Eerlijk is eerlijk, het was dit jaar een beetje karig op het gebied van Japanse kookboeken. Niet dat er weinig keuze is, want er zijn al veel ijzersterke titels beschikbaar. Maar nieuwe kookboeken over de Japanse keuken zijn er in 2021 weinig uitgekomen. Gelukkig waren zijn er wel tal van andere interessante Aziatische kookboeken zoals The Korean Vegan, Toko Lo (Indisch Bakboek), en Emma’s Amazing Asia. De verzameling is dus alsnog lekker gegroeid.
Maar voor onze top 5 Japanse kookboeken van 2021 hadden we dus een uitdaging. Daarom hebben we het dit keer gewoon bij een top 3 gelaten en noemen we nog enkele andere bijzondere kookboeken die menig Japan foodie, volgens ons, vast ook erg leuk vind!
Vegan JapanEasy
Vorig jaar stond Vegan Japaneasy van Tim Anderson ook al op ons lijstje met favoriete kookboeken. En dit jaar zetten we hem er doodleuk weer op! Want het boek is inmiddels ook in het Nederlands verkrijgbaar, en dat is reden genoeg om hem nog eens onder de aandacht te brengen. Want wat een schitterende boek is dit toch!
Zoals de naam al doet vermoeden staat dit boek vol met veganistische, Japanse recepten. Het is, net als z’n voorganger, waanzinnig mooi vormgegeven. Lieflijk roze en schitterend goud sieren de voorkant, maar ook de binnenkant is een groot voedsel fest.
Zelfs als je niet veganistisch eet kunnen we je dit boek van harte aanbevelen. Er staat zó ontzettend veel lekkers in en datis ook nog eens erg toegankelijk om te maken. Het belicht weer een geheel nieuwe kant van de Japanse keuken en is onmisbaar voor alle liefhebbers van Japans koken.
Homakase
Voor de liefhebbers van Sushi mag het kookboek Homakase echt niet ontbreken in de verzameling. Dit boek van Fotograaf Oof Verschuren gaat in groot detail in op het maken van sushi. Stap voor stap, foto per foto laat hij zien hoe je op professionele wijze échte sushi bereidt voor zes gasten bij jou aan tafel. Bij alle minder bekende ingrediënten of benodigde keukenspullen wordt stilgestaan, ook waar ze te krijgen zijn en zo nodig in welk seizoen. .
Leuk detail over de titel: Omakase’ betekent letterlijk: “ik laat het aan u over”. Je zegt het vaak als gast van een restaurant tegen de chef als je wil dat de lokale specialiteit geserveerd wordt, of een verrassingsmenu. In Homakase hebben zee het niet over de chef van een Japans restaurant, maar over omakase thuis, home made dus.
Het is echt een kookboek specifiek voor sushi en de bereiding ervan. Verwacht dus geen allerhande verwante gerechten of andere tafelvullers, maar puur sushi.
Hot Pot
Maar sushi is het niet het enige wat je lekker thuis kunt maken. Er is nog een gerecht hard aan populariteit aan het winnen in Nederland: de hot pot! Soms ook wel Chinees Fondue genoemd. Hierbij wordt er een gloeiend hete pan met bouillon op tafel gezet en er allerlei lekkers in gekookt.
Ondanks dat we het net Chinees Fondue noemen is het veel meer dan dat. In tal van Aziatische landen kent de hot pot diverse interpretaties. Zo ook in Japan. Daar wordt dit vaak shabu shabu of een nabe genoemd. En in Hot Pot van Bas Robben komen ze allemaal voorbij. Een uitgebreide review van het boek kun je hier vinden. Maar wees verzekerd: het is een heerlijk boek!
Andere aanraders
En daarmee zijn we jammer genoeg al aan het einde gekomen van ons lijstje ‘favoriete Japanse kookboeken 2021’. Zoals gezegd in de intro zijn er qua Japanse kookboeken weinig nieuwe releases geweest, maar er is nog genoeg ander moois om uit te koken! Met zo nu en dan zelfs nog een leuke verwijzing naar de Japanse keuken.
Waar kun je Japanse Kookboeken kopen?
Vlieg niet direct naar bol.com om een boek aan te schaffen. Maar kijk vooral eens op Roppongi en andere Japan speciaalzaken. Zij hebben vaak een uniek aanbod en bovendien steun je kleine ondernemers rechtstreeks.
Of kies voor Libris.nl en bekijk de beschikbaarheid van deze boeken in een boekhandel bij jou in de buurt! En is er niets in de buurt? Dan kun je alsnog gebruik maken van het gehele netwerk boekhandels en valt jouw Japanse kookboek binnen no-time op de mat.