De winter komt alweer bijna ten einde! En hoewel we vast allemaal uitkijken naar het mooie weer betekent dat ook dat er weer een einde komt aan het seizoen van stamp- en stoofpotjes. Daarom zetten we graag nog enkele van onze favoriete Japanse stoofpotjes in de spotlights!
Nikujaga (Japans stoofpotje)
Deze nikujaga is één van de allereerste recepten op onze site en verdient dan ook zeker een plekje bovenaan. Nikujaga is dé traditionele Japanse, winter stoofpot en een fantastische hartige maaltijd. De combinatie van vlees (niku), aardappelen (jaga), groenten en de kenmerkende shirataki noedels zorgt ervoor dat dit gerecht bomvol umami en hartige smaken zit. En wat is er nou beter op een koude winterdag?
Japanse stoofpot met kimchi en tofu (kimchi to tofu nabe)
Deze heerlijke nabe komt uit het kookboek Vegan Japaneasy van Tim Anderson. Een fantastische verzameling veganistische, Japanse recepten. Maar wees niet bang dat je wat tekort gaat komen op het gebied van voeding of smaak, want wat een goedgevulde stoofpot is dit, en wát een smaken!
Winterse shiitake stoofpot met rundvlees
Ook deze winterse shiitake stoofpot met rundvlees is een “gouwe ouwe” op deze site. Dit smakelijke recept vol shiitake, rundvlees, en warme winterse smaken doet het goed in Japan. Het is een klassieker waarvan ik het basisrecept ooit eens heb opgedoken uit een oud Japans kookboekje. Je kunt deze stoofpot prima combineren met zowel Japanse rijst, als aardappelpuree. Ik denk zelfs dat hij het, net als beef stroganoff, ook nog erg goed kan doen bij een bord pasta. Of gewoon lekker met wat brood om er in te dippen.
Mizutaki-stijl Japanse hotpot (uit het kookboek ‘HotPot’)
Nabemono is het Japanse woord voor hotpot, soms ook gewoon afgekort tot ‘nabe’. Een (traditionele) nabemono bestaat uit een grote aardewerken pot (de nabe), die op een gasvuurtje op tafel staat. Vervolgens wordt de pot gevuld met een heerlijke bouillon, waarin je allerhande lekkernijen op tafel kookt. En deze Mizutaki-stijl Japanse hotpot moet je gewoon een keer geprobeerd hebben!
Langzaam gekookte daikon (daikon no nimono)
En last but not least, onze langzaam gekookte daikon (daikon no nimono)! Hoewel dit geen volledige stoofpot is wilden we hem toch echt even genoemd hebben. De daikon hoef je namelijk alleen maar te koken in een shiru (bouillon) van dashi, sojasaus, suiker, mirin en konbu. Door het (bij voorkeur) urenlang op laag vuur te laten pruttelen en koken trekken alle heerlijke smaken in deze bijzondere groente. Hierdoor verandert deze in een echte umami bom. Je zult dus wel wat geduld moeten hebben voor deze langzaam gekookte daikon, maar het is het waard!
Japanse stoofpotjes
Met deze Japanse stoofpotjes kom je nu vast wel de winter door, of niet? En mocht je nog op zoek zijn naar andere recepten die het ook zeer goed doen als winterse kost? Probeer dan eens onze sichuan mapo tofu (hier warm je gegarandeerd mee op!), deze udon noedelsoep met groente, of deze heerlijke subuta, een zoetzuur wokgerecht.