Yaki edamame (焼き枝豆) zijn een variatie op de normale edamame, een populaire snack in de Japanse izakaya die je naast een ijskoud glas bier eet. Deze jonge sojabonen worden vaak koud of lauwwarm geserveerd met wat grof zout erover, maar je kunt het dus ook anders aanpakken. Bijvoorbeeld in de vorm van deze yaki edamame, welke eerst worden gebakken en daarna nog even gestoomd.
Wat zijn edamame?
De bonen (mame) groeien aan takken (eda). Deze “tak-bonen”, edamame dus, zijn in de 8e eeuw vanuit China naar Japan gekomen en worden op talloze manieren toegepast binnen de Japanse keuken.
Sojabonen worden o.a. gebruikt voor het maken van tofu, miso, en sojasaus. Maar dit zijn niet de groene bonen die we kennen als edamame. Rijpe sojabonen zijn gelig van kleur en een stuk compacter en droger. Deze rijpe bonen worden gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld tofu, miso, en sojasaus.
Edamame daarentegen zijn de jonge, onrijpe sojabonen nog in de schil. Dit zijn de felgroene bonen zoals je ze tegenkomt in de supermarkt. Deze worden eerst gekookt en kunnen vervolgens worden gegeten. Vaak als snack, met de bonen nog in de schil zelf. Je kunt ze soms ook al kant-en-klaar kopen zonder hun schilletje, maar dan heten ze eigenlijk mukimama.
Hoe gezond zijn edamame?
Edamame zitten boordevol plantaardige proteïnen, anti-oxidanten, mineralen en vezels. Genoeg voedingswaarden voor iedereen die een vega(n) lifestyle volgt. Daarnaast bevatten ze maar weinig koolhydraten, dus wil je de intake daarvan verminderen dan zijn ze een mooie aanvulling op je dieet.
Je kunt deze speciale bonen, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, NIET rauw eten. Je moet ze eerst echt goed verhitten voordat ze veilig zijn voor consumptie. Dit heeft te maken met bepaalde stoffen in de rauwe bonen die schadelijk kunnen zijn voor je darmen.
Een keer rauwe edamame eten is meestal geen punt, het staat hoogstens garant voor een wat onaangenaam toiletbezoek. Maar langdurig rauwe edamame eten kan wel degelijk voor problemen zorgen. Let dus goed op wat voor edamame je hebt!
Deze yaki edamame zijn wat dat betreft sowieso volledig veilig aangezien ze eerst heerlijk opgebakken worden in de pan en daarna nog heel even gestoomd. Kant-en-klare edamame uit de winkel zijn ook vaak al gekookt of gestoomd voor ze zijn verpakt, maar bij twijfel is het goed ze eerst nog even te verhitten. Daarna kun je ze prima weer laten afkoelen, als je ze liever koud eet.
Hoe eet je edamame?
Als je nog nooit edamame hebt gegeten is er één ding het allerbelangrijkst: de schil zelf eet je niet op, alleen de boontjes aan de binnenkant!
Je eet ze door een boon in je mond te nemen en met je tanden de bonen uit hun schil te rissen. Doordat je een stukje van de schil in je mond hebt krijg je de zoute smaak aan de buitenkant mee. Dat combineert super lekker met de boontjes zelf.
Het zout op de schil geeft dus door de manier van eten extra bite aan de boon. Yaki edamame geven nog een extra smaak kick, want je geniet niet alleen van de heerlijke boon zelf, maar ook van de intense smaken van de sojasaus en de boter.
Als je ze ergens bestelt krijg je er een extra leeg schaaltje bij, die is voor de overgebleven schilletjes. Wil je ze dan ook zelf serveren? Vergeet dan niet ook een leeg schaaltje op tafel te zetten.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!