The Art of Escapism Cooking (kookboek review)

by Joyce

The Art of Escapism Cooking is meer dan alleen een kookboek. Het is een intens persoonlijke vertelling door Mandy Lee, die ons meeneemt op een reis door haar verleden. In het bijzonder leren we haar kennen tijdens haar jaren in Beijing. Een tijd die zeker niet over rozen ging!

De keuken werd in die periode haar toevluchtsoord en via haar blog “Lady and Pups” deelde ze haar emoties door middel van waanzinnige recepten, ontwikkeld met de meest uiteenlopende ingrediënten. Maar allen kenmerkend voor haar culinaire achtergrond en de smaken uit haar leven.

Want Mandy Lee is geboren in Taiwan, opgegroeid in Vancouver, en werd volwassen in New York, alvorens ze in Beijing terecht kwam (via het werk van haar toenmalige man). Een hevige mix van cultuur en smaken die zich duidelijk laat zien in de recepten die ze deelt.

Focus op de Aziatische keuken

Want de recepten zijn een wilde combinatie van keukens met een nog grotere variëteit aan ingrediënten. De invloed van de Aziatische keukens is in vrijwel al haar recepten in meer of mindere maten aanwezig, altijd in onverwachte (maar smakelijke) combinaties. Je zult dan ook echt een goede Aziatische toko in de buurt moeten hebben om sommige van de ingrediënten te kunnen bemachtigen.

Ook de Japanse keuken komt hierbij regelmatig aan bod. Zo staat er een recept in voor veganistische ramen noedels, een opa rice ball recept (een soort onigiri), een waanzinnig goed uitziende mapo tofummus, en een recept voor kare risotto.

Deze laatste hebben we inmiddels al meerdere keren gemaakt en het (ietwat aangepaste) recept kun je hier vinden.

Niet alle recepten zijn even toegankelijk voor mensen die onbekend zijn met de diverse Aziatische keukens. Wel worden er goede instructies en toelichting gegeven, maar kan het soms lastig zijn om de fijne nuances te herkennen en waarderen die in de recepten verborgen zitten.

Daarbij is het niet echt een kookboek voor mensen zoals ik, die graag zo min mogelijk dierlijke producten gebruiken. Op een aantal recepten na is er in vrijwel elk recept wel iets van vlees of vis te vinden. Gelukkig is dit vaak prima op te lossen door alternatieve keuzes te maken.

Out-of-the-box

Want als er iets is dat Mandy Lee laat zien in haar kookboek is dat je ver voorbij de grenzen van keukens en haar origine kunt gaan om zelf de meest waanzinnige recepten te maken. Experimenteer naar hartenlust, leg je ziel bloot in de keuken en je zult beloond worden met heerlijk soul food.

Zo kun je in haar mapo tofummus het gehakt gewoon voor vega gehakt vervangen. Of kun je de bovenstaande kare risotto ook heel makkelijk zonder de extra kaas en het rauwe eigeel serveren. Hiermee is deze dan direct zelfs veganistisch.

Donker en ruw

Dit is dan ook precies waar voor mij de kracht van dit kookboek ligt. Het nodigt echt uit om niet alleen te genieten van Mandy’s eigen creaties, maar bovenal om zelf aan de slag te gaan. Om ook verder te gaan denken dan de traditionele recepten.

Dit alles wordt ondersteund door schitterende foto’s. Elk plaatje is een donker en rauw kunstwerk an sich en past perfect bij de sfeer die in het boek wordt neergezet. Dit, gecombineerd met de waanzinnig goed geschreven teksten, zorgt ervoor dat dit kookboek zoveel meer is dan een verzameling recepten.

Een literair werk noemen gaat weer wat te ver, maar het af doen als kookboek is te simpel voor The Art of Escapism Cooking. Een absolute must-have voor eenieder die koken eens op een andere manier wil benaderen.

The Art of Escapism Cooking door Mandy Lee is op moment alleen in het Engels beschikbaar. En is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en The Book Depository.

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te gebruiken ga je akkoord met het gebruik hiervan. Klik op "lees meer" voor meer informatie. Prima! Lees meer