Het gebruik van noedels in de Japanse keuken
Naast rijst worden ook noedels in Japan heel erg veel gegeten. En dit gaat verder dan alleen Cup Noodles of instant ramen. Er zijn tal van verschillende noedels die in allerhande gerechten worden verwerkt.
Zo zijn er dikke en dunne noedels, en gladden en ruwe noedels. Noedels die wat meer een ‘kringel’ hebben, ten opzichte van gladde noedels. En dan is er ook nog verschil tussen volledig ronde en iets vierkante noedels.
En bij elk gerecht wordt er specifiek nagedacht over het soort noedel dat er gebruikt wordt. Want de dikte, structuur, en ingrediënten die er gebruikt worden zijn elk weer geschikt voor een ander soort gerecht. Moeten ze bijvoorbeeld veel of weinig saus opnemen? En moet het een bite hebben of niet? Het speelt allemaal een rol!
Laten we kort zijn en zeggen dat er geen één specifieke ramen noedel bestaat. Want ondanks dat het gros van alle ramen noedels gemaakt wordt van tarwemeel zit er nog aardig wat variatie in de manier waarop deze gemaakt worden, en het eindproduct.
Sommige ramen noedels zijn dikker of dunner, gladder of ruwer, korter of langer. Allemaal afhankelijk van het samenspel met de rest van de ingrediënten in de soep.
Een van de meest bekende soorten zijn de soba noedels, ofwel boekweit noedels. Zoals de naam al doet vermoeden worden deze meestal gemaakt van boekweit. Soms met een heel klein beetje tarwebloem er doorheen. Maar over het algemeen worden ze beschouwd als geheel glutenvrij. Goed nieuws dus voor mensen met bepaalde intoleranties of dieetvoorkeuren.
Deze stevige noedels hebben een wat donkerder kleurtje en worden veelal geserveerd in lichte soepen. Of apart in kommetjes om te dippen in verschillende soorten bouillon of saus. In Japan zie je ook veel combinatie gerechten waarbij je tempura (gefrituurde groente, vlees en vis) krijgt naast je soba noedels en soep
Somen noedels zijn net weer een stapje dunner ten opzichte van normale tarwenoedels en worden met name in de zomer ook vaak koud gegeten. Deze dunne, witte, noedels worden dan meestal geserveerd met een katsuobushi-bouillon met lente-ui en gember.
Udon noedels daarentegen zijn juist de dikste soort die Japan te bieden heeft. Wederom gemaakt van tarwemeel worden deze noedels tot dikke, witte slierten verwerkt die uitermate geschikt zijn om lekker veel saus op te nemen. Ze worden ook erg graag gebruikt in bijvoorbeeld curry udon, hotpot, en diverse gerechten zoals kitsune udon, en chikara udon.
Tussen somen en udon zit overigens ook nog de tarwenoedel hiyamugi. Deze zit qua dikte precies tussen de andere twee in en moet 1.3 ~ 1.7 millimeter zijn. Is deze kleiner? Dan is het somen. Is deze dikker? Dan is het udon.
Buiten de soorten die van granen gemaakt worden zijn er nog een aantal bijzondere variaties te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de shirataki noedels. Deze worden gemaakt van de konjac knol en verwerkt tot een soort geleiachtig goedje en uiteindelijk noedels. Bijzonder is dat deze vrijwel geen calorieën bevatten, en ook weinig smaak van zichzelf. Hierdoor kunnen ze wel goed toegevoegd worden aan veel gerechten zoals sukiyaki, nikujyaga en meer.
Shirataki noedels worden regelmatig verward met harusame, ofwel glasnoedels. Hoewel shirataki wel degelijk transparant kunnen zijn worden ze van een ander ingrediënt gemaakt: namelijk aardappelzetmeel. Ze worden veel gebruikt in stoofpotten en salades.
Mis je hier nog een type Japanse noedels waar je graag meer over wilt weten? Laat dan een berichtje voor ons achter in de comments en we zullen ons best doen je vraag te beantwoorden.