Een matcha latte klinkt menig theeliefhebber inmiddels niet meer vreemd in de oren, maar ben je al bekend met de hojicha latte? Hojicha is ook een Japanse theesoort; hier nog vrij onbekend, maar in Japan ontzettend geliefd. Hij is een stuk zachter van smaak, minder bitter, en over het algemeen een stuk minder uitgesproken dan matcha of sencha (Japanse groene thee). Daarentegen heeft hojicha een wat meer rokerige, warme smaak. Ik ben er dol op en wil dan ook graag dit heerlijke recept voor hojicha latte met jullie delen.
Wat is hojicha?
Hojicha (焙じ茶) komt van dezelfde plant als Japanse groene thee, waar ook matcha en sencha van gemaakt worden. De blaadjes worden in dit geval echter pas geplukt in de herfst, en vervolgens geroosterd in plaats van gestoomd. In sommige gevallen worden hierbij niet alleen de theebladeren gebruikt, maar bijvoorbeeld ook kleine takjes van de theeplant.
Traditioneel gezien gebeurt dit roosteren in een porseleinen pot, boven houtskool vuur. Tegenwoordig zie je ook veel ijzeren schalen op openvuur tijdens het roosterproces, waardoor hojicha een rokerige smaak en bruine kleur krijgt.
Verschil in kwaliteit
Net als met andere groene theesoorten is er een verschil in de kwaliteit van de thee. Deze kwaliteit is afhankelijk van het seizoen waarin de thee wordt geplukt, en hoe deze exact wordt bereid. Afhankelijk daarvan bevat het bijvoorbeeld meer of minder cafeïne en aminozuren (die zijn goed voor lichaamseigen eiwitten), en meer anti-oxydanten (vitamines E en C). In Kyoto is de gewoonte om hojicha te drinken diep geworteld. Vaak serveren ze deze thee van hoge kwaliteit in restaurants van aanzien.
Hojicha Latte
Gelukkig hoef je geen kenner of expert te zijn om van deze theesoort te kunnen genieten. Sterker nog, hojicha is makkelijker te zetten dan bijvoorbeeld matcha of sencha. Deze thee is namelijk een stuk minder gevoelig voor hoge temperaturen en kan gewoon gemaakt worden met kokend water. In tegenstelling tot de andere soorten, waarbij je veel meer op de temperatuur moet letten.
Dankzij de hoge werktemperaturen en de fantastische, licht rokerige smaak is hojicha dan ook een heerlijke thee om mee te experimenteren. En deze hojicha latte is daarvoor een perfect eerste probeersel. Maar wees niet bang, want dit is absoluut een eerste stap naar nog veel meer lekkers met deze bijzondere thee. Ik zou bijna zeggen: “move over matcha”, want de hojicha cake, – cookies, -pudding en -icetea komen eraan!
Hojicha kopen
Hojicha is nog wat minder bekend en dat betekent dat het soms wat lastiger te vinden is. De meeste theespeciaalzaken en Aziatische supermarkten hebben het echter wel het in assortiment. Vooral online kun je goed terecht bijvoorbeeld bij Roppongi, Seikatsu, of Amazing Oriental, maar ook Dille&Kamille heeft (zo nu en dan) hojicha in het assortiment.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!