De hotpot is in opkomst en dat betekent meer mensen die op zoek gaan naar dit lekkers, in al haar geuren en kleuren! Gelukkig is de keuze reuze, want dat de culinaire wereld van de hotpot veelzijdig is laat Bas Robben uitgebreid zien in zijn nieuwste kookboek ‘Hotpot’.
Hotpot wordt hier soms ook wel Chinees fondue genoemd, maar het is veel meer dan dat! Bas Robben laat ons kennismaken met een brede selectie heerlijke recepten van de meest uit een lopende hotpots uit Azië.
Een deel is natuurlijk gewijd aan de ‘nabemono’ uit Japan. Jammer genoeg voor ons is er ‘slechts’ een handjevol Japanse hotpot recepten te vinden in het boek. Maar wát een heerlijke recepten zijn het!
Wat is nabemono?
Nabemono is het Japanse woord voor hotpot, soms ook wel gewoon afgekort tot ‘nabe’, in verwijzing naar de pot waarin je deze stoofpot maakt. Hier wordt het meestal gewoon een Japanse stoofpot genoemd. Ook wij zijn er dol op! Zo deelden we al eerder een heerlijke nikujaga en een versie met kimchi en tofu.
In dit nieuwe kookboek kunnen we onze lol op met weer een groot aantal heerlijke recepten. Misschien komt niet alles uit Japan, maar er zit meer dan genoeg inspiratie in voor verschillende nabemono.
Mizutaki-stijl hotpot
Zodra het boek bij me op de mat viel ben ik een boodschappenlijstje gaan maken. Gelukkig hadden we bijna alles al in huis en hoefde ik alleen naar de lokale slager en groenteboer om de rest te verzamelen. Mijn oog was namelijk gevallen op de ‘Sumohotpot (mizutaki-stijl)’.
Genoeg voor vier personen, of één sumoworstelaar. Zij eten regelmatig flinke nabe om te zorgen dat ze op gewicht blijven, of extra massa kunnen vergaren. Maar ook hongerige Hollanders kun je erg gelukkig maken met deze hotpot, heb ik inmiddels ondervonden!
Er was wel flink wat tijd nodig om deze lekkernij op tafel te zetten, want om deze éne nabe te maken waren er maar liefst vier andere recepten in het boek die ik eerst moest raadplegen.
Te beginnen met het maken van een dashi, gevolgd door geroosterde kippenbouillon, geschroeide tofu en tot slot kipgehaktballetjes met miso. En dan was er nog een extra stap nodig om de kipfilet met vel te marineren en te bakken. Een flinke klus dus!
Je hebt gelukkig wel de keuze bij in hoeverre je alles exact maakt volgens deze recepten, of dat je bijvoorbeeld ‘smokkelt’ met her en der een kant-en-klare dashi, of gehaktballetjes uit een pakje.
Degelijke recepten
Maar als gerecht om dit boek mee te reviewen was het perfect, want zo kreeg ik direct de kans om eens flink door alles heen te bladeren. Alle recepten zijn zeer overzichtelijk weergegeven met heldere instructies. Waar mogelijk worden er ook tips gegeven waar je op moet letten tijdens het maken van bepaalde gerechten. Er staat bij elk recept ook een klein stukje tekst, met wat achtergrond over het gerecht.
Die achtergrond had wat mij betreft best wat uitgebreider gemogen, want ik was soms erg nieuwsgierig waar Bas tijdens zijn reizen een specifieke hotpot was tegengekomen, of waarom juist dit recept zo noemenswaardig was. Maar lang niet iedereen zit natuurlijk te wachten op dat soort toevoegingen, dus puur functioneel is het een top kookboek.
Ook de fotografie ondersteunt dit. Veel donkere foto’s met diepe schaduweffecten en selectief lichtval zorgt voor veel contrast bij de felle kleuren van de hotpot. De foto’s zijn helder en sierlijk, maar bovenal functioneel. Ze laten je duidelijk zien hoe je de hotpot bijvoorbeeld kunt inrichten, of wat voor lekkers je te wachten staat.
Meer complete hotpots
Hoewel er meer dan voldoende recepten in staan had ik stiekem toch een wat dikker boek verwacht, zeker omdat de kookboeken van Good Cook meestal aan de stevige kant zijn. Dat betekent absoluut niet dat er weinig in staat! Want het is een zeer gedegen verzameling recepten. Ik had alleen gehoopt op net wat meer complete (Japanse) hotpots. Maar ach, is meteen een mooi excuus om te hopen op een deel twee!
Want verder is er niets aan te merken op de verzameling recepten. Een aanzienlijk deel is toegekend aan ‘losse onderdelen’ die je kunt gebruiken om je eigen hotpot samen te stellen. Waaronder (tot mijn vreugde) ook diverse heerlijke vega recepten. Zo staan de kimchi balletjes met kleefrijst al hoog op de lijst voor een volgende keer.
Goede kennismaking
Behalve de recepten zijn er nog een aantal handige hoofdstukken toegevoegd. Zo gaan de eerste hoofdstukken o.a. dieper in op het plannen van je eigen hotpot avond, en vind je achterin het boek extra informatie over – zoals Bas het noemt – “moeilijke ingrediënten”. Ofwel, de ingrediënten die je niet zo makkelijk in de supermarkt zult vinden.
Al met al dus een mooi compleet kookboek, met een brede selectie aan recepten die je goed kennis laten maken met de ‘hotpot’ uit diverse Aziatische landen. Het geeft je de handvaten om lekker aan de slag te gaan met het zelf samenstellen van je hotpot, maar biedt ook ondersteuning voor ‘beginners’ die een complete samenstelling op prijs stellen.
Wat mij betreft een absolute must-have voor iedereen die gek is op samen eten aan tafel: hotpotten, gourmetten, fondue, en stoofpotten.
HotPot is alleen verkrijgbaar in het Nederlands en is o.a. beschikbaar bij Bol.com. Of kijk op Libris.nl voor de beschikbaarheid in een boekhandel bij jou in de buurt!