Sneeuwbalkoekjes, ook wel bekend als Russian tea cakes of Mexican wedding cookies, zijn heerlijke traktaties die perfect passen bij koude winterdagen of gewoon als een traktatie het hele jaar door. Ze zijn geliefd om hun kruimelige textuur en poederachtige suikerlaagje. Laten we eens kijken naar hoe je deze klassiekers met een Japanse twist kunt maken!
Originele Sneeuwbalkoekjes
De klassieke sneeuwbalkoekjes zijn een eenvoudig, maar verrukkelijk recept. Ze bestaan meestal uit een mengsel van boter, bloem, poedersuiker en gehakte noten. Het deeg wordt gevormd tot kleine balletjes en na het bakken door poedersuiker gerold. Dit resulteert in een heerlijk kruimelige textuur met een vleugje zoetheid.
Kinako versie
Om in te spelen op de noten die door het mengsel gaan hebben wij geëxperimenteerd met het toevoegen van kinako. Kinako is geroosterd sojameel en heeft een haast pindakaasachtige smaak. Je kunt het kant-en-klaar kopen of zelf maken.
Door een paar eetlepels kinako poeder toe te voegen aan je het beslag krijg je hierdoor een extra notig koekje waarbij de subtiele ondertoon van de pindakaas super goed mengt met de walnoten en vanille.
Matcha versie
En natuurlijk is geen Japanse koekjestwist compleet zonder matcha. Het is dé go-to als het gaat om toevoegen van smaak en kleur aan je baksels.
Ik denk niet dat we nog veel hoeven te vertellen over wat matcha is en doet, maar voor het geval dat: De matcha voegt een subtiele, aardse smaak toe door matcha poeder te gebruiken, wat een prachtige groene kleur en een vleugje bitterheid aan de koekjes geeft.
Het combineert perfect met de vanille in de koekjes en de walnoten.
Mix ’n Match
In beide gevallen is het basisdeeg precies hetzelfde. Bij de een voeg je alleen kinako (en poedersuiker toe) en bij de andere matcha (en poedersuiker). Je kunt dan ook heel makkelijk beide soorten maken, of zelfs een derde door geen extra toevoegingen te doen aan het basisdeeg.
Wel een kleine opmerking nog, want soms kan het deeg wat droog worden afhankelijk van je meel, de luchtvochtigheid (ja, echt!), je boter etc. etc. mocht het deeg erg droog worden kun je een scheutje (soja)melk toevoegen om tot een minder kruimelig deeg te komen.
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!