Als het zo warm is buiten heeft niemand zin om lang boven het fornuis en hete pannen te moeten zwoegen. Deze koude udon noedels (in het Japans hiyashi tanuki udon, 冷やしたぬきうどん ) zijn dan echt een uitkomst. Niet alleen serveer je hem dus koud, maar kun je alle onderdelen eventueel al van te voren maken. Als het dan tijd is om te eten hoef je alleen nog maar alles bij elkaar te gooien in een mooie kom, en smullen maar!
Traditioneel gezien wordt tanuki udon meestal gemaakt met een combinatie van wakame zeewier, tempura kruimels (tenkasu), en een zachtgekookt eitje. Maar tegenwoordig zie je allerhande variaties ontstaan en worden er ook veelal seizoensproducten gebruikt.
Lekker veel groente
Dat maakt dit gerecht een uitstekende manier om lekker veel groente binnen te krijgen én van je restjes af te komen. Extra makkelijk dus, als je aan het einde van de week niet zoveel zin hebt om uitgebreid te koken.
Zo hebben wij gekozen voor een mix van ijsbergsla, tomaatjes, komkommer, alfalfa (een kiemgroente), en om het af te maken nog wat rode shiso (paarse Perilla). Heerlijk fris, vol verschillende structuren en her en der nog een verrassende kik van de shiso.
Je kunt hier natuurlijk zelf volop mee variëren, en je koude udon noedels pimpen zoals jij dat wilt. Om wat tips te geven: een uitje in dunne ringetjes, stukjes radijs, wortel, tuinkers, edamame, of een zacht gekookte eitje. En wil je eventueel nog wat vlees toevoegen? Denk dan aan shredded chicken, of shredded jackfruit als vega optie !
Mentsuyu
We hebben voor dit recept gekozen voor zelfgemaakte mentsuyu, dat is bouillon die je bij noedels eet. Je kunt hem voor soba en udon gerechten gebruiken en hij is ook kant-en-klaar te koop, maar hij is zo gemaakt dus waarom niet zelf proberen?
Het is slechts een kwestie van alle ingrediënten in een pannetje aan de kook brengen, het laten afkoelen en volgens bewaren in bijvoorbeeld een leuke beugelfles. Mits goed gekoeld kun je deze tot wel een maand bewaren in de koelkast. Dus makkelijk om een voorraadje achter de hand te houden.
Tanuki Udon
En als afsluiten nog een leukigheidje… Mensen die bekend zijn met de Japanse taal, of oude Japanse legenden zullen wellicht een beetje raar opkijken bij de naam “tanuki”. Tanuki of wasbeerhonden, zoals ze in de hedendaagse volksmond worden genoemd, hebben een hele lange en verwarrende geschiedenis. En je ziet ze veel terug in Japan.
Maar dit gerecht heeft daar helemaal niets mee te maken! Waarom het tanuki udon heet is uberhaupt niet helemaal duidelijk maar er wordt gedacht dat het een samenvoegen is van “tane nuki”, wat zoiets betekent als “zonder vulling”. Een verwijzing naar de tempura kruimels. Tempura zonder vulling.
En let wel goed op waar in Japan je dit gerecht besteld. Want afhankelijk van de regio kun je soms een heel ander gerecht krijgen. De tanuki udon zoals wij hem hier hebben gemaakt is de klassieke versie uit Tokyo. Maar ben je in Kyoto of Osaka? Dan krijg je net even wat anders.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!