Heb jij wel eens kersenbloesem ingrediënten gebruikt in de keuken? Over het algemeen zie je ze hier niet zoveel terugkomen, maar in Japan wordt er gretig gebruik van gemaakt. Met name tijdens de hanami periode.
Elk jaar rond eind maart / begin april barst in Japan het zogenaamde hanami seizoen los. Letterlijk vertaald betekent dit “bloemen kijken”. En dan hebben we het niet over tulpen! Maar over de ontelbare kersenbloesem die dan door heel Japan te bewonderen is. Deze kersenbloesem, ook wel sakura genoemd in het Japans, is echter meer dan alleen mooi. Het is ook nog eens lekker!
Er zijn dan ook tal van kersenbloesem ingrediënten die gemaakt worden van deze bloesem, en op tal van manieren worden verwerkt in gerechten en drankjes. En hoewel het soms wat lastig is om in Nederland aan deze ingrediënten te komen is het echt de moeite waard om ze online eens te bestellen!
Verschillende kersenbloesem ingrediënten
Als het aankomt op het gebruiken van kersenbloesem in je gerechten, drankjes, of baksels zul je al snel zien dat je aardig wat keuze hebt. Maar lang niet alles kun je overal zomaar voor gebruiken. We vertellen je dan ook graag wat meer over een aantal veel voorkomende kersenbloesem ingrediënten.
Enkele van de meest voorkomende ingrediënten zijn de kersenbloesem zelf, het blad van de kersenbloesemboom, kersenbloesempoeder, kersenbloesem honingsiroop, en anko (rode bonen pasta) met kersenbloesem er doorheen. Elk is weer geschikt voor een ander soort gerecht of drankje.
Kersenbloesem
Kersenbloesems zelf zijn natuurlijk één van de eerste dingen waar je mee aan de slag kunt gaan. Deze bloesem worden te midden van hun bloei van de boom geplukt en vervolgens gedurende een jaar klaargemaakt voor consumptie. Zo worden ze gewassen, licht gedroogd, en overgoten met heel veel zout om vervolgens te pekelen in een afgesloten pot. Deze lijken wel wat op de potten die je hier gebruikt voor het maken van zuurkool.
Voor je de kersenbloesem gebruikt moet je ze eerst afspoelen om het zout te verwijderen. Daarna kun je ze gebruiken om bijvoorbeeld thee van te zetten, ze door je rijst vermengen, in baksels of pudding te gebruiken, of verwerken tot andere kersenbloesem ingrediënten.
Kersenbloesemblad
Niet alleen de bloesem kun je gebruiken. Ook het blad van de kersenbloesemboom is te verwerken in gerechten. Al zie je deze niet zo heel veel terugkomen. Voornamelijk in één zeer populaire lente snack: sakura mochi. Deze iconische hanami snack zie je overal verkocht worden tijdens de hanami periode.
Niet iedereen eet het blad op. Deze wordt vaak gebruikt om de smaak over te brengen op de mochi, maar niet om volledig te eten. Al kan dit prima als je dat zou willen! Hou het echter wel bij maximaal een handjevol blaadjes per keer. Aangezien er tijdens het pekelen coumarine vrijkomt in het blad, en dit kan (alleen in grote hoeveelheden) schadelijk zijn. Over het algemeen is het echter helemaal veilig.
Poeder van kersenbloesemblad
Ditzelfde geldt ook voor poeder gemaakt van kersenbloesem én blad. Hierbij wordt het geheel gedroogd en vermalen en heeft het poeder een heerlijk kersenbloesem aroma. In poedervorm wordt het met name gebruikt in drankjes (zoals deze boba latte), of bij het maken van snoepgoed en gebak. Persoonlijk vind ik dit één van de beste ingrediënten om te zorgen voor een geconcentreerde kersenbloesem smaak, en ik gebruik het dan ook graag.
Kersenbloesem honingsiroop
Kersenbloesem honingsiroop is een ander geliefd ingrediënten waar je alle kanten mee op kunt, maar welke je het meeste ziet in drankjes en baksels. Net als het poeder. Vaak wordt de honingsiroop gekozen voor een subtiele ondertoon waarbij zoetstof nodig is. Terwijl het poeder als pure smaakmaker wordt gebruikt.
Wij hebben deze honingsiroop o.a. gebruikt in onze sakura milk pudding, maar je kunt hem ook gewoon in je thee doen, of bijvoorbeeld door zoete baksels.
Als je kersenbloesem en honing hebt kun je deze siroop ook heel makkelijk zelf maken. Gebruik hiervoor gelijke delen water, suiker, en honing en smelt dit samen in een pannetje (let op dat het niet kookt! Daar kan de honing niet tegen). Let wel dat je eerst kersenbloesems (ontdaan van hun zout) laat weken in het water. Hoe meer bloesem je gebruikt des te meer smaak het geheel krijgt.
Kersenbloesem anko
Tenslotte willen we de zogenaamde sakura an, ook wel kersenbloesem anko genoemd nog even uitlichten. Anko is een pasta gemaakt van langzaam gekookte rode (of witte) bonen en heel veel suiker. Deze pasta wordt veel gebruikt in traditioneel Japans snoepgoed (wagashi) of snacks zoals dorayaki.
Deze kersenbloesem variant heeft echter (je raadt het al) ook kersenbloesems door de mix zitten. Afhankelijk van de mix zitten er soms ook stukjes vermalen blad bij, of andere delen van de kersenbloesemboom. Het resultaat is een hele unieke anko die zich uitstekend leent als vulling voor allerhande snacks.
Andere ingrediënten
Je kunt echter nog op tal van manieren variëren met kersenbloesem. Zo is er kersenbloesem thee, jam, likeur, en ga zo maar door. Afhankelijk van wat je er precies mee wilt maken is er altijd wel een manier te verzinnen om de kersenbloesem ergens in te verwerken.
Heb jij er al eens mee gewerkt? Of heb je een favoriet recept van een ander? We zijn reuze benieuwd naar al het lekkers dat jullie kunnen verzinnen om te maken met deze bijzondere, roze bloemtjes. Deel het met ons in de comments!