Deze gebakken rijstballen, of zoals ze het in het Japans heten: miso yaki onigiri (味噌焼きおにぎり), zijn een heerlijke snack. Maar ook een goed alternatief voor je lunch. Of als bijgerecht in een smakelijke bento.
Deze gebakken versie is een variant op de traditionele onigiri. Deze iconische, driehoekige rijstballen met een vulling van vlees, vis, groente of umeboshi (Japanse pruim) zijn al sinds jaar en dag geliefd in Japan.
Je vindt ze dan ook in grote getale in de Japanse buurtsupermarkt (konbini) waar ze elke dag vers worden aangeleverd. Maar ook over de grenzen worden ze steeds bekender. Ze zijn zelfs zó populair dat ze een eigen dag verdienen en dat is o.a. op 19 april. Dan is het namelijk de National Rice Ball Day in de Verenigde Staten. Ook in Japan zelf is er een dag om deze lekkernij te eren, daar is het op 18 juni Onigiri Day.
Wat is een onigiri?
De naam betekent letterlijk “met de hand samengedrukte rijst” en dat is ook precies wat het is: rijst die met de hand gevormd wordt tot (tegenwoordig) driehoek-achtige ballen. Met in het midden vaak een vulling.
Een volwaardige onigiri bestaat – volgens de Japanse Onigiri Association – uit vier ingrediënten: rijst, zout, vulling en zeewier. Maar eigenlijk mag je gewoon gebruiken wat je zelf het lekkerst vindt.
Hoewel een traditionele onigiri vaak een vulling heeft, hoeft dit zeker niet. Er zijn verschillende variaties waar je mee kunt experimenteren. Denk bijvoorbeeld aan deze yaki onigiri, die je met, of zonder vulling kunt eten.
Je hebt het trouwens goed gelezen, er is écht een Onigiri Association. Deze partij is opgericht ter promotie van deze typische rijstbal. Volgens de vereniging verdient de onigiri meer aandacht dan hij nu krijgt, en daar zijn wij het roerend mee eens! Laten wij deze Japanse “soul food” dus eens wat extra aandacht geven door dit recept voor miso yaki onigiri te delen.
Smakelijk combineren
Ik heb het deze keer simpel gehouden door voor een tonijn-kewpie mayonaise vulling te gaan. Maar ik ben ook dol op umeboshi in mijn rijstbal. Ik gebruik voor het vormen een onigiri vorm, omdat ik gek word van die plakrijst aan mijn vingers, maar je kan ook een stuk plastic folie gebruiken.
Na het vormen is hij eerst even lekker gebakken in een beetje boter en daarna krijgt hij een miso laagje. Dat extra laagje maakt hem echt verrukkelijk! Het lijkt wel een beetje op een karamel laagje, en geeft echt iets bijzonders aan dit simpele recept.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!