Wat is er nu lekkerder dan een patatje met een flinke klodder mayonaise? Hier in Nederland (en België, laten we de Vlaamse frieten niet vergeten!) genieten we daar volop van, of het nu bij een frikandel, kroket, krieltjes of kip is. Maar wat als we je vertellen dat er nog een land is waar ze wel raak weten met mayo? In Japan zijn ze namelijk ook dol op mayo!
Mayonaise op… Alles?
Zo verzinnen ze er de gekste mayonaise gerelateerde producten. Van mayonaise ijs tot een soort mais snacks waarin enorm veel mayo is verwerkt (mocht je het willen weten de snack heet Mayo Mania en wordt gemaakt door Frito-Lay).
Het is zelfs zo erg dat er mensen zijn die het overal op doen (bijna 14% zegt zich hier vaak schuldig aan te maken). Een aantal favoriete (rare) combinatie’s zijn koude Chinese noedels met mayonaise, pasta met mayonaise, en wordt ook de sashimi er mee overgoten.
En ook al vindt een ruime meerderheid van de Japanners dat het écht niet kan, het wordt het stiekem ook gewoon over de rijst gedaan (bron).
Kewpie Mayonnaise
De populariteit van mayonaise, en de Japanse variant zoals deze nu bestaat vind haar oorsprong zo rond 1925. Toen werd mayonaise voor het eerst geïntroduceerd in Japan en vrijwel meteen werd het opgepikt door (toen nog) Shokuhin Kogyo Co.. Zij produceerden een Japanse variant onder de naam Kewpie, met als mascotte de op dat moment razend populaire Kewpie pop.
Dit is geen mascotte ontworpen voor de mayonaise maar een pop/character ontworpen door Rose O’Neill in 1909. De pop was een internationaal succes en werd overal ingezet ter promotie van producten. De Kewpie Mayonnaise is echter de enige waarmee de pop echt onlosmakelijk verbonden is geraakt en vandaar dat iedereen er vanuit gaat dat Kewpie 100% Japans is.
Op en top Japans
Inmiddels is Kewpie Mayonaise niet meer weg te denken uit de Japanse keuken. De combinatie van de unieke smaak, lage prijs, en schattige mascotte heeft ervoor gezorgd dat deze saus nu al tientallen jaren synoniem staat voor mayonaise in Japan en wordt het op tal van manieren gebruikt. Van dressing tot dip, en extra toevoeging op klassieke gerechten zoals okonomiyaki of karaage. Meer over Kewpie kun je hier lezen.
Wil je overigens ook eens zelf de echte Kewpie Mayonnaise proberen? Dan kun je deze o.a. vinden bij de toko of zelfs je plaatselijk AH inlopen! De wat grotere vestigingen hebben Kewpie Mayonnaise namelijk gewoon in de schappen staan (bij de sushi/Aziatische producten).
The Mayonnaise Kitchen
De liefde voor mayonaise heeft zich in de loop der jaren alleen maar verder verspreid en steeds grotere vormen aangenomen. Het gaat zelfs zo ver dat er ook restaurants zijn die zich specialiseren in het maken van gerechten voor mayonaise de hoofdrol speelt.
Neem bijvoorbeeld restaurant “The Mayonnaise Kitchen” in Tachikawa. Alles op de menu-kaart bestaat namelijk uit gerechten die voor het merendeel bestaan uit mayo. Zo heb je er een pizza met mayonaise, garnalen met mayo, speciale (drinkbare!) cocktails, speciale toetjes (mayonaise ijsjes), en een soort quiche met heel veel mayonaise.
Echte Mayora
Als klap op de vuurpijl is er zelfs een speciaal woord voor die-hard mayonaise fans: mayora. Dat is een Japanse term is voor iemand met een ongezonde liefde voor mayonaise. Een liefde die zo ver gaat dat men de mayonaise rechtstreeks uit de fles drinkt.
Dit is wellicht wat moeilijk voor te stellen, met name omdat de mayonaise zoals we die hier kennen vaak relatief dik is. Dit komt omdat de mayonaise in Nederland en België wordt gemaakt van 70/80% olie (bij fritessaus is dit overigens slechts 25%), eierdooiers, een beetje azijn en andere smaakelementen.
In Japan wordt er azijn gebruikt gemaakt van appels of rijst en een goedje wat ze MSG noemen. Hierdoor heeft de mayonaise een hele andere smaak en is deze veel dunner, wat het makkelijker maakt om deze te “drinken”.
Ook een mayora?
Ben jij ook een groot liefhebber van mayonaise en fritessaus? Dan hebben wij nog wel een aantal suggesties voor je, ook als je “slechts” gematigd van mayo houdt 😉
- Rivierkreeftjes met kewpie en shichimi togarashi
- Teriyaki hamburger met kewpie mayonaise
- Daikon frietjes met shichimi togarashi mayonaise
- Japanse aardappelsalade met Kewpie mayonaise
- Zalm nori rolletjes met wasabi mayonaise
- Gepofte aardappel met spicy miso gehakt
- Kani Salade met Mango en Daikon
- Japanse sandwiches met eiersalade (tamago sando)
En vergeet vooral niet jouw favoriete manieren om Kewpie mayo te gebruiken met ons te delen in de comments!