Als iemand die heel veel vegetarisch en vegan kookt, was Kansha één van de eerste Japanse kookboeken die ik kocht, inmiddels alweer zo’n 10 jaar geleden. Nog altijd wordt het aangeraden als één van de beste Japanse kookboeken voor de diervrije keuken, en ook ik grijp er regelmatig naar terug.
Het is echter wel een boek met aardig wat kanttekeningen. En een “goed” kookboek zou ik het niet perse willen noemen. Het mist namelijk veel van de zaken waarvan ik vind dat een kookboek ze zou moeten hebben.
Foto’s en foutjes
Zo staan er vrijwel geen foto’s in. Slechts een handjevol recepten in het boek gaan gepaard met een foto. Dit maakt het direct lastig bij sommige (minder bekende) gerechten. Je hebt immers geen visuele controle of het klopt wat je aan het doen bent. En of dit echt is wat de maker voor ogen heeft gehad.
In de recepten zelf wordt je regelmatig verwezen naar onderdelen van andere recepten, op andere plekken in het boek, die je nodig hebt om verder te kunnen. Je blijft dus maar bladeren en komt er soms achter dat je dan toch iets niet kunt maken omdat je een ingrediënt niet blijkt te hebben.
Misschien nog wel de grootste tekortkoming is echter dat het lijkt alsof er soms fouten in de recepten staan. Zoals ik bijvoorbeeld aanhaal in dit recept voor vegan curried rice, lijkt het of er een fout is gemaakt in de hoeveelheid kruiden. Want 1/4 theelepel kruiden op 500 gram rijst, is natuurlijk niets. En zo staan er meer van dat soort zaken in.
Dit maakt het boek niet altijd toegankelijk voor mensen die nog nieuw zijn binnen het koken, en met name binnen de Japanse keuken. Je moet immers al bekend zijn met de smaken en gerechten om te kunnen herkennen dat je soms iets anders moet doen dan er in het recept staat. Of dat er ergens nog wat aan toegevoegd moet worden om de juiste balans te bereiken.
Waarom dan toch een aanrader?
Maar er is een reden waarom ik na al die jaren dit boek nog altijd in mijn kast heb staan. En dat is simpelweg de enorme hoeveelheid inspiratie die het boek biedt. Zo zijn diverse recepten op deze site gebaseerd op wat ik in het boek ben tegengekomen, en waar ik in de loop der tijd mijn eigen versies van heb gemaakt.
Denk bijvoorbeeld aan kinako gohan, of de zwarte rijst salade met edamame en yuzu koshi. Het was dankzij Kansha dat ik zelf aan de slag ben gegaan met okra en het nu in buddha bowls verwerk (of frituur), en het boek waarmee ik mijn eerste dango heb gemaakt.
En hoewel geen van de recepten, zoals ik ze tegenwoordig maak en ze hier op de site staan, nog veel lijken op de varianten in Kansha, is het dankzij dat kookboek dat ik de eerste inspiratie op deed.
Ik zie Kansha dan ook nog altijd als een soort inspiratiebijbel. Geen kookboek met mooie plaatjes en alles omvattende, toegankelijke recepten. Maar een naslagwerk voor mensen die de basis al kennen en zelf verder willen ontdekken. En daarvoor is Kansha perfect. Want met meer dan 100 recepten is er altijd wel iets te vinden om mee aan de slag te gaan.
Wat dat betreft zal Kansha dan ook nog heel wat jaartjes in mijn kast blijven staan.
Kansha is alleen verkrijgbaar in het Engels en o.a. beschikbaar bij Roppongi en Bol.com. Of kijk op Libris.nl voor de beschikbaarheid in een boekhandel bij jou in de buurt!