Het klinkt misschien vreemd, maar als er iets is dat ik veel eet wanneer ik naar een all-you-can-eat sushi restaurant ga, dan is het wel de Japanse zoetzure komkommer (きゅうりの漬物 kyuri no tsukemono). Iets aan deze heerlijke, zoetzure komkommertjes, vaak met lekker wat pit, vind ik simpelweg onweerstaanbaar.
Ik kan me echt helemaal ziek eten aan die dingen. Fijn voor het restaurant, want op de manier ben ik een goedkope eter. Maar ze zijn echter super makkelijk zelf te maken, en dat doe ik dus ook regelmatig. En met dit recept kan jij dat straks ook!
Tsukemono
Deze Japanse zoetzure komkommer is een vorm van tsukemono. De Japanse benaming voor gepekelde, of (licht) gefermenteerde groenten en fruit, hier soms ook wel vertaald als tafelzuur. Tsukemono betekent letterlijk “ingemaakte dingen” en is van toepassing op groente en fruit die worden ingemaakt in een bepaald zuur of zoutoplossing. Meer over Tsukemono lees je hier, of bekijk hier onze andere tsukemono recepten.
Hoewel sommige tsukemono soms dagen moeten pekelen zijn deze zoetzure komkommers een hele snelle variant. Een half uurtje is al voldoende, al is het wel lekkerder als je ze in elk geval een paar uur laat staan. Ook heb je hierbij geen “pickle press” of moeilijk vindbare ingrediënten nodig die helpen bij het fermenteren en pekelen.
Even mengen maar
Het enige wat je nodig hebt zijn een afsluitbaar bakje/schaaltje/kommetje/potje, een komkommer en een paar basis ingrediënten zoals water, zout, azijn, en suiker. Vanaf daar kun je het nog wel zo gek maken als je zelf wilt. Door bijvoorbeeld pepertjes, of sojasaus en sesamolie toe te voegen. Maar dit is zeker geen vereiste. Dit alles meng je door elkaar en zet je half uurtje tot een paar uurtjes in de koelkast. En klaar is kees!
Let wel dat dit de “snelle” variant is die je dezelfde dag nog nuttigt. De hoeveelheden zijn dan ook niet afgesteld op het langdurige bewaren en inleggen.
Wil je wel een grote batch maken voor langdurig gebruik? Dan zal zal je in verhouding meer vloeistof moeten toevoegen tot alles volledig bedekt is. En natuurlijk en gesteriliseerde pot gebruiken zoals je dat ook bij andere manieren van inleggen zou doen.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!
6 comments
Hoi, we hebben super veel komkommer uit de moestuin en dit lijkt me dus ideaal om er (ook) mee te maken. Maar hoe lang kun je het bewaren?
Groetjes, Lydia
Hi Lydia,
Persoonlijk eet ik er rustig gewoon een week of twee van en is een maand ook geen probleem (mits gekoeld en luchtdicht bewaard). Maar ik denk dat je het ook prima voor langere periodes kunt bewaren. Je bent immers een soort van aan het inleggen, net als met andere soorten tafelzuur. Hierbij is het dan wel van groot belang dat je met gesteriliseerde materialen werkt. Door bijvoorbeeld de pot waar je het in wilt bewaren eerst goed te koken. Ik vermoed alleen wel dat de komkommers op dan duur wel hun knapperigheid wat zullen verliezen als je ze echt lang wilt bewaren.
Hoi, ik heb het recept gemaakt. Is het de bedoeling dat alle komkommer in de pot onder het azijnmenhsel zit? Een deel zit er nu wel in en een deel niet, geen idee of dat de bedoeling is 🙂
Hi Amber,
Alles moet volledig ondergedompeld zijn, zeker als je deze langer wilt bewaren. Je kunt het mengsel ook altijd ietsjes aanlengen met water. Maar als je veel moet opvullen dan kun je beter wat extra van de marinade maken 🙂
Het recept is goed qua smaak maar de verhoudingen kloppen niet, 1 hele komkommer inleggen vereist veel meer vloeistof, tot 2-3x meer dan aangegeven. Ik heb een weckpotje gebruikt.
Hi Barbara,
Dat klopt, het gaat hier om een zogenaamde “quick pickle” voor gebruik op dezelfde dag. Het gaat dus niet om het daadwerkelijk inleggen van een gehele komkommer. Doordat het een quick pickle is heb je veel minder vloeistof nodig, omdat je ze niet geheel onder hoeft te dompelen. Ik snap echter de verwarring dus ik heb dit nog wat extra benadrukt in het artikel! Bedankt voor het meedenken 🙂