Shiso pesto is een verrassende twist op de klassieke basilicum pesto. Shiso zijn prachtige hartvormige bladeren met kartelrandjes. Qua smaak wordt het vaak vergeleken als een soort mix tussen munt en basilicum. Daarom krijgt shiso ook vaak de naam ‘Japanse basilicum’. Dat bracht mij op het idee om er pesto mee te maken. Gewoon de Italiaanse kruiden vervangen met shiso en voila, een heerlijke pesto met een Japanse twist.
Wat is shiso?
In Japan staat shiso ook wel bekend onder de naam o-ba (letterlijk: groot blad) en hier als perilla blad. Zoals gezegd lijkt het een beetje op basilicum maar dan met andere ondertonen. Maar dit verschilt nog wel per shiso soort. Zo heeft de groene shiso een licht pittige smaak terwijl rode shiso wat milder is, en door sommige mensen wordt omschreven als wat meer anijs-achtig.
Shiso Pesto
Doordat shiso dus wat weg heeft van basilicum kun je het op een aantal vlakken op exact dezelfde manier gebruiken. Een van de meest iconische recepten met basilicum er in is natuurlijk pesto! En zodoende kwam ik op het idee om een pesto van shiso bladeren te maken.
In dit geval heb ik gekozen voor de groene bladeren. Niet alleen om de kleur van pesto zoveel mogelijk te krijgen, maar ook omdat de scherpe, frisse noten, me een heerlijke tegenhangere leken voor de Parmezaanse kaas, knoflook, en olie.
En dat klopte! Deze shiso pesto wist mijn verwachtingen dubbel en dwars waar te maken. Het gaf een geheel nieuwe dimensie aan de oude vertrouwde pesto, en inmiddels heb ik ook al heel wat porties versleten. Op een stokbroodje, een tosti, als dip, en als heerlijke saus over de udon noedels. Het past werkelijk waar overal bij.
Meer shiso
Shiso is echter niet alleen goed te gebruiken als pesto, kunt je er tal van lekkere dingen van maken. Zo is het fijngehakt erg lekker in noedelgerechten en salades. Kun je het frituren als tempura, of verwerken in bijvoorbeeld deze heerlijke varkensvleesrolletjes met shiso en kaas.
Jammer genoeg is het niet altijd even makkelijk te vinden, je zult er echt voor naar de toko of Aziatische supermarkt moeten. Maar het is het waard! Gelukkig laat shiso zich overigens ook goed bewaren, dus je hebt tijd zat om er een hoop lekkers mee te maken. Meer over shiso (en waar je het kunt vinden) lees je hier.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!