Eerlijk is eerlijk, deze Japanse boterkoekjes zijn simpelweg een variant op onze oude, vertrouwde zandkoekjes. Of suikerkoekjes, of boterkoekjes. Net hoe je ze wilt noemen. Maar dan een tikje anders. Het is met name het leuke stukje geschiedenis achter deze hato sable (鳩サブレー) die ze extra bijzonder, en Japans maakt.
De westerse wereld proeven
Eeuwenlang is Japan volledig afgesloten geweest van de buitenwereld. Op één puntje bij Nagasaki na (waar de Nederlanders als enige handel mochten bedrijven met Japan) was er geen enkel contact met het buitenland.
Tot in 1853 Japan haar grenzen weer opende. Dit bracht een stortvloed aan nieuwe informatie het land binnen. En dat ging verder dan alleen militaire of politieke kennis. Ook koekjes gingen de grenzen over!
Wat is hato sable?
Zo kwam een simpele snoepwinkel in Kamakura (Toshiyama) via een westerling in contact met een suikerkoekje. Het was voor hen echter een geheel nieuwe ervaring qua structuur en smaak. Met name omdat kristalsuiker, en vooral boter erg zeldzame ingrediënten waren in Japan.
Op slag verliefd op deze koekjes besloot men om zelf ook een versie te ontwikkelen. En dat viel nog niet mee! Alleen het verkrijgen van boter alleen was al een hele klus. Maar uiteindelijk lukt het Toshiyama om een Japanse variant op het suikerkoekje te maken.
Deze versie had echter wat meer boter dan de westerse variant en kreeg dus de naam boterkoekje. Hij was er van overtuigd dat ze vooral bij kinderen een groot succes zouden zijn, mits hij ze in een leuk vorme voor ze zou maken.
Geïnspireerd door de vele duiven waar de kinderen mee speelden besloot hij dan ook ze in de vorm van een duif te maken. En zo werden de hato sable ( 鳩サブレー ), ofwel letterlijk vertaald “duiven boterkoekjes”, de markt op gebracht!
Kristalsuiker, boter en bakpoeder
Gezien het verhaal en de achtergrond kun je je dan ook wel voorstellen dat in elk geval twee elementen echt onmisbaar zijn voor het succes van deze koekjes. De kristalsuiker en de boter. Maar er is nog een geheim ingrediënt: in dit geval een theelepeltje (5 gram) bakpoeder. Het bakpoeder zorgt ervoor dat het koekje lekker luchtig wordt. Terwijl de kristalsuiker zorgt voor een goede crunch, en de boter voor de heerlijke romige smaak.
De vorm
Hierbij moeten we nog wel wat bekennen. Want de echte duivenvorm van deze koekjes lijkt wat meer op een badeendje dan op de duivenvorm die wij hebben gebruikt in dit recept. Maar dat was simpel genoeg een stukje luiheid van onze kant uit. Deze vorm hadden we namelijk nog in huis…
Wil je echter voor een meer authentieke look gaan? Dan zul je waarschijnlijk aan de slag moeten met het uitprinten en uitknippen van een vormpje om langsheen te kunnen snijden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een foto van de echte koekjes voor gebruiken, zoals bovenstaande.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!