De laatste tijd ben ik lichtelijk geobsedeerd met het zelf maken van kinako, ofwel geroosterd sojameel. Ik hou van het ietwat droge, pindakaas smaakje wat aan dit goedje zit en ben steeds op zoek naar manieren om het ergens mee te combineren. Voornamelijk omdat ik telkens veel te grote batches in één keer maak. Deze kinako nutella blondie is mijn nieuwste favoriet!
Het combineert de bekende, smeuïge blondie met decadente nutella en een subtiele nootachtige toon dankzij de kinako. Het is de perfecte verwennerij bij een kopje warme thee. Of gewoon als snoeperij na een lange dag op het werk.
Wat is een blondie?
Voor wie nog nooit van een blondie heeft gehoord: dit valt het beste te omschrijven als een blonde (dus lichte) brownie, zonder chocolade. Ook geen witte chocolade. Vanille (en/of butterscotch) voert de boventoon in dit baksel. Of in dit geval, een combinatie van kinako en vanille.
Leuk weetje: blondies waren er voor de brownie zoals we die nu kennen. Tegen het einde van de 19e eeuw gingen er al recepten rond voor “stevige fudge-achtige repen met vanille en butterscotch”. De brownie met chocolade kwam enkele jaren later als een soort evolutie van de blondie.
Kinako
Ook kinako zal lang niet iedereen bekend in de oren klinken. Het is echter niet zo exotisch als je misschien denkt. Het is simpelweg vermalen, geroosterde sojabonen. Je kunt het hier in Nederland bij sommige winkels kopen als ’toasted soyflour’. Maar het is ook super makkelijk zelf te maken.
Hiervoor rooster je simpelweg rijpe sojabonen (te herkennen aan hun gele/beige kleur) in een pan (of de oven) tot de schilletjes openbarsten. Vervolgens gooi je het in (bijvoorbeeld) een koffiebonenmolen en maal je het tot een fijn poeder. Kijk hier voor meer instructies voor het maken van kinako. Of kijk hier waar je het kunt kopen.
Dit poeder kun je vervolgens gebruiken voor het maken van Japans snoepgoed zoals bepaalde vormen dagashi (kijk bijvoorbeeld eens naar dit recept voor kinako-ame). Je kunt er zelfs latte mee maken, of dus deze heerlijke blondies.
Nutella
Pindakaas en chocolade zijn een match made in heaven en het toevoegen van nutella in deze blondie zorgt dan ook voor nog meer heerlijke smaken. Ik heb deze blondie al een aantal keren gemaakt met andere soorten hazelnootpasta maar een lekker vloeibare, zoals Nutella, blijft grote favoriet. Omdat deze een hoger vet (olie) gehalte heeft dan sommige andere soorten blijft deze wat kleveriger tijdens het bakken.
In het geval je overigens liever geen Nutella gebruikt (bijvoorbeeld vanwege de grote hoeveelheid palmolie die er mee gemoeid gaat) dan kun je natuurlijk ook een ander alternatief gebruiken. Of bijvoorbeeld zelf eentje maken. Een handig recept voor zelfgemaakte Nutella vind je o.a. hier.
Oefening baart kunst
Het vet gehalte van de hazelnootpasta die je kiest is overigens niet het enige belangrijke. Ik heb inmiddels ook wel geleerd dat het succes van deze blondies (of brownies in het algemeen) nog redelijk afhangt van het soort boter dat je gebruikt. Gebruik bij voorkeur een zo vet mogelijke roomboter (plantaardig of niet) om te zorgen dat het geheel lekker smeuïg blijft.
Ook is het belangrijk wat voor bakvorm je kiest, want de ene vorm wil nog wel eens voor drogere zijkanten zorgen dan de ander. Zo gebruik ik liever geen glas of keramiek, en ga ik meestal voor een vierkante, metalen springvorm. Vet hem sowieso nog extra in met wat bakspray en/of boter voor maximaal effect, of gebruik wat bakpapier.
Tenslotte zijn je oven en de plaatsing nog van invloed op het eindresultaat. Zet hem echt lekker in het midden van de oven. En heb jij het idee dat jouw oven altijd een tikker harder/sneller gaart dan een recept wordt aangegeven? Check dan tussentijds zeker even met een prikker of deze al droog uit de mix komt. Want dan is het geheel goed gaar.
Persoonlijk hou ik er van als er nog nét een tikje op de prikker zit, voor extra smeuïgheid. Zolang het geheel maar wel goed gaar is natuurlijk.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!