Deze mochi kaasbroodjes zijn een heerlijke snack en het perfecte bijgerecht, bij welke maaltijd dan ook. Of het nou gaat om een bord pasta, een Japanse curry, een bento, of een barbecue, een lekker kaasbroodje kan altijd!
Het is een super makkelijk recept met als meest unieke onderdeel de kleefrijstmeel. Ook wel bekend als mochiko, ketanmeel, of glutinous rice flour. Het is een speciaal soort meel dat gemaakt wordt van kleefrijst. Deze kleefrijstmeel heeft als effect dat het geheel een soort “chewy” textuur krijgt.
Ik vind het een ontzettend leuk product om mee te werken, het geeft baksels een hele andere textuur dan je gewend bent. Zo maakte ik eerder al eens Hawaiiaanse boter mochi met kleefrijstmeel.
The Japanese Larder
Het recept voor deze broodjes komt uit het kookboek ‘The Japanese Larder” van Luiz Hara. Een leuk kookboek vol makkelijk te maken Japanse recepten. Het is een mooi basisboek voor iedereen die zich bezig wil houden met de Japanse keuken. Met veel aandacht voor de basisingrediënten en recepten. Als je al veel Japanse kookboeken hebt zal dit wellicht geen hele spannende toevoeging meer zijn, maar er staan een aantal verrassend leuke recepten in, waaronder dus deze mochi kaasbroodjes!
Maar wees niet bang dat deze broodjes extreem plakkerig zijn, zoals mochi soms is. Zeker omdat het beslag in dit geval vermengd wordt met flink wat geraspte kaas, boter, en melk heb je een wat minder “chewy” effect dan je normaal zou krijgen van de kleefrijstmeel. De kaas voert echt de boventoon in deze broodjes, en zorgen naast een lekkere kaassmaak ook voor wat extra textuur.
Gevulde mochi kaasbroodjes
Hoewel er aardig wat kaas verwerkt zit in het beslag, en er nog wat bovenop gestrooid wordt, is dat nog niet genoeg! Want kaas is er sowieso nooit genoeg. Ik heb daarom ook diverse versies gemaakt met extra mozzarella in de kaasbroodjes. Hiervoor maakt ik simpelweg een deeg bolletje wat plat, legde er een bolletje mozzarella in en vouwde het deeg weer om het bolletje heen.
Met als resultaat…. Tig ontplofte en leegelopen kaasbroodjes. Want om dit echt goed voor elkaar te krijgen moet je ervoor zorgen dat er geen enkel scheurtje in het deegballetje meer zit. Alles moet perfect rondom dicht zijn. En in de gevallen waar dat niet lukt prik je boven op het broodje een gaatje met een satéprikker, bestrijk je het met ei, en bestrooi je het met kaas en doet een schietgebedje.
Met een beetje geluk blijven de kaasbroodjes in dit geval netjes heel, of heb je alleen wat leegloop aan de bovenkant. En dat is niet eens zo storend, daar heb je toch al extra kaas! Maar als het lukt is het resultaat een extra kazig mochi kaasbroodje, met heerlijke mozzarelle strengen wanneer je er in bijt.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!