Wat is Japas (Japanse tapas)?

by Joyce

Na de all-you-can-eat sushi restaurants is er een volgende trend in opkomst binnen culinair Nederland; Japas! En dan bedoel ik niet het sushi restaurant, maar Japanse tapas. Een term waar ik behoorlijk de kriebels van krijg, want Japanse tapas bestaat helemaal niet.

Spaanse roots

Tapas is de verzamelnaam voor een verscheidenheid aan Spaanse aperitiefhapjes. Vaak worden deze geserveerd als bijgerecht naast een lekker borreltje. Met name in de speciaal bestemde tapasbars.

Het kan echter ook genuttigd worden als maaltijd met een selectie aan lekkernijen. Denk aan pinchos, calamares, patatas bravas, olijven, en tortilla de patatas. Het gaat hierbij specifiek om kleine hapjes uit de Spaanse keuken.

Maar de term tapas is inmiddels ontzettend algemeen geworden en staat hier vooral synoniem voor ‘kleine hapjes’. Zolang een gerecht maar klein geserveerd wordt geven we het al snel het label tapas mee. Of dit nou gaat om kleine porties boerenkool, friet, of soep. Zolang het maar in kleine porties, met verschillende dingen tegelijkertijd op tafel wordt gezet is het tapas.

Japas in opkomst

We zien nu steeds vaker een nieuw soort tapas verschijnen. En eentje die niks meer met Spanje te maken heeft. En dat is het vermengen met de Japanse keuken binnen deze ‘tapas’. Hierbij worden gerechten die men als Japans bestempelt in kleine porties en tapasschaaltjes geserveerd en gepresenteerd als ‘Japas’.

Eigenlijk zoals je het ook al vaak krijgt in een gemiddeld all-you-can-eat-sushi restaurant in Nederland. Maar dan met een wat bredere focus op gerechten die niet direct iets met sushi te maken hebben.

Zelfs het beroemde sojasaus merk Kikkoman heeft haar eigen visie gegeven op dit nieuwe fenomeen met enkele suggesties voor ‘Japas’ gerechtjes die je kunt maken (uiteraard met hun eigen producten).

Izakaya

Misschien dat het een slimme benaming is voor de Nederlandse markt maar liefhebbers van de Japanse eetcultuur en/of mensen die wel eens in Japan geweest zijn zullen waarschijnlijk aan iets heel anders denken: de izakaya!

Dit is in feite niks anders dan een Japanse versie van de tapasbar. Hier ga je gezellig borrelen en geniet je tussentijds van allerhande kleine hapjes en gerechtjes die je met de hele tafel deelt. Denk aan schaaltjes edamame, tamagoyaki, gyouza en karaage.

Niks nieuws

In die zin is Japas dan wellicht ook niks nieuws onder de zon. Er wordt simpelweg voortgeborduurd op bestaande concepten. Zo is tapas al een bekend begrip en kun je in Japan al jarenlang diverse kleine gerechten eten in de izakaya. En stiekem ook hier al langer bestaat in de vorm van de all-you-can-eat sushi restaurants.

Authentieke gerechten

Jammer genoeg wordt in het gros van de restaurants voorbij gegaan aan de authenticiteit van traditionele tapas, alsmede de Japans gerechten die er geserveerd worden. Of kom je telkens dezelfde dingen tegen (hallo ossenhaaspuntjes met teriyaki, ebi-fry uit de diepvries, en sesamballetjes).

Wil je dan ook een keer écht genieten van de lekkerste izakaya-stijl gerechten? Probeer dan eens van deze recepten in kleinere porties.

Wedden dat je hier lekkerder van smult dan menig Japas hapje?

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te gebruiken ga je akkoord met het gebruik hiervan. Klik op "lees meer" voor meer informatie. Prima! Lees meer