Shiso zijn prachtige hartvormige bladeren met kartelrandjes. In Japan zijn ze ook bekend onder de naam o-ba (letterlijk: groot blad) en hier als perilla blad. Qua smaak wordt het vaak vergeleken als een soort mix tussen munt en basilicum. Daarom krijgt shiso ook vaak de naam ‘Japanse basilicum’.
Rood vs. Groen
Welke smaak het blad exact heeft is echter wel afhankelijk van het type dat je precies hebt. Er zijn namelijk twee verschillende varianten te krijgen; een rode en groene. De groene versie is hier het meest gangbare, en het makkelijkste verkrijgen.
Hoewel beiden een licht bittere, muntige, basilicum smaak hebben heeft rode shiso een lichte ondertoon van anijs. Terwijl groene shiso vaak wat pittigere wordt ervaren, en door sommige mensen zelfs wordt omschreven als kaneelachtig.
Waar kun je het voor gebruiken?
Shiso is enorm veelzijdig. Zo is het fijngehakt erg lekker in noedelgerechten en salades. Kun je het frituren als tempura, of verwerken in bijvoorbeeld deze heerlijke varkensvleesrolletjes. Ook kun je er heerlijk water mee op smaak brengen, mix bijvoorbeeld wat rode shiso met frambozen, of groene shiso met limoen en komkommer voor een verfrissend drankje. Genoeg keuze dus!
Waar komt shiso vandaan?
Deze smaakvolle bladeren zijn vanuit Azië naar hier gekomen. Het vervoeren ervan valt echter niet altijd mee, en ook het telen was nog een hele uitdaging. Met name omdat er jammer genoeg te veel pesticiden nodig waren om ze goed te kunnen telen, stopte de export naar Europa.
Koppert Cress, een Nederlands bedrijf, heeft inmiddels de schone taak op zich genomen om de bladeren het hele jaar in de kas te telen. Zo kunnen we toch nog genieten van verse shiso.
Tip van de teler: dip een blad voorzichtig in wat sojasaus en wikkel het om een stukje rauwe tonijn. Smullen geblazen!
Hoe kom ik aan shiso?
Hoewel er nu wel een Nederlandse teler is, is het nog steeds niet altijd makkelijk te vinden. De grotere toko heeft ze vaak in de koelvitrine dus kijk eens bij Amazing Oriental, of Toko Dun Yong.
Of nog leuker, ga zelf shiso kweken! Je kunt o.a. bij Zaden en Zo zaadjes kopen die je gewoon in een bloempot, binnen kunt kweken.
Shiso bewaren
Wanneer je shiso in de toko haalt heb je vaak een aardig bakje vol, waardoor je vaak shiso over houdt. Je hebt meestal namelijk maar kleine hoeveelheden nodig (behalve als je pesto maakt).
Gelukkig laten de bladeren zich prima bewaren. In de koelkast blijft deze ruim een week goed, en kan zelfs de twee weken redden! En in de diepvries blijft het tot zo’n drie maanden goed. Hier heb je wel wat keukenpapier voor nodig.
Als je ze in de koelkast wil bewaren leg je de bladeren boven op elkaar. Neem vervolgens een stevig stuk keukenpapier, bevochtig het en leg de bladeren erop. Dek de bladeren af met nog een laag vochtig keukenpapier en doe ze in een goed afgesloten plastic bakje. Zo bewaar je de shiso twee weken in de koelkast.
Fijngesneden bladeren doe je gewoon in een diepvries bakje en bewaar je tot wel drie maanden. Je kunt ze bevroren toevoegen aan pasta, noedels, salades en dressings.
Uitgedroogde bladeren
En heb je de bladeren per ongeluk toch een tikkeltje laten verdrogen, geen nood! Leg ze een minuut of tien in een bakje met ijswater en ze zijn weer prima te gebruiken.
Gedroogde shiso verliest vaak wat van zijn kleur, en raakt met name slap en verschrompeld. Maar dat is dus zo weer opgelost met wat ijswater. Krijgt het blad haar kleur niet terug, ruikt het vreemd, of ziet er anderzijds niet helemaal goed uit? Dan kun je ze beter weg doen.
Recepten met shiso
Inmiddels ook zo benieuwd geworden naar deze unieke, Japanse smaakmaker? Haal dan snel wat shiso in huis en ga aan de slag met één van deze heerlijke recepten:
Varkensvleesrolletjes met shiso (buta-shiso maki)
Youshoku salade met shiso en gember
Koude udon noedels met groente (hiyashi tanuki udon)
Veel kookplezier en eetsmakelijk!