Miso staat natuurlijk bekend als de ultieme, Japanse smaakmaker. Pure umami in een smakelijke pasta die zowel intens zoutig en hartig kan zijn, als wat meer subtiel en zoet. Wij zijn er echt dol op en gebruiken het in tal van recepten. Maar dat is altijd in de pure pasta vorm, en dat terwijl er nog meer mogelijkheden zijn.
Zo ben ik al een poosje aan het experimenteren geweest met het maken van misopoeder. En eindelijk is het me naar tevredenheid gelukt!
Nobu’s Miso Powder
Het idee voor dit misopoeder ontstond al enige tijd geleden na het lezen van Nobu’s Vegetarian Cookbook. Hier wordt heel terloops melding gemaakt van misopoeder. Maar vervolgens zie je er nergens meer wat van terug. Geen recept, geen toelichting, alleen de Nobu zelfgemaakt misopoeder heeft.
Ook mijn verwoede pogingen op google en Youtube resulteerden in slechts één andere hit. Een vermelding in een filmpje over voedseldrogers. Maar ook daar geen tips en tricks. Dus toen ik door de kerstman werd verblijdt met mijn eigen voedseldroger kon de pret gaan beginnen.
Inmiddels hebben diverse soorten miso, rood en wit, organic en en niet-biologisch, dik en dun, allen de binnenkant van mijn voedseldroger gezien. En met resultaat! Want na diverse keren heb ik nu eindelijk een stabiele methode die resulteert in fantastisch misopoeder.
Hoe maak je misopoeder?
Het mispoeder maak je door tussen twee vellen bakpapier (géén waxpapier of andere soorten omdat het wax te heet kan worden) een flinterdunne laag miso uit te rollen met een deegroller of soortgelijk object. Ik gebruik hiervoor de Hikari Miso Organic. Deze vellen trek je van elkaar af en leeg je in de voedseldroger.
Deze zet je vervolgens 4 uur lang op zo’n 60°C totdat je de miso als een soort droge brokken/plakken van het bakpapier kunt afhalen. Belangrijk is dat het al *zo* van het papier af moet komen, het mag er niet nog een beetje aan plakken. Vervolgens leg je deze brokken nog 2 uur lang op 60°C in de voedseldroger en dan ben je klaar voor de volgende stap.
Laat het geheel afkoelen en op kamertemperatuur komen. De plakken breek je vervolgens op in kleinere stukken, groot genoeg om in een kruiden- of koffiemolen te passen. Ik gebruik hiervoor en elektrische koffie molen van Bosch. Deze laat je even flink z’n gang gaan tot er een glad poeder ontstaat, dit haal je nog even door een zeer fijne zeef, en vervolgens is je misopoeder klaar voor gebruik!
Ik heb het zelf in kruidenpotjes gedaan met een stooier. Ik zie inmiddels wel dat de batch die ik nu gebruik, inmiddels alweer een kleine maand, soms wat meer aan elkaar plakt in het potje. Maar even flink schudden voor gebruik en alles komt volledig los en strooit weer net zo fijn als voorheen.
Belangrijk
Een belangrijke opmerking is hierbij wel dat – net als met ovens – elk apparaat net weer even anders werkt. Mogelijk moet jouw voedseldroger nét een tikje harder of zachter. Of heb je net een ander soort miso waardoor het wat langer of korter kan.
Heb je geen voedseldroger? Dan kun je het eventueel ook doen in de oven. Zorg er dan wel voor dat je het bakpapier op een rek legt, en niet een bakplaat. En laat je oven gedurende de 60 uur deels openstaan. Bijvoorbeeld door een pannenlap tussen de deur te steken. Uiteraard alleen als dit verantwoord is met jouw oven met het oog op brandbaarheid, energieverbruik etc.
Je misoplakken zijn gereed om verder te verwerken als ze met een *snap* door midden zijn te breken. Blijft het een beetje buigzaam dan moet het geheel er langer in. Let wel dat je miso alleen die *snap* krijgt als deze in het begin al heel dunnetjes is uitgesmeerd. Heb je het te dik gelaten? Dan kun je nog uren blijven drogen, zonder veel verbetering te zien.
Op dat punt heb je eigenlijk twee opties: het gewoon in maler gooien en hopen op het beste, of het opnieuw hydrateren en als pasta gebruiken. Het opnieuw hydrateren werkt meestal niet heel erg goed maar is beter dan weggooien. Het gokken in de vermaler heeft wisselend gewerkt. Soms werd het ook nog weer een soort pasta, of een poedertje met grove klonten. Maar was nog wel prima te verwerken in bijvoorbeeld een saus of soep. En wederom: het is beter dan weggooien.
Waar gebruik je misopoeder voor?
Allemaal leuk en aardig natuurlijk maar waar gebruik je dat misopoeder nou dan voor? Nou, voor vanalles! Overal waar je wat extra zoutbeleving, een extra hartige touch, en dus gewoon dat extra beetje pure umami wilt toevoegen, maar waarbij een miso pasta niet gebruikt kan worden.
Ik gooi het door de kruidenmix als ik aardappeltjes maak, als dry rub voor tofu, als een soort ‘finishing salt’ over de broccoli, of over de patat of popcorn, je verzint het maar of je kunt dit misopoeder er wel voor gebruiken.
En dat is het topje van de ijsberg want ik ben nog volop aan het experimenteren. Verwacht binnenkort nog een aantal lekkere recepten die gebruik maken van dit misopoeder! En heb je in de tussentijd nog vragen? Schroom niet om ze aan ons te stellen.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!