!
Samenwerking
Via deze post willen we jullie graag wat meer vertellen over Hario, puur op eigen initiatief. Niet alleen omdat we dus trots zijn op onze samenwerking, maar omdat we je oprecht graag kennis laten maken met dit unieke, Japanse merk.
Deze post is niet gesponsord, we vinden het simpelweg heel erg leuk dat we deze samenwerking hebben mogen doen. De producten zijn ons echter wel gratis toegestuurd als onderdeel van een betaalde opdracht.
Dat beïnvloed ons enthousiasme verder niet, want we waren al bekend met Hario. Zo hadden we al diverse van hun dressingflesjes en wat andere producten in huis. Dat maakte het des te leuker toen ze ons benaderde voor een samenwerking!
Scheikundig verleden
De designs van Hario hebben een bijzonder verleden, het bedrijf bestaat al sinds 1921 en was destijds de enige Japanse, fabrikant van hittebestendig glas met een fabriek in Japan. Daar werd vooral glaswerk gemaakt voor gebruik in laboratoria, denk aan reageerbuizen, bekerglazen en erlenmeyers.
Tientallen jaren later begon Hario met de productie van huishoudelijke producten, waaronder de inmiddels beroemde koffiesifon. Inmiddels is er een breed assortiment: van keukengerei en koffie- en theebenodigdheden, tot aromatherapie en producten voor huisdieren.
Nog een leuk detail: de naam HARIO is afkomstig van de Japanse woorden voor glas (玻璃, hari) en koning (王, ). HARIO (of 玻璃王) betekent dus de King of Glass
Unieke producten
De geschiedenis is goed terug te zien in bepaalde producten: de dressingflesjes zijn bijvoorbeeld erlenmeyers met een mooie dop! Let op de details en je ontdekt nog veel meer, dat en de mooie kwaliteit van de producten maakt het voor ons zo’n uniek merk.
Voor velen zal Hario een nogal onbekend merk zijn, maar vooral onder koffie liefhebbers – en met name echte connaisseurs – is Hario een welbekend merk. Sterker nog, één van hun modellen (de Hario V60) wordt zelfs graag gebruikt tijdens koffie wereldkampioenschappen!
Hario in de keuken
Maar er is dus meer dan de welbekende koffiebenodigdheden. Ze hebben een continue groeiend assortiment keukenproducten, waaronder enkele items die normaal gesproken best lastig te verkrijgen zijn in Nederland. Denk hierbij aan een nabe (stenen pot voor Japanse stoofpot) of dashi pannen en potten. Hiervan hebben wij er een aantal mogen ontvangen om lekker mee aan de slag te gaan. En dat is wat ons betreft super goed gelukt!
Unieke items
Het was niet alleen super leuk om zo’n mooie opdracht te krijgen, het was ook een mooie kans om een aantal – soms lastig te krijgen – Japanse kookspullen te bemachtigen. Vooral de dashipot en de nabe zijn welkome toevoegingen in onze keuken.
Niet alleen kun je de nabe gebruiken voor het maken van allerhande Japanse stoofpotjes (zoals deze nikujaga of deze versie met kimchi en tofu) maar ook gewoon om je rijst in te koken. Jammer genoeg kun je hem niet op inductie kookplaten gebruiken, maar (zonder deksel) mag hij wel in de oven.
Ook de dashi pot stond al langere tijd op ons verlanglijstje. Want verse dashi maken is ontzettend lekker, en met deze pot weer een stuk makkelijker en sneller. Eerlijk, een gewone zeef zou ook prima werken. Net als een standaard glazen pot om tsukemono in te maken. Maar dit is veel mooier toch?
Vooral de kwaliteit en de bijzondere geschiedenis achter de producten maakt Hario voor ons dat extra beetje bijzonder. Daar kan geen discount-winkel tegenop! Hopelijk ben je net zo enthousiast als wij!
Kijk voor het volledige aanbod vooral eens op de website. Daar vind je ook de (Engelstalige) recepten die we voor hen gemaakt hebben, gebaseerd op de al bestaande versies op Proef Japan.
Alvast veel kookplezier!