Ja, het staat echt in de titel. Dit is het recept voor een mislukte meringuetaart. Maar dit baksel, ontstaan uit het niet willen verspillen van mislukte meringue vond ik stiekem zó lekker dat ik het gewoon moest delen. Dus zie hier het recept voor deze mislukte meringuetaart met kersenbloesem!
Kersenbloesem meringue
Dit blog had eigenlijk een recept moeten zijn voor meringue schuimpjes. Kleine, zachte hapjes met een krokante buitenkant. In de vorm gespoten van kersenbloesem en gevuld met heerlijke kersenbloesemsmaken. Maar de stijve pieken in het eiwit waren nergens te bekennen. De kom was absoluut vetvrij, een stabilisator zat in de mix, goed opgelet tijdens het kloppen, suiker langzaam toegevoegd. En toch ging het fout.
Wat ik ook deed ik kreeg de meringue op de dag van de photoshoot gewoon niet goed. En dat terwijl ik al talloze keren probleemloos meringue heb gemaakt. Uiteindelijk zat ik met een flinke hoeveelheid mislukte meringue die ik echt niet weg wilde gooien, zeker niet omdat – op 1 eetlepel na – mijn laatste beetje kersenbloesembladpoeder in de mix zat.
Wat te doen met mislukte meringue?
Een poging om te googlen wat ik kon doen met de mislukte mix leidde alleen maar tot een hoop nutteloze adviezen om meringue goed te maken, maar niets handigs over wat je met een mislukte versie kon doen, die niet meer te redden was. Op goed geluk heb ik er daarom maar gewoon een kop patentbloem doorheen gemengd en het geheel in de oven gegooid. Het resultaat? Wow!
Wat er uitkwam was een heerlijk ogende cake. Ik had nog niets geproefd maar ik was er op dat moment van overtuigd dat het wat kon worden. En dus klopte ik slagroom op, gooide ik de allerlaatste restjes kersenbloesembladpoeder in de mix, strooide er nog wat gedroogde kersenbloesem overheen, en plaatste een verse aardbeien voor maximaal effect. En zowaar was daar gewoon een taart! Of nou ja, soort van!
Mislukte Chiffon Cake
Achteraf gezien heb ik eigenlijk gewoon een soort (mislukte) chiffon cake gemaakt. Deze cakes zijn vaak aardig hoog, erg luchtig en worden gemaakt in een soort tulbandvorm. Meest belangrijke element van dat soort cakes is een meringue, opgeklopt tot stijve pieken. Als dat element mislukt krijg je een taart die een stuk minder luchtig is. Het geheel is steviger, plakkeriger, en zoeter. Maar dat werkt stiekem verbazingwekkend goed met de lekkere kersenbloesemslagroom en gedroogde kersenbloesemblaadjes.
De echte patissiers of bakkers zullen misschien de kriebels krijgen van dit recept, maar voor iedereen die gewoon gek is op een lekker baksels en zich niet zo druk wil maken om techniek, is deze meringuetaart met kersenbloesem perfect!
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Ook mogen de recepten en alle daar toebehorende materialen en informatie niet worden ingezet of gebruikt worden voor commerciële doeleinden zoals (bijvoorbeeld maar niet behouden tot) restaurants, catering, verzamelrecepten sites en meer. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website. De op de website aangeboden materialen worden geleverd zonder enige vorm van garantie of aanspraak op juistheid. Zet- en typfouten onder voorbehoud. Zie volledige disclaimer hier.
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!