Onderstaand vind je meer informatie over het opbouwen van een meergangendiner. Dit artikel is onderdeel van onze reeks over Japanse kerstdiners. Voorbeeldmenu’s en suggesties van Japanse gerechten voor een Japans meergangendiner vind je hier.
Welke gangen zijn er?
Je kunt het zo gek maken als je wilt maar over het algemeen worden de meeste diners geserveerd in 3-gangen, 5-gangen of 8-gangen. Een aperitief bij de start, en bijvoorbeeld koffie achteraf worden hierbij niet meegerekend. Een volledig 8-gangen menu bestaat uit de volgende gerechten:
- Amuse (klein hapje, warm of koud, vaak in één of twee happen op te eten)
- Voorgerecht (bij meer dan 5 gangen is dit altijd een koud voorgerecht)
- Soep (kleine porties, vaak een relatief lichte, gladde soep)
- Tussengerecht (eigenlijk altijd warm)
- Spoom (een drankje met sorbet ijs ter verfrissing)
- Hoofdgerecht
- Kaasplankje
- Nagerecht
Maar je kunt hier dus rustig in strepen en bepaalde gangen weglaten. Zolang je maar wel bovenstaande volgorde aanhoudt in het samenstellen van je menu. De spoom wordt overigens in een hoop restaurants/meergangendiners overgeslagen, dus voel je niet verplicht deze te serveren!
Ga je juist naar nog meer gangen toe dan krijg je bijvoorbeeld extra gerechten na het hoofdgerecht, of meerdere gangen bij de voor- en tussengerechten die op volgorde van warm naar koud gaan. Ook zijn er dan nog wat extra regels m.b.t. tot wanneer je vlees en vis serveert etc. maar dan ga je echt richting formele diners en etiquette, en gaat wat te ver voor dit artikel.
Menu opbouwen
Persoonlijk vind ik het altijd makkelijk om uit te gaan van het 3-gangen diner en daar op uit te bouwen. De drie gangen zijn de focuspunten waar ik de andere gerechten op aan probeer te laten sluiten, óf juist voor een contrast/afwisseling kies.
Qua smaken en texturen is het altijd goed om voor wat afwisseling te zorgen. Gebruik niet in elk gerecht de exact zelfde ingrediënten en texturen. Dat zegt niet dat je niet kunt herhalen. Zo heb ik (voor de grap) eens een peren diner georganiseerd voor vriendinnen. Zeven gangen met in elke gang iets met peer. Bijvoorbeeld bieten carpaccio met peer-frambozendressing, of klassieke stoofpeertjes, en een dessert van perensiroop etc. Belangrijk is dan wel voldoende afwisseling tussen de smaken en texturen van de andere ingrediënten.
Houdt hierbij ook rekening met de opbouw van je gerechten. Begin niet met een super pittig hapje om vervolgens naar een subtiel gerecht te gaan. En begin ook niet met zware, grote gerechten of gefrituurd eten. Dan zit iedereen bij de tweede gang al propvol.
Porties
Belangrijkste hierbij is dat je goed oplet op de grootte van de porties. Naarmate je meer gangen krijgt, des te kleiner de porties per gang moeten zijn. Een goede richtlijn om aan te houden is dat een gemiddelde persoon niet meer dan 400~600 gram kan eten in één diner. Serveer dan ook geen steak van 300 gram als iemand daarvoor al 5 gangen heeft gegeten. Tenzij je allemaal grote eters hebt natuurlijk.
Planning
Denk ook goed na over je planning en de voorbereiding. Als je alles nog moet doen vlak voor je gaat eten gaat het gegarandeerd een hoop stress opleveren. Maak het jezelf dan ook niet te moeilijk en bereid zoveel mogelijk van te voren voor, en beperkt het aantal elementen.
Koude gerechten kun je vaak al prima van te voren maken én opmaken. Denk aan amuse hapjes en glaasjes, salades, en meer. Ook soepen zijn ideaal om van te voren te maken. Die hoef je dan alleen nog maar op te warmen vlak voor het serveren. Hetzelfde met bijvoorbeeld geroosterde groenten, garnituren uit de oven etc. etc.
Sommige rechten kun je zelfs prima een dag of 2 van te voren maken! Denk bijvoorbeeld aan desserts zoals tiramisu, cheesecake, bavarois, en meer. Neem dan ook gewoon de tijd om alles voor te bereiden. Dan heb je er op de dag zelf het minste werk en stress aan.
Opmaak en creativiteit
Maar laat je hoe dan ook niet gek maken door te denken dat je allerlei exotische of ingewikkelde dingen moet doen. Want zelfs de meest simpele gerechten en hapjes kunnen naar een nieuw niveau getild worden door de manier waarop je de borden opmaakt, en presenteert.
Gebruik opvallend servies, negatieve ruimte, speel met sausjes, of voeg wat kiemgroente en eetbare bloemen toe om het geheel chiquer te doen ogen. Laat je creativiteit er lekker op los en zelfs een bordje patat met een schnitzel kun je nog presenteren als een 5-sterren gerecht!
Onderstaand een paar filmpjes met handige tips en voorbeelden hoe je borden makkelijk op kunt maken:
Bijpassende wijnen (of sake!)
Voor een totaalplaatje is het ook nog goed om na te denken over welke dranken je erbij wilt serveren. Meest gangbare keuze is wijn, maar je kunt hier natuurlijk alle kanten mee op. Als hoofdregel: wit bij groente, vis en lichte gerechten, en rood bij vlees en zwaardere gerechten. Maar sommeliers zijn we hier absoluut niet dus staar je niet blind op deze regel.
Het beste kun je even advies vragen bij je lokale slijterij als je eenmaal weet wat je wilt serveren. Zij kunnen je daar vervolgens adviseren welke wijn of wijnen het beste passen bij je menu.
Overigens kun je ook prima variëren met wat sake. Deze kun je o.a. kopen bij Sakélicous, The Way of Sake en Gall & Gall. Je kunt ze eventueel ook een berichtje sturen voor advies welke saké je het beste kunt selecteren.
Probeer alles eerst een keer uit!
De belangrijkste tip die we je echter kunnen geven is: MAAK ALLES VAN TE VOREN EEN KEER! Echt, probeer niet op de dag zelf iets nieuws. Dit levert vaak een heleboel stress op en als iets niet lukt of bevalt, zit je meteen in de problemen. Neem de tijd om van te voren je gerechten uit te proberen, of kies dingen die je al kent en comfortabel mee bent.
En zie je er nu al tegenop om dit alles te doen? Vraag jezelf dan sowieso af wáárom je het wilt doen. Soms kun je beter gewoon toegeven dat je geen zin hebt en lekker voor een 3-gangen menu kiezen in plaats van 8. Of gewoon voor een avondje gourmetten, of een heerlijke gezamenlijke stoofpot kiezen. Je gasten zullen er gegarandeerd net zo van smullen!