Geroosterd sojameel, ofwel kinako op z’n Japans, is een populaire smaakmaker in Japan. Het wordt gemaakt door rijpe sojabonen te roosteren en vermalen. Het eindresultaat is een super zacht poeder dat qua smaak en geur wat lijkt op pindakaas.
Het wordt veelal gebruikt bij verschillende soorten wagashi, Japans traditioneel snoepgoed. Zo is warabi mochi een populaire variant waarbij de mochi rondom flink bedekt wordt met kinako. Maar het is ook een geliefd ingrediënt in koekjes en andere baksels. Je kunt er zelfs latte mee maken!
Sojabonen
Wanneer je sojabonen hoort denk je wellicht meteen aan edamame, de groene sojabonen in hun schilletje. Je kunt ze lekker bakken met wat sojaboter, of gewoon even stomen en oppeuzelen met wat zout. Hoewel edamame er totaal niet uitzien als de sojabonen die we hier gebruiken zijn ze wel degelijk hetzelfde. Maar dan in een andere levensfase!
De groene sojabonen zijn simpelweg nog niet volgroeid en rijp geworden. Een rijpe ‘volwassen’ sojaboon heeft een gele schil, en de boon zelf is lichtbruin/beige van kleur en een stuk harder. Het is van deze bonen dat kinako gemaakt wordt.
Kinako kopen
Het makkelijkste is om simpelweg kant-en-klare kinako te kopen. Probleem is wel dat het niet altijd even makkelijk te vinden is. Niet iedereen heeft de luxe van een Japanse supermarkt om de hoek, of een toko die alles heeft. En in de Nederlandse supermarkten ga je het al helemaal niet vinden. Gelukkig zijn rijpe sojabonen wel makkelijker te vinden, en is kinako ontzettend makkelijk om zelf te maken.
Roosteren in de pan of oven
Om de kinako te maken kun je kiezen of je deze wilt roosteren in de oven, of in een pan. In een pan worden de bonen soms wat ongelijkmatig verwarmd en kunnen ze sneller te donker worden. Aan de andere kant gaat het vaak wel een stuk sneller, en is het in een pan makkelijker om kleinere hoeveelheden te maken.
Zelf werk ik vaak met roosteren in de oven. Deze zet ik op 180°C en met een minuutje of 20 heb ik perfect geroosterde sojabonen. Dit doe ik vooral omdat ik vaak grote hoeveelheden in één keer maak. Het hele ovenblad giet ik vol met bonen en heb ik verder geen omkijken naar terwijl ze in de oven, gelijkmatig rondom, geroosterd worden.
Het vermalen van de bonen kan op tal van manieren, maar je hebt er wel echt een hulpmiddeltje bij nodig. Heb je een keukenmachine dan is het zo gepiept. Zelf pak ik hiervoor eigenlijk altijd gewoon mijn koffiebonen maler. Ja, ja, officieel staat er in de handleiding dat je er alleen maar koffiebonen in mag doen. Maar eerlijk, het werkt perfect met deze sojabonen. Zijn ook bonen, toch?
Zo gemaakt
Zelf maak ik regelmatig een flinke hoeveelheid, zo’n 500 gram sojabonen per keer. Want ik gooi de kinako door vanalles en nog wat. Van latte tot boter, tot yoghurt en smoothies. Overal waar pindakaas lekker bij zou kunnen zijn kun je vaak ook kinako gebruiken.
Dit is echter een flinke pot vol. Een standaard IKEA KORKEN 1L pot zit bijna tot aan de rand toe gevuld met de uiteindelijke kinako. Ga jij niet zoveel gebruiken, of wil je het eerst even proberen? Start dan gerust met een kleinere hoeveelheid, zoals 100 gram.
Heb je toch meer nodig? Dan heb je zo een nieuwe batch gemaakt.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!