Recept: Japanse boterkoekjes (hato sable)

by Joyce

Eerlijk is eerlijk, deze Japanse boterkoekjes zijn simpelweg een variant op onze oude, vertrouwde zandkoekjes. Of suikerkoekjes, of boterkoekjes. Net hoe je ze wilt noemen. Maar dan een tikje anders.

Het is met name het leuke stukje geschiedenis achter deze Japanse boterkoekjes die ze extra bijzonder, en Japans maakt.

De westerse wereld proeven

Eeuwenlang is Japan volledig afgesloten geweest van de buitenwereld. Op één puntje bij Nagasaki na (waar de Nederlanders als enige handel mochten bedrijven met Japan) was er geen enkel contact met het buitenland.

Tot in 1853 Japan haar grenzen weer opende. Dit bracht een stortvloed aan nieuwe informatie het land binnen. En dat ging verder dan alleen militaire of politieke kennis. Ook koekjes gingen de grenzen over!

Wat is hato sable?

Zo kwam een simpele snoepwinkel in Kamakura (Toshiyama) via een westerling in contact met een suikerkoekje. Het was voor hen echter een geheel nieuwe ervaring qua structuur en smaak. Met name omdat kristalsuiker, en vooral boter erg zeldzame ingrediënten waren in Japan.

Op slag verliefd op deze koekjes besloot men om zelf ook een versie te ontwikkelen. En dat viel nog niet mee! Alleen het verkrijgen van boter alleen was al een hele klus. Maar uiteindelijk lukt het Toshiyama om een Japanse variant op het suikerkoekje te maken.

Deze versie had echter wat meer boter dan de westerse variant en kreeg dus de naam boterkoekje. Hij was er van overtuigd dat ze vooral bij kinderen een groot succes zouden zijn, mits hij ze in een leuk vorme voor ze zou maken.

Geïnspireerd door de vele duiven waar de kinderen mee speelden besloot hij dan ook ze in de vorm van een duif te maken. En zo werden de hato sable ( 鳩サブレー ), ofwel letterlijk vertaald “duiven boterkoekjes”, de markt op gebracht!

Kristalsuiker, boter en bakpoeder

Gezien het verhaal en de achtergrond kun je je dan ook wel voorstellen dat in elk geval twee elementen echt onmisbaar zijn voor het succes van deze koekjes. De kristalsuiker en de boter. Maar er is nog een geheim ingrediënt: in dit geval een theelepeltje (5 gram) bakpoeder. Het bakpoeder zorgt ervoor dat het koekje lekker luchtig wordt. Terwijl de kristalsuiker zorgt voor een goede crunch, en de boter voor de heerlijke romige smaak.

De vorm

Hierbij moeten we nog wel wat bekennen. Want de echte duivenvorm van deze koekjes lijkt wat meer op een badeendje dan op de duivenvorm die wij hebben gebruikt in dit recept. Maar dat was simpel genoeg een stukje luiheid van onze kant uit. Deze vorm hadden we namelijk nog in huis…

Wil je echter voor een meer authentieke look gaan? Dan zul je waarschijnlijk aan de slag moeten met het uitprinten en uitknippen van een vormpje om langsheen te kunnen snijden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een foto van de echte koekjes voor gebruiken, zoals bovenstaande.

Japanse boterkoekjes (hato sable)

Eerlijk is eerlijk, deze Japanse boterkoekjes zijn simpelweg een variant op onze oude, vertrouwde zandkoekjes.… Recepten vegetarisch, snoep, dessert, zoetigheid, koekjes, hato sable, bakken, boter, bloem, suiker, European Print dit recept
Porties: 12-14 koekjes Bereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Waardering 5.0/5
( 1 x gewaardeerd )

Ingrediënten

 • 200 gram tarwebloem
 • 100 gram suiker
 • 75 gram roomboter
 • 1 ei (bij voorkeur groot)
 • 1 tl (5 gram) bakpoeder*

* Let goed op dat je bakpoeder gebruikt. En niet bijvoorbeeld baking soda.

Instructies

 1. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. 
 2. Klop de boter goed los met je keukenmachine of handmixer. Hierdoor krijg je meer lucht in het geheel en straks ook luchtigere koekjes.
 3. Voeg de suiker toe en mix door tot een glad geheel.
 4. Klop het ei los en voeg toe aan de boter en suiker, en mix wederom tot een glad geheel.
 5. Zeef de bloem en bakpoeder en mix door de rest van de ingrediënten.
 6. Wanneer alles net bij elkaar is gekomen zet je de mixer uit en kneed je de rest van de ingrediënten met de hand nog even goed samen.
 7. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot je één langwerpig (of vierkant) stuk deeg hebt van ongeveer 1 cm dik.
 8. Wikkel in plasticwrap en leg een half uur in de koelkast.
 9. Verwarm de oven voor op 160°C.
 10. Haal je deeg uit de koelkast en leg op bebloemd werkblad.
 11. Snijd de koekjesvormen uit.
 12. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de oven. Afhankelijk van je oven kan dit langer/korter zijn dus controleer ze na 10 minuten sowieso nog even.
 13. Laat de koekjes afkoelen buiten de oven en smullen maar!
 14. Je kunt de koekjes nog makkelijk een dag of 3/4 bewaren, mits je ze luchtdicht bewaard.

Opmerkingen

Neem echt de tijd om je deeg tussentijds even in de koelkast te leggen. Hierdoor wordt deze weer wat harder en kun je veel makkelijker de koekjes uitsnijden. Al helemaal als je met de hand de originele vorm wilt maken!

De teksten, foto’s, receptinformatie, en overige content op Proef Japan zijn – tenzij anders vermeld – ons eigen intellectueel eigendom en mogen niet zonder (vooraf gegeven) toestemming geheel of gedeeltelijk worden gebruikt op andere platformen. Zowel online als offline. Je mag je uiteraard wel laten inspireren maar we zouden het fijn vinden als je dan naar ons linkt als originele bron.Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!

Heb je dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan! We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties <3

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te gebruiken ga je akkoord met het gebruik hiervan. Klik op "lees meer" voor meer informatie. Prima! Lees meer