Shokudo in Utrecht opende begin 2021 – middenin twee lockdowns – haar deuren. In het begin alleen met take-away maar inmiddels is het ook een mini-shop voor Japanse design en lifestyle artikelen en kun je er heerlijk eten in het restaurant. Dat niet alleen, er zijn regelmatige leuke events zoals thee- en sake tastings. Meer dan genoeg redenen voor ons dus om eens een bezoekje te brengen!
Familiair Concept
Op ongeveer 20 minuutjes lopen vanaf Utrecht Centraal Station, vlakbij de Wittevrouwensingel vind je Shokudo. Het is niet groot, maar het voelt knus en welkom aan. Er is veel licht, en veel wit met warme houtkleuren van het meubilair als contrast. Vooral opvallend zijn de bar, welke een kijkje in de keuken biedt, de mooie noren (Japanse gordijntjes) die in de deuropeningen hangen, en een bijzondere werkplek achterin het restaurant met diverse (zware) naaimachines. Dat klinkt wellicht vreemd, maar is goed te verklaren.
Shokudo is opgezet met een specifiek concept in gedachte, zoals eigenaren Emi-san en Keiji-san zelf omschrijven op hun website: “In de Japanse cultuur is gezamenlijk eten erg belangrijk. Nederland kent de Japanse keuken vooral van de sushi restaurants, maar de Japanse keuken, en dan met name de gerechten die mensen thuis eten, zijn nog vrij onbekend. Wij willen deze keuken introduceren door middel van een nieuw concept. SHOKUDO betekent eetkamer in het Japans. Wij hebben voor deze naam gekozen, omdat het een gevoel van ‘thuiskomen’ uitdrukt en we met onze restaurant/winkel een aangename, huiselijke plek willen creëren.”
Dat gevoel hebben ze ons zeker kunnen geven! Vooral ook door de vriendelijke ontvangst en goede zorgen van onze host, Stephane, die dag.
Passie voor design
Naast de Japanse keuken hebben zij ook een grote liefde voor Japanse ambachten en design en die krijgen een prominente plek in hun eigen restaurant. Ze serveren hun gerechten bijvoorbeeld niet alleen op Japans Hasami porselein, ze verkopen het servies ook.
Hasami porselein wordt al meer dan 400 jaar geproduceerd in Japan en is geliefd om haar hoge kwaliteit, zachte en comfortabele textuur, en natuurlijke “feel”. Het is gemaakt met een speciaal mengsel van natuurlijk steen en klei dat zorgt voor het herkenbare uiterlijk van Hasami porselein.
De schappen in het restaurant zijn verder gevuld met schitterende producten; van fotoboeken en sake tot design ansichtkaarten en bijzondere lederwerk tassen die mede-eigenaar Keiji-san maakt. Sterker nog, zijn werkplek is middenin het restaurant en op rustige dagen zou je hem dan ook live aan het werk kunnen zien.
Heerlijk eten
Ondanks al dit moois kwamen we toch echt voor het eten! Keiji-san en Emi-san leggen uit dat ze door middel van de gerechten die Japanners thuis eten, het gevoel van ‘thuiskomen’ willen creëren in Nederland. Het menu bestaat dus uit typische, Japanse, huiselijke gerechten.
Het menu is gebaseerd op Japanse curry en donburi, dat zijn kommen rijst met daarop een smaakvolle topping. Daarnaast kun je ook kiezen uit verschillende bijgerechten met vlees, vis, vegetarische, en veganistische opties.
De vele lekkere gerechten op de kaart maakten de keuze niet echt makkelijk! Ingrid en ik besloten daarom om gewoon een aantal kleinere bijgerechten te bestellen en één ‘main dish’, en dit allemaal samen te delen. Met hopelijk aan het einde nog wat ruimte over voor één van de desserts.
Theeleuten
We begonnen met twee heerlijke kopjes groene thee. Ingrid koos hierbij voor een sencha ijsthee, en ik een (warme) sannen bacha. Sannen bancha is een donker geroosterde groene thee. De thee wordt aan het einde van de herfst geoogst, nadat de struik drie jaar (san-nen) heeft mogen groeien. Hierdoor krijg je een milde, zoetige thee met een nootachtige smaak. Deze theesoort kom je hier niet vaak tegen, laat staan bij restaurants en cafés, en ik was dan ook aangenaam verrast!
Tijdens de thee kwam als eerste kip tatsuta op tafel, dat is een variant van de karaage. Super malse kipstukjes, lekker gemarineerd en vervolgens krokant gefrituurd met een dun korstje. En ondanks dat ze vers uit de olie kwam waren de stukjes absoluut niet te vet.
Bij de tatsuta werd een dipsaus geserveerd van sojasaus met miso. De zoute smaken van de dip pasten perfect bij de krokante kip, en heeft ons weer wat fijne inspiratie gegeven voor een eigen, nieuw recept!
Side Dishes Galore
Deze lekkernijen werden opgevolgd door onze andere drie bijgerechten; onigiri miso, kimchi, en een vegan katsu bun. En man, oh man, we hebben onze vingers af zitten likken, letterlijk en figuurlijk!
Niets kan op tegen verse onigiri en de onigiri van Shokudo was echt overheerlijk. De rijst was nog wat warm, perfect gegaard en vol van smaak. Daar omheen zat een velletje nori dat niet te overheersend was, maar subtiel haar werk deed. De echte ster was de miso die rijkelijk over de onigiri was gesmeerd. “Een lekkere klodder” zoals Ingrid met pretoogjes zei.
Je moet wel echt een liefhebber van miso zijn voor deze onigiri, want de smaak is vrij intens. Wij zijn er gek op dus voor ons was dat smullen geblazen.
Ook de kimchi viel in goede aarde. Sowieso is kimchi een persoonlijke favoriet van Ingrid, en ze bestelt het waar ze kan. Deze smaakte haar (en mij) echt uitstekend. Lekker fris en pittig op alle juiste manieren.
Ook de vegan katsu bun was smakelijk fingerfood! Het deeg was goed gestoomd en de vegan “katsu” was een van de betere vegan varianten die we tot nu toe hebben gehad. Het welbekende katsu-sausje en de kool maakten het geheel helemaal af.
Wel denk ik dat de smaken wat wegvielen tegen de kimchi en de miso onigiri die we daarvoor hadden. Dus een volgende keer starten we met de bun, want smaakvol was deze zeker, maar het kon niet op tegen krachtpatsers zoals miso en kimchi.
Mabo Nasu en miso soep
Daar bleef het echter niet bij! Sterker nog we hadden onze main dish nog in het vooruitzicht. Het was een hele strijd om te kiezen tussen een donburi of een curry, maar dit keer heeft de don het gewonnen! De vegan mabo nasu don om precies te zijn.
Dit is een Japanse variant op de mapo tofu maar dan een stuk milder van smaak. Mapo tofu, en vooral de Sichuan mapo tofu, staat bekend om de enorme pittigheid, daar is bij mabo nasu geen sprake van. De smaken van een mabo nasu don zijn een stuk zachter. Er zit wel degelijk wat pit in maar een stuk subtieler.
En de mabo nasu vegan van Shokudo weet precies de juiste snaar te raken. De aubergine was fluweelzacht en het vegan gehakt smaakvol en precies vettig genoeg. We konden wederom genieten van die heerlijke miso smaak tezamen met sesam en gember. Met onderop verrukkelijke, Japanse rijst die zich langzaam volzoog met de misosaus.
Om het geheel helemaal af te maken konden we tussendoor ook nog genieten van wat slokjes misosoep. Wellicht klinkt het als een overdaad aan miso maar dat was het absoluut niet. De misosoep was een stuk zachter van smaak en juist door de tofu, het wakama zeewier, en de frisse lente-uitjes was het een fijne afwisseling met de wat zwaardere mabo nasu.
Yuzu Sake en Umeshu
Onze buiken begonnen nu toch echt wel heel erg vol te raken. Maar ja, die dessertkaart! In de hoop onze “toetjesmaag” te activeren besloten we daarom een borreltje te bestellen. Want ook op dat vlak biedt Shokudo voldoende keuze! Uiteindelijk viel ons oog op de umeshu (altijd favoriet bij mij) en de yuzu sake. Goedkoop zijn beide opties niet, maar af en toe jezelf verwennen moet kunnen toch?
En het bleek een uitstekende keuze! De umeshu was niet te zoet en minder stroperig dan sommige varianten, hij was lekker zacht en soepel van smaak. Perfect na een zware maaltijd.
Ook de yuzu sake was fantastisch. Zodra je het glas naar je lippen bracht drong de lekkere geur van de yuzu je neus binnen. En de smaak stelde niet teleur! Een lichtzoete, maar vooral frisse sake met uiteraard de zure, frisse ondertonen van de yuzu. Zeker met het zonnetje wat door de ramen scheen was het een heerlijke verwennerij.
We kunnen niet wachten om in de zomer nog eens terug te komen om buiten in het zonnetje te zitten met deze yuzu sake, hopelijk op een terras bij Shokudo!
Tijd voor Dessert
Stiekem zaten we inmiddels al veel te vol om nog wat te eten. Maar ik had al gespot wat er op de dessertkaart stond en wilde deze kans niet aan me voorbij laten gaan. Er staat namelijk taiyaki op! Verse taiyaki vind je zelden in Nederland, dus ik was vastberaden deze te proberen.
Gelukkig had ook Ingrid’s toetjesmaag stiekem nog wel zin in wat lekkers en zij koos voor de huisgemaakte, zwarte sesamkwarktaart.
En ik ben blij dat we dat hebben gedaan! Niet alleen zag de taiyaki er super mooi uit, de crunch die je hoorde toen ik in de taiyaki beet was ontzettend bevredigend. Deze crunch werd gevolgd door chewy deeg en heerlijke anko. Anko is een zoete rode bonenpasta die in veel desserts en Japanse zoete lekkernijen wordt gebruikt. Soms kan deze nogal zoet uitvallen maar in dit geval was het precies zoet genoeg.
Ook de zwarte sesam kwaktaart wist de juiste balans te raken. De kwarktaart was niet te zwaar, niet te geleiachtig, het was precies goed. Hetzelfde geldt voor de zoetheid. Mede dankzij de zwarte sesam en de ietwat bittere koekjesbodem, oreo’s vermoeden wij, was het een verrukkelijke kwarktaart.
We hadden onze buikjes wel helemaal rond gegeten na deze toetjes. Ik kan me ook voorstellen dat je beiden als een lekkere snack, gecombineerd met een kopje groene thee, als tussendoortje eet!
Plan je bezoek
Gelukkig konden we nog een beetje “uitbuiken” tijdens onze wandeling terug naar het station. Maar we kunnen niet wachten om nog eens terug te gaan. Er staan nog veel meer fijne gerechten op de kaart die we graag eens willen proberen. En het feit dat ze zo nu en dan ook leuke events organiseren is voldoende reden voor een volgend bezoek.
Kun jij inmiddels ook niet wachten om dit lekkers zelf te proberen? Reserveer dan snel jouw plekje bij Shokudo! Oh, en wil je echt iets bijzonders? Reserveer dan hun ‘Houtou set‘.
Houtou is een regionaal gerecht uit de Yamanashi streek, waar mede-eigenaar Keiji-san vandaan komt. Het is een noedelgerecht bestaande uit een bouillon gebaseerd op noedels, diverse soorten groenten en noedels. Handgemaakte noedels in dit geval, dat vind je niet snel in Nederland!
Het maken van noedels met de hand is erg arbeidsintensief, daarom moet je deze set minimaal één dag van te voren reserveren.
Kijk voor meer informatie, beschikbaarheid, en eventuele evenementen die er georganiseerd worden op hun website.
Shokudo
Kleinesingel 41
3572 CG Utrecht
030 210 2813
En vergeet ze niet te volgen op hun socials zoals Facebook en Instagram.