Miso is een onmisbaar ingrediënt in de Japanse keuken. Het is een veelgebruikte smaakmaker en wordt toegepast in alles van soep tot sauzen, dips, marinades, dressings, en nog veel meer. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en smaken, en zit vol umami. Umami is de vijfde smaak en laat zich het beste omschrijven als de essentie van iets hartigs, iets zoutigs, en simpelweg een heerlijke voldane smaaksensatie.
Ook wij maken gretig gebruik van miso. Zo hebben we al een heerlijk recept voor misosoep gedeeld, een gemengde rijst met miso en paddenstoelen, en natuurlijk onze aubergine geglazuurd met miso. Er is echter nog zoveel meer te doen met dit bijzondere ingrediënt, en dat wordt goed duidelijk gemaakt in Het Miso Kookboek van Bonnie Chung.
Alles over miso
Het boek bevat niet alleen maar recepten. Het eerste gedeelte van het boek is een uitgebreide introductie over miso. Wat het is, welke soorten er zijn, hoe het gemaakt wordt, hoe het gebruikt wordt en ga zo maar door. Het is lekker uitgebreid maar beknopt genoeg dat het voor iedereen te behappen is.
Dit gaat gepaard met prachtige sfeerbeelden van Japanse markten, restaurants, mensen, gerechten, en meer. Met miso natuurlijk overal in de hoofdrol. Het zet echt de toon voor de rest van het boek en maakt direct enthousiast.
Recepten voor iedereen
Ook de rest van het kookboek stelt absoluut niet teleur. Er is een uitgebreide selectie aan recepten die alles oppakt van de basis tot wat meer unieke recepten. Allemaal zijn ze echter zeer toegankelijk.
Een van de grootste successen (tot nu toe) die ik uit het boek heb gemaakt is een hele simpele: een tosti met tonijn en miso. Haar recept is een soort variant op de Amerikaanse Tuna Melt, met als grootste verschil het toevoegen van mirin en witte miso. Zó simpel en tegelijk waanzinnig lekker.
Voor iemand die al heel veel Japans heeft gekookt staan er weinig hele vernieuwende dingen in. Maar toch werd ik een aantal keer prettig verrast door recepten die ik niet eerder heb gezien. Denk bijvoorbeeld aan de koude misosoep met rivierkreeftjes, komkommer, en sesamzaad (pagina 44). Maar ook enkele van haar miso recepten voor heerlijke spreads of dips waren een verrassing. Zo wil ik nog graag eens de kokosboter miso spread proberen.
Natuurlijk is er ook genoeg ruimte voor klassiekers zoals miso ramen, miso dengaku, gegrilde tofu met miso saus, of kippenvleugeltjes in miso marinade. Er is zelfs ruimte voor wat desserts. Waaronder een recept voor witte miso ijs met hazelnoot praline dat echt roept om ook nog een keer gemaakt te gaan worden.
Simpel maar doeltreffend
Des te jammer dat niet alle recepten gepaard gaan met foto’s. Ik snap dat dit soms een keuze is om pagina’s (en dus kosten) te besparen, of om op makkelijke manier meer recepten toe te voegen, maar persoonlijk vind ik het altijd een enorm gemis als er geen foto bij staat.
Maar dat is dan ook het enige, echte punt van kritiek op Het Miso kookboek. Het is een ontzettend prettig kookboek om mee te werken. Dit begint al met de fijne introductie over het product wat de hoofdrol speelt in alle gerechten.
De heldere schrijfstijl wordt in het hele boek door consistent gebruikt. En hoewel ik af en toe wat extra tips en instructies bij sommige recepten op prijs had gesteld, is het in de basis een simpel maar heel doeltreffend kookboek.
Wat mij betreft mag Het Miso Kookboek niet ontbreken in de collectie van iedereen die graag Japans kookt, of natuurlijk voor mensen die miso verder willen ontdekken.
Het Miso Kookboek door Bonnie Chung is verkrijgbaar in het Engels en Nederlands. En is o.a. verkrijgbaar bij Roppongi, Bol.com, of kijk op Libris.nl voor de beschikbaarheid in een boekhandel bij jou in de buurt!